26 март 2019, Sofia Event Center
Регистрирайте се
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.Разбрах

Събитието

Нашите градове и системи за мобилност са на ръба на решителна промяна. Новите технологии вече променят градския живот, който познавахме досега, но крайният резултат е все още неясен. Рамката на тази промяна обаче е ясна. Градовете имат по-голяма притегателна сила от всякога, а с това нараства отговорността за по-добро вземане на решения, по-добра защита на околната среда, и по-добър живот и "потребителско преживяване" на увеличаващия се брой граждани.

Най-доброто решение, което познаваме досега, е по-умният град. Това означава местните власти да използват данни от граждани, устройства и сензори за по-добро управление на трафика, транспортните системи, електроцентралите, водоснабдителните мрежи, отпадъците, безопасността, информационните системи, училищата, библиотеките, болниците и всички други услуги за своите граждани.

Много градове са започнали това пътуване, но никой не е стигнал до крайната дестинация. Сега е времето за разговор, връзка и иновации, които ще оформят бъдещето на градовете и системите за мобилност. Хората вече са информирани и свързани с всичко, навсякъде, през цялото време. Сега е моментът градските власти и бизнеса да разберат какво означава това за местата, в които живеем и се движим, и как да реагират правилно на промените.

Защо да участвате:
Годишният форум SMART CITIES AND MOBILITY се превръща във водеща платформа в Югоизточна Европа за трансформациите в системите за мобилност и градския живот. Конференцията среща политическия, бизнес и гражданския сектори и създава разговори за новите тенденции, бизнес модели и политики в областта на градското развитие и технологиите за мобилност.

Основни теми: 
- управление на умните градове
- зелена, електрическа, автономна мобилност
- интелигентни комунални услуги
- умни, устойчиви сгради и домове

Кога и къде:
26 март 2019 г.
Sofia Event Center

Регистрационна такса:
100 лв. без ДДС 

Краен срок за регистрация:
24 март 2019

Лектори

 • Йорданка Фандъкова

  Йорданка Фандъкова кмет на Столична община

 • Проф. д-р Карл-Хайнц Паке

  Проф. д-р Карл-Хайнц Паке Председател на Борда на директорите на фондация "Фридрих Науман"

 • Марко Щайнберг

  Марко Щайнберг Основател и изпълнителен директор, Snowcone & Haystack

  Марко Щайнберг е основател на Snowcone & Haystack - базирана в Хелзинки компания за стратегически дизайн, чиято цел е да помага на правителствата и лидерите в иновациите. Преди това Щайнберг е преподавател в Harvard Design School, както и основател и директор на Финландския фонд за иновации Sitra. Той е автор на няколко книги за дизайн и иновации.
 • Доминик Вайс

  Доминик Вайс ръководител на агенцията за градски иновации Smart City, Виена

  Доминик Вайс е ръководител на агенцията Smart City във Виена. Главните ми интереси са в областта на проучването и развитието на милтидисциплинарни градски системи, където социалното включване, технологиите и креативността да играят ключова роля. Доминик Вайс завършва Политически научи и Европейски изследвания в Университета във Виена. След това работи в отдела на ЕС във Виенската бизнес агенция във Виена и Брюксел. В тази си роля, той е отговарял за финансирането и изготвянето на стратегии. Като експерт на ЕС, той е участвал в множество транснационални проекти, отнасящи се до ИТ решения, екологични тегнологии и възобновяеми енергийни източници.
   
 • Франс-Антон Вермаст

  Франс-Антон Вермаст Smart City Ambassador, Amsterdam Smart City

 • Тоомас Сеп

  Тоомас Сеп ръководител на градския офис в Талин

  Тоомас Сеп работи като административен ръководител на градския офис в Талин от 1992 г. и оттогава активно участва в процеса на административна реформа на местното управление както в Естония, така и в Талин. Той е и главният инициатор и говорител на проектите за елекронни услуги и електронно правителство в градската администрация на Талин. Като градски секретар Сеп е най-висшият държавен служител и неговите отговорности обхващат управление на градския офис в Талин, координиране на развитието на човешките ресурси в града, връзки с обществеността, информационни и комуникационни технологии , правните въпроси, вътрешния контрол, финансови услуги и политики за стратегическо развитие. Тоомас Сеп участва активно в програми за обучение на местните власти, като преподава на публичната администрация в страната и чужбина, както и за внедряването на нови ИКТ решения в местното управление. След като завършва право в Тартуския държавен университет през 1983 г., започва кариерата си на държавен служител в Министерството на жилищното строителство и комунални услуги и Държавната канцелария на Естония.
 • Сепо Хаатая

