10 април 2019, Sofia Event Center, бул. Черни връх 100
Регистрирайте се
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.Разбрах

Събитието

21-ви финансов технологичен форум

"МЕТАМОРФОЗИТЕ НА ЕДИН СЕКТОР - ДИГИТАЛНИЯТ СВЯТ НА ФИНАНСИТЕ"

10 април 2019г.
Sofia Event Center ,
бул. Черни връх 100, зали Алфа и Панорама

Организатор: 
ICT MediaISACA-Sofia Chapter

Със съдействието на: Комисия по финансов надзор, Асоциация на банките в БългарияАсоциация на българските застрахователи, Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване

Думата “дигитализация” отдавна не се използва само като маркетингов трик за привличане на внимание и предизвикване на интерес към продукти и услуги. Информационните технологии са дълбоко навлезли във всяка една индустрия и сферата на финансите не е изключение. Дигиталната революция продължава да променя традиционните финансови институции и трансформацията е на всички нива - от бизнес моделите и стратегиите през наложените нормативни рамки до обслужването на крайния потребител.
Голяма част от българските финансови институции от години следят тенденциите и своевременно правят крачки в посока адаптиране към най-новото от света на технологиите. Те промениха съществено бизнес стратегиите си и залагат все повече на разработването и предоставянето на редица иновативни услуги и инструменти, които да задоволят растящите изисквания на клиентите за персонализираност, удобство, бързина и сигурност.

Финансовите дружества смело си партнират и с финтех компании, създават или придобиват такива с цел изграждането на добри взаимоотношения и съвместна работа в една обща посока - висока удовлетвореност на крайния потребител. А блокчейн технологиите (и криптовалутите в частност) в контекста на финансовия сектор все по-често предизвикват дискусии и секторът гледа с все по-малко подозрение на иновативната технология.

В това направление главен участник е и регулаторната и институционална среда на Европейския съюз в областта на финансите, където работата продължава в посока стабилност и сигурност на дигиталната финансова екосистема в състояние на отворена комуникация между доставчиците на платежни услуги.
Тук погледът е отправен към прилагането на ревизираната Директива на платежните услуги (PSD2) и очакваното въвеждане на технически стандарти, свързани с нея, през септември 2019-а.

За 21-ва поредна година финансовият технологичен форум, организиран от ICT Media и ISACA Sofia Chapter, ще събере финансови институции и технологични компании, за да погледнат към най-новото от метаморфозата на сектора, за да дадат отговор на много от въпросите, които вълнуват бранша, и за да посочат темите, които ще очертаят процеса на еволюция на следващото поколение финансови институции.

Към кого е насочен форумът:
Събитието е насочено към представители на банков и небанков финансов сектор: банки, застрахователни институции, пенсионно-осигурителни компании, регулаторни органи, платежни оператори, финансови брокери, финансови компании в областта на микрокредитирането, включително онлайн, консултантски фирми, лизингови къщи, асоциации, държавни органи, финансово-технологични компании и други.
През 2018 г. събитието бе посетено от висши мениджъри (CEO, COO, CFO, членове на управителни съвети и бордове на директорите), ИТ мениджъри, началник отдели, ръководители проекти, ИТ експерти и експерти по сигурността, одитори, бизнес анализатори, консултанти, експерти по платежни системи.

Как протече събитието през 2018 г.

Лектори

 • Нина Стоянова

  Нина Стоянова Подуправител управление "Банково", Българска народна банка

  Нина Стоянова e подуправител, ръководител на управление "Банково" и управление "Фискални услуги", и член на Управителния съвет на Българската народна банка. Тя е избрана на 29 юли 2015 г. от 43-ото Народно събрание за 6-годишен мандат. В периода 2007 – 2015 г. г-жа Стоянова е главен юрист, директор на дирекция "Правна" в БНБ и член на Правния комитет към Европейската система на централните банки. Преди това е работила като юрисконсулт в Европейската централна банка, Франкфурт на Майн, Дирекция "Правни услуги" по програма за краткосрочни назначения в Европейската система от централни банки и е била старши юрисконсулт в дирекция "Правна" на БНБ. Г-жа Стоянова е магистър по право от Софийския университет "Св. Климент Охридски".
 • Владимир Савов

  Владимир Савов заместник-председател на КФН, ръководител управление "Застрахователен надзор", Комисия за финансов надзор