  Сепо Хаатая директор, Smart City, Тампере

  Сепо Хаатая е директор на Smart City Development at Business, Тампере, Финландия. Същевременно, той оглавява и работната група за мобилност на Мрежата за отворени и гъвкави интелигентни градове(OASC). Преди това е бил ръководител на програмата за икономическо развитие "Open Tampere" в Тампере и директор на OASC в периода 20015-2017. Предишният му опит включва 17 години работа за мобилните телефони Nokia като старши мениджър научноизследователска и развойна дейност(НИРД) в различни отдели. Той е основател и управител на организации за НИРД в групата на Nokia, както и консорциум програми на ниво ЕС. Сепо Хаатая е работил и зад граница, 2 години в Кеймбридж, Великобритания като ръководител НИРД и 2 години в Торонто, Канада като гост изследовател. Преди да започне в Nokia, Сепо е бил изследовател и за Техническия изследователски център на Финландия.
 • Д-р Пиърс Кларк

  Д-р Пиърс Кларк Основател и председател, Isle Group

  Пиърс е председател на Isle Group. Isle технически специализиран консултант в областта на водите с офиси във Великобритания, Холандия, Италия, Германия, САЩ, Австралия, Сингапур и Абу Даби. Isle работи с над 200 комунални услуги по света. Пиърс е бил изпълнителен директор на частния фонд за дялови инвестиции Global Water Development Partners (GWDP), компания от портфолиото на Blackstone. От 2010 до 2014 той е търговски директор на Thames Water, най-голямата британска компания за водоснабдяване. Там Пиърс е отговарял за нерегулираните бизнес инициативи на Thames Water, където още е служил като временен директор по управление на активи.
  Преди да се присъедини към Thames Water Пиърс е бил изпълнителен директор на Mouchel’s Regulated Industries, начело на екип от 3000 служители, които предоставят инженерни консултации и поддръжка във водния, енергийния, екологичния и железопътния сектор. През 2006 г. Пиърс подпомага създаването на иновативен механизъм за финансиране на технологични компании, наречен TAG (Technology Approval Group). TAG заема нишата между инвеститорите на рисков капитал и крайните потребители на водните компании и е довел до над 1 млрд. долара, инвестиции във фирми, свързани с водоснабдяването, през последните години. Пиърс е ръководител на борда на подкрепения от IFC, воден бизнес Dlo Haiti, базиран в Хаити и неизпълнителен директор на Modern Water plc. Има докторска степен по гражданско строителство.
 • Бен Хил

  Бен Хил изпълнителен директор, B3 New Energy

  Наскоро Бен е описан в пресата като "човек, който може би повече от всеки друг, е включил чистата енергия в европейския мейнстрийм", което е хубаво признание от неговите колеги за 33-те години, в които той преследва привидно невъзможни цели. Като сериен предприемач Бен създава, управлява и продава свои собствени компании, както и създава и управлява компании или нови подразделения за други компании. Днес Бен съветва някои от най-вълнуващите и иновативни компании в секторите за съхранение на енергия, слънчеви фотоволтаични системи и електрическа мобилност от Европа, САЩ, Азия и Близкия изток. Преди да създаде своя собствена консултантска компания (B3 New Energy Ltd), Бен играе ключова роля в създаването на енергийния бизнес на Tesla. Той работи в тясно сътрудничество с лидерите на компанията, за да създаде стратегия, оферти, процеси и продукти, които днес са водещи в света света, като също така подкрепя и бързо разширяване на инфраструктурата за зареждане на електромобили. Преди да се премести в Tesla, Бен помага на Trina Solar да премине от производител на модули към соларната компания №1 в световен мащаб по много показатели. Той води диверсификацията на дейността на Trina към разработването на проекти, съхранението на енергия и предлагането на "решения вместо продукти". Преди това Бен управлява BP Solar за Европа, Африка и Близкия Изток, превъзмогвайки много прегради, за да гарантира, че слънчевата енергия ще се превърне в източник на "основна" генерация, каквато е днес.
 • Оливър Джули