  На 24 януари 2014 г. Владимир Савов е избран от Народното събрание на Република България с 6-годишен мандат за член на КФН, подпомагащ политиката по анализ и оценка на рисковете на финансовите пазари, усъвършенстване на надзорната практика и защита интересите на инвеститорите, застрахованите и осигурените лица. Той е роден на 24 август 1971 г. в гр. Варна. Притежава магистърска степен по бизнес администрация от London Business School. Магистър по МИО от УНСС. В периода 1993 г. – 1998 г. работи в "Уникредит Булбанк" като мениджър "Кореспондентски отношения с чужбина". През 1999 г. Владимир Савов провежда стажове в департаменти "Централна и Източна Европа" и "Глобални депозитарни разписки" в The Bank of New York, Лондон. От 2000 г. до 2009 г. Владимир Савов работи в Москва като първоначално е старши анализатор в Brunswick UBS, а от 2003 г. до 2006 г. е заместник – директор и впоследствие - директор в банка Уралсиб Капитал, където отговаря за анализите на банковия и потребителския сектор. В периода 2006 г. - 2009 г. е директор на департамента за анализи в инвестиционната банка Credit Suisse, а от 2009 г. до 2013 г. е управляващ директор, началник на аналитичния департамент във финансова корпорация "Откритие" – най-големият частен финансов холдинг в Русия. В досегашната си професионална кариера е натрупал богат опит в сферата на финансовия анализ и стратегии, инвестициите, капиталовите пазари, банковото дело и международните финанси. Владее английски и руски език.
 • Етиен Госе

  Етиен Госе Генерален директор, Европейски платежен съвет

  Етиен Госе притежава богат професионален опит в различни области на платежната индустрия. Той започва своята кариера в Белгийската централна банка. Заема висши ръководни позиции в Eurocheque International, Europay International и MasterCard Европа. В негови предишни назначения отговорностите на г-н Госе включват франчайз мениджмънт, правни и регулаторни въпроси, мениджмънт на стейкхолдъри, както и финанси и администрация. Той има също така богат опит в мениджмънта на управлението, както и на европейски и обществени въпроси.
 • Джудит Баракс

  Джудит Баракс Старши директор "Платежни пазари", ЦИЕ, SWIFT

  От 1998 Джудит Баракс е част от екипа на SWIFT за Европа, Близкия Изток и Африка (EMEA), ангажиран с предоставяне на актуална информация в ЦИЕ на клиентите на SWIFT. Г-жа Баракс е специализирана в проекти, свързани с платежни инфраструктури и към момента е мениджър за 9 държави в ЦИЕ. Тя е помагала на БНБ през годините и от средата на 2017 става мениджър на SWIFT за България. В тази си роля тя ще отговаря за всичко, от което българските банки се интересуват по отношение на SWIFT.
 • Мариана Янсен

  Мариана Янсен SWIFT GPI, EMEA

  От януари 2015 Мариана Янсен е част от екипа на SWIFT, ангажиран с проучване на пазаритe и различни проекти в региона на EMEA. С нейното присъединяване е подсилен BI екипът, който разработва решения за регулаторното отчитане на ликвидността в рамките на деня. Мариана стимулира развитието на глобалните иновации на SWIFT в разплащанията в Централна и Източна Европа, комбинирайки бизнес знания и познаване на новите технологии в областта на платежните системи. Мариана има няколкогодишен опит в управление на транзакциите и паричните преводи. Работила е като корпоративен консултант по решения за управление на средствата в BNP Paribas, където допринася за оптимизиране на корпоративните активи на международни компании. Притежава MBA диплома от Antwerp University Management School (Belgium) и следдипломна квалификация по анализ на големи данни в бизнеса от Университета Льовен (Белгия).
 • Юрий Генов

  Юрий Генов Изпълнителен директор и член на УС на Банка ДСК; Председател на УС на Клуба на ИТ мениджърите в България

  Юрий Генов е изпълнителен директор на Банка ДСК. Той е част от екипа на Банка ДСК от есента на 1999 г. – първоначално като директор на дирекция "Дългосрочно планиране и общобанкови проекти", след което от 2004 г. е началник управление "Развитие и внедряване на ИТ системи". Преди да се присъедини към Банка ДСК е работил в ТБ Биохим - първо като експерт, а после като началник на отдел "Приложни системи". Член е на клуба на ИТ мениджърите в България и е председател на Управителния съвет на CIO клуба. Носител е на престижната награда на Клуба на ИТ мениджърите в България "ИТ мениджър на годината" за 2009 г. в категория "Мениджмънт".
 • Красимир Кръстев

  Красимир Кръстев Главен експерт, дирекция "Платежен надзор", Българска народна банка

  Красимир Кръстев работи в БНБ от 2007 г., където участва в платежния надзор, осъществяван от БНБ върху платежните системи, доставчиците на платежни услуги и други лица, обект на платежен надзор, с цел установяване на съответствието на дейността им с нормативните изисквания и установените международни принципи, стандарти и препоръки в областта на плащанията. Участва в работни групи в областта на платежните услуги и платежния надзор към Европейската централна банка, Европейската комисия, Европейския банков орган и Съвета на Европейския съюз.
 • Ирина Казанджиева

  Ирина Казанджиева Началник направление "Банкова политика и анализи", Асоциация на банките в България

  Ирина Казанджиева е началник направление "Банкова политика и анализи" в Асоциация на банките в България. Преди това г-жа Казанджиева е изпълнявала длъжността "Международен обмен и програми". Г-жа Казанджиева е доктор по икономика и координатор на Комитета по платежни системи към УС на АББ.
 • Светла Несторова

  Светла Несторова Председател на УС на Асоциацията на българските застрахователи Главен изпълнителен директор и председател на УС на ЗЕАД "БУЛСТРАД ЖИВОТ ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП" ЕАД

  Светла Несторова се присъединява към екипа на "БУЛСТРАД ЖИВОТ" през 2004 г. като директор "Маркетинг и продажби". През 2005 г. е избрана за член на Управителния съвет, а от 2006 г. е изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на ЗЕАД "БУЛСТРАД ЖИВОТ ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП" ЕАД. От 2016 г. е Главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на ЗЕАД "БУЛСТРАД ЖИВОТ ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП" ЕАД. Тя е член и на Управителния съвет на ЗАД "БУЛСТРАД ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП" АД, както и на Надзорния съвет на ПОК "Доверие". През 2011 г. Светла Несторова е избрана за член на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи и председател на Комисията по животозастраховане към Асоциацията. От 2015г. е председател на Управителния съвет на АБЗ. Tя е член и на Управителния съвет на Фондация "Проф. д-р Велеслав Гаврийски", а от октомври 2018 г. е член на Стратегическия комитет на Insurance Europe – Европейската (пре)застрахователна федерация.
 • Рамона Червенкова, CGEIT, CRISC

  Рамона Червенкова, CGEIT, CRISC ISACA-Sofia Chapter

  Г-жа Червенкова е специализирала в областта на преструктуриране на бизнес процесите, организационно преструктуриране, управление на промените, ИТ риск и контрол, както и в дефиниране на ИТ стратегии и усъвършенстване на управлението и оперативната дейност в ИТ. Тя също има повече от 30 години опит в ИТ развитие и внедряване и ИТ одит и контрол. Г-жа Червенкова е ръководила комплексни проекти по организационна промяна, оперативно усъвършенстване, разработване на ИТ стратегии, както и проекти за внедряване на ИТ системи за клиенти. Тя има широк опит в управлението на проекти, в организационното планиране, в планирането и управлението на дейността по ИТ, разработването и внедряването на ИТ системи, а също в областта на управлението и контрола на ИТ рискове. Завършила е множество успешни проекти за внедряване на ERP системи в България, Германия, Великобритания, Холандия, Белгия и на Балканите, като има значителен опит при комплексни ИТ решения в редица индустрии, включително обществения и банковия сектор, производството и услугите.
 • Кирил Кирилов

  Кирил Кирилов CIO и вицепрезидент, Алианц България Холдинг

 • Илиян Стоянов

  Илиян Стоянов Директор "Управление на риска", PwC

  Илиан Стоянов е директор отдел Услуги по управление на риска в PwC България, с фокус върху информационната сигурност, ИТ одит, оценка на риска, анализ на информационни системи, защита на данни, управление на ИТ проекти и киберсигурност. Той отговаря за ИТ одитите и контрола върху цялостния процес на внедряване на бизнес приложения и ефективно управление на проекти в сферата на счетоводството, обслужването на клиенти, приложения за управление на инвентаризацията, ИТ одит и консултантски услуги. Има богат международен професионален опит, натрупан при ръководенето на различни проекти в Австрия, Чехия, Япония и Обединените Арабски Емирства.
 • Кристин Крумов

  Кристин Крумов Директор "ИТ приложения", Обединена българска банка

  Кристин Крумов работи в сферата на управление на информационните технологии от 19 години. За това време той е бил част от банковата и от застрахователната сфера. Бил е ИТ мениджър в Уникредит Булбанк, "Интерамерикан", Сибанк. Сега заема длъжност директор "ИТ приложения" в ОББ, която е част от белгийската банково-застрахователна група KBC.
 • Георги Галчин