  Оливър Джули Ръководител на програмния офис, Aspern Smart City Research

  Оливър Джули се присъединява към Siemens AG в Австрия през 1989 г., първоначално като софтуер експерт в телекомуникационния бизнес. До 2012 работи за Siemens в различни държави (Германия, Хърватия) и в различни сфери (телекомуникация, здравна грижа) като проектен мениджър, технически ръководител и мениджър на продуктова линия. През 2013 той става ръководител на проекта на фондацията Aspern Smart City Research GmbH & Co KG. (ASCR). Понастоящем той е ръководител на програмния офис на ASCR за умни градски проекти във Виена. Той е експерт стратегически методологии с дългогодишен опит в бизнес развитието и проектния мениджмънт.
 • Михал Краус

  Михал Краус Директор на звено "Умен град", община Прага

 • Елица Панайотова

  Елица Панайотова координатор, Зелена София

 • Йонуц Фаркаш

  Йонуц Фаркаш Вицепрезидент Стратегическо развитие за Европа и Южна Америка, Schneider Electric

  Йонуц Фаркаш има дългогодишен мениджърски опит в сферата на енергетиката и технологиите с фокус в прилагането на нови бизнес модели, както в корпоративна, така и в старт-ъп среда. Работил е на различни управленски позиции в Schneider Electric, Enel и новоосновани компании, включително е бил управител на бизнеса на Schnieder Electric за България, Албания, Македония и Косово. В момента заема позицията Вицепрезидент Стратегическо развитие за Европа и Южна Америка в Schndeier Electric.
 • Ричард Клег

  Ричард Клег партньор, Wolf Theiss

  Ричард е партньор във Wolf Theiss с особена специализация в областта на технологичните и регулираните сектори. Неговата роля включва работа по национални и международни проекти за инвеститори, корпорации и предприемачи, включително сливания и придобивания, набиране на капитали и ICO, технологични съвместни проекти и партньорства, търговски и блокчейн договори. Работата му през 2018 г. включва проекти в Европа, Северна Америка, Австралия, Азия. Ричард е квалифициран адвокат в Англия и Уелс и Република Ирландия. Извън професионалната си дейност той е инвеститор в редица иновативни европейски и международни технологични компании и технологични фондове.
 • Васил Такев

  Васил Такев Мениджър устойчива мобилност и бърза зарядна инфраструктура, АББ България

 • Бьорн Утгард

  Бьорн Утгард Директор "Нови пазари", EVBox

  Бьорн Утгард е директор "Нови пазари", EVBox. С повече от 60000 зарядни станции в 45 страни, EVBox предлага пълен набор от услуги за зарежадне на електромобили от 3,5 до 350 kW, заедно с платформата за управление Everon, която лесно включва зареждането и таксуването на електромобили в различни инфраструктурни и бизнес модели. В EVBox Бьорн  ръководи експанзията на компанията на нови пазари, партньорството с дистрибутори и доставчици, за да достави интелигентни и надежни решения за зареждане сред организации, собственици на пространства и крайни клиенти. Бьорн има повече от 14 години професионален опит в областта на технологичните иновации, предприемачеството и развитието на политики сред индустриите на устойчивата мобилност, възобновяемите енергийни източници и изменението на климата.
 • Стефан Спасов

  Стефан Спасов Главен изпълнителен директор, SPARK, Eldrive

  Стефан Спасов специализира търговски финанси и бизнес развитие с фокус върху EV мобилността и споделянето на автомобили. В миналото е бил активно ангажиран в телематиката в бизнеса и е водил преговорите, консултациите и успешното придобиване на EuroGPS (сега: Viasat Technology) от европейския лидер за услугата "заплащане според ползването" на Viasat Group. От м. август 2017 г. Стефан е Главен изпълнителен директор на eMobility International и води разширяването на националната инфраструктура на станции за зареждане и рекламира EV мобилността. Успоредно с това той ръководи и успешното пускане на първата за България услуга за споделяне на електромобили (SPARK).
 • Ирена Младенова