  Георги Галчин Mениджър "Дигитална трансформация", TBI Bank

  Георги Галчин е мениджър "Дигитална трансформация" в TBI Bank. С опита си от над 25 години в сферата той внася ИТ визия и лидерство в разработването, управлението и реализирането на технологичната стратегия, нужна за дигиталното бъдеще на банката. Георги Галчин прилага най-модерни ИТ решения за постигането на целите на TBI Bank и има водеща роля в изграждането на екип от експерти. Той управлява редица проекти, свързани с намирането на технологични решения и най-добри практики, които да бъдат приложени в структурата на банката. Магистър по "Финанси и управление на финансовите услуги", Георги има страст към конструирането на летящи машини – от хеликоптери и самолети до дронове.
 • Владислав Венев

  Владислав Венев Ръководител Информационна сигурност и Длъжностно лице по защита на данните, Райфайзенбанк България

  Владислав Венев е ръководител "Информационна сигурност и защита на личните данни" в Райфайзенбанк България със задълбочен опит в сферите на киберсигурността, информационните технологии и телекомуникациите. Той притежава солиден опит в дизайна и имплементацията на редица мащабни проекти за информационна сигурност, телекомуникации, видеоконференции и телемедицина. Господин Венев е опитен презентатор и лектор по теми за информационна сигурност, защита на данни и ИТ.
 • Д-р Колин Смит

  Д-р Колин Смит Мениджър международни клиенти, Omikron

  Колин Смит е част от екипа на Omikron вече повече от двадесет години. През това време той създаде и разви международния бизнес отдел на Omikron. С него той ръководи внедряването на продуктите за електронно банкиране на Omikron в над 20 страни и на 17 езика. В допълнение, Колин отговаря и за разработването и управлението на взаимоотношенията с ключови банки – клиенти в международен бизнес аспект. Преди да се присъедини към Omikron, той създава и управлява отдела за електронно банкиране на международна банка в Германия в продължение на 10 години, след което работи за стратегическото развитие на бизнеса, свързано с управлението на паричните средства за National Westminster Bank в Лондон.
 • Любош Клокнер

  Любош Клокнер Старши системен инженер, F5 Networks

  От 2017 - Любош Клокнер работи във F5 Networks като старши системен инженер за Централна и Източна Европа. Преди това е работил като ръководител на екип от специалисти по сигурността на мрежата във водещ системен интегратор в Словакия. В течение на години интересите на господин Клокнер се сменят от областта на технологиите с отворен код към системи за сигурност за корпоративния сектор, включително тестове за пробив и решения за киберсигурност. В дългосрочен план той се интересува и работи в областта на компютърната сигурност. В момента прилага своите придобити експертни познания в областта на сигурността, приложенията и услугите в корпоративни среди, ISP/MSP, частни центрове за данни и публичното облачно пространство.
 • Атила Пакси

  Атила Пакси Ръководител "Бизнес развитие", Финансов сектор за ЦИЕ, Gemalto

 • Светлозар Каранешев

  Светлозар Каранешев Ръководител вътрешен одит на Българо Американска кредитна банка и член на ISACA Sofia Chapter

  Светлозар Каранешев се занимава с оценка рисковете и ефективността на корпоративните и управленски системи, на критични бизнес и оперативни процеси и функции. Има над 25 години опит в сферата на риска и финансите с практически опит в определянето на цели на организациите и осъществяване на промени; проектирането и внедряването на системи за управление на риска и контрол; проектиране на организационни структури и процеси; бизнес развитие; реорганизация, преструктуриране и реинженеринг. Съосновател e на Лаборатория по риск култура (Risk Culture Lab) – нестопанска инициатива, чиято цел е да създаде възможности чрез поредица от събития и проекти да свързва експерти, да изгражда знания и да споделя най-добрите практики и опит в областта на културата и риска.
 • Никола Няголов

  Никола Няголов Principal Consultant, ITNL Bulgaria

  Господин Няголов е главен консултант в ITNL България и притежава следните сертификати - Project Management Professional (PMP), Certified in the Governance of Enterprise IT (CGEIT) and Certified Information Systems Auditor (CISA). Господин Няголов има богат практически и лидерски опит в следните области - ИТ стратегия, системна интеграция, разработване и внедряване на софтуерни решения, киберсигурност, съответствие и одит. Ръководил е технологични и оперативни проекти в международни и местни компании в телекомуникационния, енергийния и комуналния, индустриалния и финансовия сектор. Ангажиран е в областта на ИТ икономиката, технологичната интеграция и консултиране, архитектура на бизнеса и технологиите, организация и структуриране на ИТ, оценяване на системи и киберсигурност.
 • Александър Захариев

  Александър Захариев Регионален мениджър ЮИ Европа, Forrester

  Алекс Захариев започва кариерата си през 2000 г. като експерт по информационни технологии в България. През годините преминаваа през различни технически и управленски позиции в един от основните партньори на Dell. През 2009 г. се присъединява към Gartner в Хърватия и работи като търговски представител, отговарящ за развитието на българския пазар. През 2015 г. участва като основател и бизнес консултант в редица компании и проекти в България и Сърбия в областта на уеб базираните решения, IoT и разпространението на софтуер. От 2016 г. Алекс Захариев е регионален мениджър за Югоизточна Европа на Forrester Research - една от най-влиятелните изследователски и консултантски фирми в света. Алекс Захариев е специалист по продажби с повече от 13 години опит в разработването, управлението и развитието на нови територии на пазара. В сегашната си роля той е отговорен за разрастването на пазара в Югоизточна Европа с основен фокус върху България, Хърватия и Сърбия, като съдейства на лидерите в бизнеса и технологиите с интегрирани проучвания и инструменти, информация, основана на данни, и консултации. Алекс се интересува силно от цифровата икономика и начините, по които тя трансформира глобалните пазари.
 • Горан Ангелов

  Горан Ангелов Oсновател и управител, Ай Би Ес България (IBS)

  Горан Ангелов е основател и управител на Ай Би Ес България (IBS) една от водещите ИТ компании в страната с фокус върху финансовата индустрия, аналитикс решенията и системната интеграция. Текущо IBS изпълнява ключови проекти във водещи банки, свързани с дигиталната трансформация, PSD2 регулацията, модернизирането на инфраструктурата и управлението на информационните активи. Горан Ангелов има инженерно образование със специалност автоматизация на производството. Той има повече от 20 години опит в сферата на информационните и комуникационните технологии и участие в редица успешно реализирани мащабни ИТ проекти за бизнеса и публичния сектор.
 • Цветомир Досков

  Цветомир Досков Главен изпълнителен директор, Сирма Бизнес Консултинг

  Цветомир Досков има над 20 години професионален опит във финансовите услуги, банки и ИТ компании. В момента е главен изпълнителен директор на Сирма Бизнес Консултинг (SirmaBC) и член на Управителния съвет на Сирма Груп Холдинг. Той има значителен принос за превръщането на СирмаБК във добре разпознат доставчик на софтуерни решения за банковата индустрия, както и налагане на консултантска дейност и експертиза на Българския пазар. Последните години фокусирано работи върху проектирането, разработването и внедряване на дигитални решения за бизнес потребители и крайни клиенти. Притежава 2 степени "Магистър",  както и множество професионални лицензии и сертификати в сферата на проектното управление и бизнес анализа.
 • Атанас Киряков

  Атанас Киряков Oсновател и член на СД на Сирма Груп Холдинг АД, Изпълнителен директор на Сирма Ей Ай

  Атанас е основател и член на СД на Сирма Груп Холдинг АД и Изпълнителен директор на Сирма Ей Ай, известна с името Онтотекст АД - световен лидер в областта на семантични бази данни и ИИ технологии за анализ на текст. Сред клиентите на Сирма Ей Ай са BBC, Financial Times, Standard & Poor’s, парламента на Великобритания, Fujitsu, Novartis и две от най-големите банки в САЩ. Атанас е водещ експерт в областта на семантичните бази данни, автор на множество научни публикации с повече от 2500 цитирания. Завършвайки магистърска степен по компютърни науки в Софийския университет през 1995 г., той скоро става член на управителния съвет на Сирма. Атанас основава Ontotext през 2000 г. като R&D лаборатория в рамките на Sirma. Атанас член на борда на Linked Data Benchmarking Council – организация, на водещите производители на граф бази данни.
 • Христиан Атанасов

  Христиан Атанасов Ръководител "Разработка на софтуер", CSoft

  Христиан Атанасов е ръководител "Разработка на софтуер" в CSoft и има повече от 12 години опит в сферата. С дълбока страст към различни софтуерни дисциплини, той има за ежедневна задача да вдъхновява и ръководи стратегическата технологична рамка в компанията и нейните продукти. През последните години Христиан е пряко ангажиран с качествената и сигурна реализация, както и последваща интеграция на множество от ключовите за организацията проекти. Силно се интересува от новите хоризонти, които мобилните финансови услуги разкриват, както и позиционирането на България и CSoft в тях. Страстен почитател на непреходния индустриален дизайн, добре направени продукти и простите умни решения.
 • Калоян Георгиев