  Ирена Младенова Управител, Resalta България

  Ирена Младенова е управител на Резалта България и ръководител Корпоративно развитие в Резалта. Тя вярва, че енергийната ефективност може да добави стойност за частни и публични организации, да спомогне за изграждането на устойчива икономика и да донесе ползи на цялото общество. Ирена има повече от шест години опит като консултант (A.T. Kearney, PwC) и е работила по проекти за водещи компании от хранително-вкусовата промишленост, потребителски стоки, финансов сектор и публичен сектор в Централна и Източна Европа. Има опит в публичния сектор четири години, с фокус върху икономическа политика, предприемачество, конкурентоспособност, енергийна ефективност. Ирена е била заместник министър на икономиката, енергетиката и туризма в две служебни правителства – през 2013 и 2014 г. Има магистърска степен по бизнес администрация от СУ Ст. Кл. Охридски и магистърска степен по банково дело и предприемачество от MasterBE Business School (Италия).
 • Стефан Рени

  Стефан Рени Ръководител на направление Корпоративна социална отговорност, ALD Group

  Стефан Рени е Ръководител на направление Корпоративна Социална Отговорност в АЛД Груп. Той започва кариерата си в Рено през 1992 г. и работи в продължение на повече от 15 години на различни мениджърски позиции в рекламата, стратегическия маркетинг и b2b продажбите във Франция и други държави. През 2009 г. той се присъединява към Карат, №1 глобална медийна мрежа като управляващ директор за Париж. В неговите отговорности влиза управлението на френски и международни клиенти. През 2010 г. той се премества в АЛД Аутомотив като Директор Продажби и Маркетинг, ангажиран с управлението на връзките с международни клиенти и с развиването на маркетинговата дейност на Групата, докато поема ръководството на направление Корпоративна Социална Отговорност през януари 2018 г. Стефан Рени има бакалавърска степен по Мениджмънт (BSc) от ESCP Europe Business School, както и степен по Политически науки от Sciences Po Paris, Парижкият институт по Политически науки.
 • Якуб Олек

  Якуб Олек Директор институционални отношения за Централна и Източна Европа, Lime

  Якуб Олек e директор институционални отношения за Централна и Източна Европа в компанията Lime. Преди това е бил ръководител на публичната политика и институционални отношения за Централна и Източна Европа за Ofo and Santander Group. Преди да се присъедини към Lime, той е участвал в проекти за навлизане на пазара на BlaBlaCar и Amazon. Адвокат по образование, Якуб има няколко години опит и в консултантскя бизнес (KPMG).
 • Добромир Симидчиев

  Добромир Симидчиев Изпълнителен директор, Hydrolia

 • Тони Ричард Крисоли

  Тони Ричард Крисоли съосновател, Smart Cities Education Initiative SCEI

  Тони е технолог, фасилитатор и обучител с над 16 години опит в обучението на различни ангажирани страни. През 2013 г. Тони става съосновател на Smart City Education Initiative SCEI, инициативата за интелигентно градско образование, чиято цел е да се превърне във водещ център на Западните Балкани, осигуряващ обмен на знания, среда за срещи и обучение за многобройните заинтересовани страни, ангажирани с градските иновации. Тони е старши прождект мениджър във фондация Фридрих Науман и един от организаторите на ежегодния фестивал Smart City. В свободното си време Тони е активен автор на съдържание и стриймър и YouTuber.
 • Ерик Бергквист

  Ерик Бергквист Развитие на пазари и партньорства, VOI

 • Ива Петкова

  Ива Петкова Фонд за устойчиви градове

  Ива Петкова разполага с над 10 годишен опит в оценката и мониторинга на проекти, финансирани от СКФ и ЕСИФ. От 2008 г. работи във ФЛАГ, където участва в оценката на административния капацитет и проведените обществени поръчки, в оценката за допустимостта и съответствието с изискванията на съответната Оперативна програма, в оценката и мониторинга на изпълнението на проектите от страна на общините. От 2011 г. е ангажирана с изпълнението на финансовия инструмент за градско развитие на София по инициативата JESSICA - участвала е пряко в процеса по кандидатстване в процедурата за избор на ФГР пред ЕИБ, в разработването на основните политики и правила на фонда, в подготовката и изпълнението на устойчиви градски проекти, финансирани от СКФ по линия на ОПРР 2007-2013 г. Ива Петкова е магистър по Европейски изследвания и магистър по Международни отношения от СУ "Св. Климент Охридски". В рамките на Фонд за устойчиви градове изпълнява функции на ключово лице Градска инфраструктура и Финансови инструменти.
 • Д-р. Кирил Величков