  Калоян Георгиев Solution Architect IoT, Automation and Energy Management, APC by Schneider Electric

  Калоян Георгиев има бакалавърска степен по "Автоматика, информационна и управляваща техника и роботика", и магистърска степен по "Системи за управление" от Техническия Университет в София. Преминал е редица обучения в областта на индустриалните мрежи и системи за комуникация, SCADA и BMS софтуери и архитектури за автоматизация и енергиен мениджмънт. Главен лектор е по темите "Програмиране и работа с Codesys базирани PLC", "Програмиране и работа с индустриални HMI" , "Системи за енергиен мониторинг" и "Системи за мониторинг на центрове за данни", както за служители, така и за клиенти на Шнайдер Електрик. Професионалното развитие на Калоян Георгиев преминава през IT, автоматизация, роботика, програмиране, машинно обучение и работа по различни проекти в областта на 3D сканирането, домашната автоматизация и Cloud базираните услуги. В последните години Калоян Георгиев има особен фокус върху иновативната концепцията Internet Of Things (IoT), като главно се занимава с приложението й в индустриалната автоматизация и колаборативните машини.
 • Аркадиуш (Арка) Гедроич

  Аркадиуш (Арка) Гедроич Главен технически директор за IP решения за района на Скандинавия и за ЦИЕ, Huawei Enterprise Business Group

  Арка има повече от 20 години опит на ИТ пазара. Преди да се присъедини към Huawei, той трупа своя опит основно в Arista Networks (където отговаря за региона на ЦИЕ) и Hewlett Packard, където е заемал инженерни, консултантски и управленски позиции - на национално, регионално и EMEA ниво. Съавтор е и на патент "Център за данни, ориентиран към услуги". Неговият професионален опит се допълва от образованието му в Техническия университет в Гданск, Kellogg School of Business и London Business School.
 • Oнур Чинга

  Oнур Чинга Регионален търговски директор ЦИЕ, VeriPark

  Господин Чинга е част от екипа на VeriPark от пет години и като регионален търговски директор за Централна и Източна Европа помага на банките и застрахователните компании да станат дигитални лидери на пазара.
 • Свилен Станчев

  Свилен Станчев Tърговски директор, Ай Би Ес България (IBS)

  Търговски Директор в Ай Би Ес България (IBS) - една от водещите ИТ компании в страната с фокус върху финансовата индустрия, аналитикс решенията и системната интеграция. Текущо IBS изпълнява ключови проекти във водещи банки, свързани с дигиталната трансформация, PSD2 регулацията, модернизирането на инфраструктурата и управлението на информационните активи. Свилен Станчев има над 12 годишен опит в ИТ сектора. Интересите му са свързани с инфраструктурата, API Economy и advanced analytics решенията, които помагат за развитие на дигитални бизнес модели.
 • Христо Борисов

  Христо Борисов Главен изпълнителен директор, Payhawk

  Христо Борисов е съосновател и главен изпълнителен директор на Payhawk, финтех компания, която предоставя решение за автоматизиране на разходния и картов мениджмънт за малки и средни предприятия. Христо има над 12 години опит в разработването на софтуерни продукти, като голяма част от кариерата му преминава в Telerik и Progress, където е заемал позицията на продуктов директор. Христо е завършилАмериканския Университет в България със специалностите Компютърни Науки и Бизнес Администрация.
 • Павел Чорбаджийски

  Павел Чорбаджийски Председател, Българската Биткойн Асоциация

 • Адв. Христо Нихризов

  Адв. Христо Нихризов Съдружник в Адвокатско дружество "Димитров, Петров и Кo."

  Христо Нихризов ръководи практиката по банково и финансово право в адвокатско дружество DPC. Христо специализира в областта на финтех, платежни услуги, киберсигурност, защита на личните данни, електронни услуги и електронна идентификация, помагайки на своите клиенти в проектите им, свързани с дигиталната трансформация. Христо има несравним опит в многобройни иновативни проекти, изискващи не само задълбочени регулаторни познания, но и специфични технологични компетенции.
 • Мартин Богданов

  Мартин Богданов Член на Управителния съвет и сред основателите на Българска финтек асоциация

  Мартин Богданов е член на Управителния съвет и сред основателите на Българска финтек асоциация. Той е и изпълнителен директор и на Paysera България, една от първите FinTech компании в страната. Работил е във финансовия сектор повече от 20 години и е заемал ръководни позиции във водещи банки в България и Албания. Има множество международни специализации в областта на икономическите науки, дълговите инструменти, паричен и валутен пазари, кредитиране и техники на продажби. Бил е лектор на събития за електронна търговия и онлайн магазини, платежни системи, на конференции за международен бизнес, техники на продажби и др.
 • Радой Стоянов

  Радой Стоянов Offering Business Development Manager, BULPROS

 • Йоанна Генова

  Йоанна Генова Мениджър "Иновации", Райфайзенбанк България

Програма


8:00 - 9:00 Регистрация
ЗАЛА АЛФА
9:00 - 9:30 Официално откриване:
« Нина Стоянова, подуправител управление „Банково“, Българска народна банкa
« Владимир Савов, заместник-председател на КФН, ръководител управление „Застрахователен надзор“, Комисия за финансов надзор
« Рамона Червенкова, CGEIT, CRISC, ISACA-Sofia Chapter
« Валентина Цонева, управител, ICT Media
ЗАЛА АЛФА
ОБЩА СЕСИЯ: СЪВРЕМЕННИТЕ ДИГИТАЛНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ФИНАНСОВИЯ СЕКТОР - ПОГЛЕД В БЪДЕЩЕТО11

МОДЕРАТОР: Валентина Цонева, управител, ICT Media
9:30-9:50 Финансови услуги в епохата на клиента: опитът на лидерите на дигиталната трансформация. Александър Захариев, регионален мениджър ЮИ Европа, Forrester
9:50-10:10 Аз и Моята банка след PSD2. Горан Ангелов, основател и управител на Ай Би Ес България (IBS)
10:10-10:30​ Иновации, които ще движат пазара на финансовите услуги. Цветомир Досков, главен изпълнителен директор, Сирма Бизнес Консултинг
10:30-11:00 Цифровата трансформация, стимулирана от новите технологии. Аркадиуш (Арка) Гедроич, главен технически директор за IP решения за района на Скандинавия и за ЦИЕ, Huawei Enterprise Business Group
11:00-11:30 Кафе пауза
ЗАЛА АЛФА
СЕСИЯ 1.1. ГЛОБАЛНАТА И МЕСТНАТА РЕГУЛАТОРНА РАМКА НА ДИГИТАЛНАТА ТРАНСФОРМАЦИЯ ВЪВ ФИНАНСОВИЯ СЕКТОР
МОДЕРАТОР: Ирина Казанджиева, началник направление “Банкова политика и анализи”, Асоциация на българските банки
ЗАЛА ПАНОРАМА
СЕСИЯ 1.2. ДИГИТАЛИЗАЦИЯТА В ДЕЙСТВИЕ - РАЗШИРЯВАЩИТЕ СЕ ХОРИЗОНТИ НА ИНОВАЦИИТЕ