  Д-р. Кирил Величков Фонд за устойчиви градове

  Д-р Кирил Величков разполага с над 20 годишен опит с европейски програми като е работил по програмите ФАР и "Сократ", а също така е отговарял за европейските проекти в рамките на Югоизточна Европа в "Гьоте институт". Консултирал е български и чуждестранни министерства и е бил независим експерт към Европейската комисия. Има опит и като университетски преподавател.
 • Филип Вангийл

  Филип Вангийл генерален секретар, AVERE

 • Питър Гаспър

  Питър Гаспър A1 Telekom Austria Group

 • Калоян Карамитов

  Калоян Карамитов Координатор градско планиране и транспорт, Визия за София

  Калоян Карамитов завършва магистратура по Урбанизъм в УАСГ през 2016 година. Разработва своята дипломна работа за пешеходната достъпност на София в Техническия университет на Виена. Последните две години работи по общи устройствени планове на общини, стратегически документи (Целенасочена инвестиционна програма) и използва ГИС за анализ и визуализация на пространствени данни. Калоян има опит като координатор на събития от ONE ARCHITECTURE WEEK, участник и ръководител на градски изследвания (Възможният Капан, Река Марица, Сподели Квартала). Участвал е в издаването на книга за образованието по Урбанизъм в България, водил е лекции по ГИС и използване на подходящи техники за представяне на градски анализи като председател и член на Асоциацията на студентите по Урбанизъм в България (АСУБ). Калоян е участник в международни обмени и работилници за развитие на градската среда (UPWARD Turin), културен диалог и справяне с екологичните проблеми.
 • Радослав Русев

  Радослав Русев Съосновател и член на съвета на директорите, Hydrolia

  Съ-основател и член на съвета на директорите на Hydrolia, Радослав има повече от 15-годишен опит в експлоатационни дружества, държавната администрация и международни проекти, основно в сферата на водите. Радослав Русев е бакалавър по стопанско управление от СУ Св. Климент Охридски, завършил е MBA програмата на Университета в Уоруик и притежава диплома по финансов мениджмънт от АССА. За периода 2001 – 2011 заема различни експертни и ръководни постове в Софийска вода. През 2014 – 2015 г е активен участник във ВиК реформата в България като заместник министър в МРРБ и след това като съветник. В годините след това Радослав участва в международни проекти в Източна Европа и Близкия Изток, насочени към преструктуриране на ВиК оператори и въвеждане на политики в отрасъла. През 2016 г, заедно с приятели и колеги, създават Хидролиа – компания, която промотира нови модели на експлоатация и поддръжка на ВиК активи в индустрията.
 • Здравко Донков

  Здравко Донков Управляващ партньор, Smartity

 • Михаил-Ернесто Михайлов

  Михаил-Ернесто Михайлов Бизнес развитие, Теоремус

  Михаил-Ернесто Михайлов има 25 години опит в областта на информационните и комуникационни технологии. Участвал е в изграждането на редица големи ИТ и комуникационни проекти в България и Европа. През 2009 година проект за кардиомониторинг в реално време в Болница "Св. Екатерина", реализиран с негово основно участие, печели наградата за "ИТ Проект на годината" на Computerworld. Последните 6 години се фокусира в областта на IoT и по-специално приложения на IoT в издраждане на Smart City решения. В момента активно работи по проекти, свързани с интелигентно сметосъбиране, мониторинг на качеството на въздуха и интелигентна градска мобилност.
 • Димитър Иванов

  Димитър Иванов Qubiqo

  Димитър Иванов е предприемач с икономическо образование и опит в управление на проекти и бизнес развитие в международна среда. Димитър е един от основателите на Вато, инженерна и производствена компания с фокус във ВиК секотра. С компанията той е бил ангажиран в различни проекти във водния сектор в България, Балканите и Русия през последните 5 години. Цел на всички проекти е повишаване на ефективността в управлението на водоснабдителните мрежи чрез цялостни решения и комбиниране на инженерен труд, продукти и услуги.
 • Николай Димитров

  Николай Димитров мениджър "Бизнес развитие", Selectium

  Николай Димитров има дългогодишен мениджърски опит в сферата на Информационните Технологии. Работил е на различни управленски и мениджърски позиции в Хюлет Пакард България и Хюлет Пакард Ентърпрайз. В момента заема позицията Директор Бизнес Развитие в Хюлет Пакард Ентърпрайз управлявано от Селектиум. В момента активно работи по проекти за Малките и Средни Предприятия в страната свързани с изграждане и поддръжка на ИТ оборудване, цялостни мрежови решения и IoT в сферата на МСП.