МОДЕРАТОР: Светла Несторова
, председател на УС на Асоциация на българските застрахователи (АБЗ), главен изпълнителен директор и председател на УС на ЗEАД "Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп" EАД
11:30-11:50 SCT Inst - етап на приложение и бъдещо развитие. Етиен Госе, генерален директор, Европейски платежен съвет 11:30-11:50​ Бизнес модел за дигитално бъдеще – от дигитални канали към базирана на платформа стратегия за цялостна дигитална трансформация. Кирил Кирилов, CIO и вицепрезидент, Алианц България Холдинг
11:50-12:10 Еволюция в транзакционното банкиране – Предимството да сме сред първите. Д-р Колин Смит, мениджър международни клиенти, Omikron 11:50-12:10​ EcoStruxure IT: видимост, анализ и сигурност от физическата инфраструктура до облака. Kалоян Георгиев, експерт Системни Архитектури IoT, Автоматизация и Енергиен Мениджмънт, APC by Schneider Electric
12:10-12:30 Изисквания за сигурност при предоставянето на платежни услуги, въведени с PSD2. Красимир Кръстев, главен експерт, дирекция "Платежен надзор", Българска народна банка 12:10-12:30 ИИ за извличане на сигнали за рискови профили от публични данни. Атанас Киряков, изпълнителен директор, Сирма Ей Ай 
12:30-12:50 Рискове на информационната сигурност и регулации  - какво очакват надзорните органи от банките през 2019 година. Светлозар Каранешев, ръководител вътрешен одит на Българо Американска кредитна банка 12:30-12:50 Използване на machine learning за кръстосани продажбиOнур Чинга, регионален търговски директор ЦИЕ, VeriPark
12:50-13:20 SWIFT gpi една година по-късно - новата норма в банковия свят. Мариана Янсен, SWIFT GPI, EMEA 12:50-13:10 Multi-channel защита от измами от 3-то поколение. Свилен Станчев, търговски директор, Ай Би Ес България (IBS)
13:20-13:30 Q&A 13:10-13:30 Архитектура на Банковите Информационни Системи – old school ли е ESB? Кристин Крумов, директор "ИТ приложения", Обединена българска банка
13:30 – 14:30 Обяд
ЗАЛА АЛФА
СЕСИЯ 2.1.
СИГУРНОСТ НА ИНФОРМАЦИОННАТА СРЕДА
МОДЕРАТОР: Рамона Червенкова, CGEIT, CRISC
, ISACA-Sofia Chapter
ЗАЛА ПАНОРАМА
СЕСИЯ 2.2. КАКВО ИСКА КЛИЕНТЪТ - ТЕХНОЛОГИЧНИ СПОСОБИ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА КЛИЕНТСКА ЛОЯЛНОСТ
МОДЕРАТОР: Никола Няголов
, Principal Consultant, ITNL Bulgaria
14:30 - 14:50 Услугата Payment Controls на SWIFT - крайната мярка за превенция на измами. Джудит Баракс, старши директор "Платежни пазари", ЦИЕ, SWIFT 14:30 - 14:50 Пресечната точка между новите технологии и потребителското изживяване. Юрий Генов, изпълнителен директор и член на УС на Банка ДСК; председател на УС на Клуба на ИТ мениджърите в България
14:50 - 15:10 Банките в окото на бурята (от данни и нормативно съответствие) - Как да преминете през нея по бърз, но и сигурен начин? Атила Пакси, ръководител "Бизнес развитие", Финансов сектор за ЦИЕ, Gemalto 14:50 - 15:10 Състезанието за клиента след PSD2 и мястото на Digital Wallet-а в него. Христиан Атанасов. ръководител "Разработка на софтуер", CSoft
15:10 - 15:30 Как да защитите приложно-програмния си интерфейс (API)? Любош Клокнер, старши системен инженер, F5 Networks 15:10 - 15:30 Как да създадем персонализирано клиентско изживяване, което доставя удоволствие? Радой Стоянов, Offering Business Development Manager, BULPROS 
15:30 - 15:50 Актуални киберзаплахи във финансовия сектор и сполучливите методи за справяне с тях. Владислав Венев, ръководител "Информационна сигурност" и Длъжностно лице по защита на данните, Райфайзенбанк България 15:30 - 15:50 Качествено взаимодействие с клентите чрез отдалечена идентификация и дигитален онбординг.  Биометрични решения за подобряване на потребителското изживяване. Георги Галчин, мениджър "Дигитална трансформация", TBI Bank
15:50 - 16:10 Кафе пауза
ЗАЛА АЛФА
16:10 - 17:10
 СЕСИЯ 3. ДИСКУСИЯ
Дигиталното бъдеще на финансите - ролята на ФинТех в процеса на трансформация 

МОДЕРАТОР: Илиян Стоянов, директор "Управление на риска", PwC
Със съдействието на: 
 
 
Българска Финтек Асоциация
Участници:
« Христо Борисов, главен изпълнителен директор, Payhawk
« Мартин Богданов, член на УС, ФинТех асоциация
« Адв. Христо Нихризов, съдружник в Адвокатско дружество "Димитров, Петров и Кo."
« Павел Чорбаджийски, председател на Българска биткойн асоциация
« Йоанна Генова, мениджър "Иновации", Райфайзенбанк България

Акценти:
« Възможности, които разкриват ФинТех компаниите пред традиционните финансови институции. Примери за успешно партньорство като двигател на растеж в банковия сектор
« Отвореното банкиране - риск или възможност за традиционните финансови институции
« Криптовалутите в очите на традиционните финансови институции 10 години след появата им - заплаха или партньор. Технологични предимства и стъпки към превръщането им практично средство за разплащане в ежедневието
« Необходими регулации, стандарти и инструменти за ФинТех индустрията
« Ролята на киберсигурността в ерата на финтех и отворените банки
« Развитие на ФинТех платежните решения
 

Партньори

IBS Sirma BC Huawei APC by Schneider Electric CSoft Clico f5 Gemalto Global Consulting Omikron Intelligent Systems Veripark Nevexis Sircrow Dimitrov, Petrov & Co. M&BM Ltd. Perrier Pixel Media INSmarket

Контакти

Свържете се с нас за въпроси относно това или други събития на Икономедиа.