Програма


08:45 - 09:20 Регистрация

09:20 - 09:30 Официално откриване
Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община
Проф. д-р Карл-Хайнц Паке, Председател на Борда на директорите на фондация "Фридрих Науман"
Пламен Тошев, изпълнителен директор, Acronis 

09:30 - 09:45  Презентация
Реорганизиране на градското управление
Марко Щайнберг
, Основател и изпълнителен директор, Snowcone & Haystack

09:45 - 11:00 Първи дискусионен панел
Дефиниране на бъдещите градове: умни, устойчиви, гъвкави. Да се учим от опита и грешките на първооснователите
Модератор: Елица Панайотова, координатор, Зелена София

Доминик Вайс, ръководител на агенцията за градски иновации Smart City, Виена
Франс-Антон Вермаст, Smart City Ambassador, Amsterdam Smart City
Тоомас Сеп, ръководител на градския офис в Талин
Сепо Хаатая, директор, Smart City, Тампере
Михал Краус, Директор на звено "Умен град", община Прага
Оливър Джули, Ръководител на програмния офис, Aspern Smart City Research

11:00 - 11:30  Кафе пауза

11:30 - 12:00 Разговор
Електрическите скутери и променящите се пейзажи на градска мобилност
Якуб Олек
, Директор институционални отношения за Централна и Източна Европа, Lime
Ерик Бергквист, Развитие на пазари и партньорства, VOI
Интервюиращ: Иван Велков, заместник-председател, Столичен общински съвет

12:00 - 13:00 Втори дискусионен панел
Последни тенденции в градската мобилност
Модератор: Никола Газдов, управляващ партньор, Renergy

Филип Вангийл, Генерален секретар, AVERE
Бен Хил, Изпълнителен директор, B3 New Energy
Стефан Рени, Ръководител на направление Корпоративна социална отговорност, ALD Group
Бьорн Утгард, Директор "Нови пазари", EVBox
Стефан Спасов, Главен изпълнителен директор, SPARK, Eldrive
Калоян Карамитов, Координатор градско планиране и транспорт, Визия за София

13:00 – 13:45 Обяд

13:45 - 14:00 Презентация 
Тони Ричард Крисоли, програмен координатор, Smart Cities Education Initiative, Friedrich Naumann Foundation

14:00 - 14:30 Разговор
Градски иновации – финансови и регулаторни перспективи
Ива Петкова, д-р Кирил Величков, 
Фонд за устойчиви градове 
Ричард Клег, партньор, Wolf Theiss България
Интервюиращ: Добромир Симидчиев, изпълнителен директор, Hydrolia

14:30- 15:00  Разговор
Свързанаархитектура и интелигентни сгради
Интервюиращ: Здравко Донков, Управляващ партньор, Smartity

Йонуц Фаркаш, Вицепрезидент Стратегическо развитие за Европа и Южна Америка, Schndeier Electric
Ирена Младенова, Управител, Resalta България
Николай Димитров, Мениджър „Бизнес развитие“, Selectium

15:00 - 15:10 Презентация
д-р Пиърс Кларк, Основател и председател, Isle Group

15:10- 16:10  Трети дискусионен панел
Умни услуги: частични промени или цялостни смущения в сектора
С подкрепата на А1
Модератор: Радослав Русев, Hydrolia 

д-р Пиърс Кларк, Основател и председател, Isle Group
Васил Такев, ABB България
Питър Гаспър, A1 Telekom Austria Group
Михаил-Ернесто Михайлов, Бизнес развитие, Теоремус
Димитър Иванов, Qubiqo

Партньори

BAEPS Hidrolia Acronis ABB A1 ALD Life is on schneider Nissan HP Wolf Устойчиви градове bmw