20 ноември 2019, София Хотел Балкан
Регистрирайте се
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.Разбрах

Събитието

IX издание

Cloud Sofia Summit 

20 ноември 2019 г. 
София Хотел Балкан, пл. Света Неделя 5, зала Средец

Организатори: ICT MediaISACA-Sofia Chapter

Със съдействието на Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ)

ICT Media и ISACA Sofia Chapter за девета поредна година ще съберат ИТ бизнеса и потребители на технологични решения, за да обсъдят навлизането на някои от най-горещите технологични тенденции и развитието на бизнес екосистемата.

Пазарът на облачните технологии не спира да расте, а заедно с него и очакванията на клиентите. Но заради безспорните предимства на cloud-а много компании вече гледат на него като на общоприета платформа. По данни на IDC, световният пазар на публични cloud услуги през 2018 г. възлиза на $170 млрд., като се очаква през настоящата година да нарасне с 23,8% до $200 млрд. А според доклад на Gartner прогнозите са за очакван 50 % ръст на инвестициите в тези услуги през следващите 4 години.

Технологичните гиганти, доставчици на облаци, от своя страна се надпреварват, за да привлекат ключови клиенти от частния и правителствения сектор. Amazon е пионер в облачните изчисления и безспорен водач в състезанието между доставчиците, но обединението на облачните продукти на Microsoft и Oracle, обявено през юни от двете иначе конкурентни компании, има потенциала да разтърси пазара. Как това ще се отрази на състезанието в дългосрочен план и на другите основни участници в него - предстои да разберем.

Неминуемо инвестициите в IoT проекти също бележат ръст. Бумът в т.нар. интернет на нещата доведе до промени в бизнес света и модерното производство. Но свързването на милиони устройства, които трябва да предават и преработват данни в реално време, освен че отвори безброй възможности, доведе и до (не)очаквани проблеми. Решението за тях се крие в в преминаването към периферията и изнасянето на услугите по-близко до крайния потребител благодарение на Edge технологиите. Там разработките също не са малко, а очакванията са в бъдеще именно периферните решения да са основният двигател на растежа на компаниите, предоставящи облачни услуги.

Какви са технологичните тенденции при облачните решения, как интернет на нещата се отразява не само на производствения, но и на потребителския сегмент, има ли начин огромното количество данни, които генерираме ежедневно, да се превърне от пречка в предимство ще разберем на Cloud Sofia Summit 2019.

Към кого е насочен форумът?

Събитието е насочено към представители на индустриални и производствени предприятия в областта на тежката и леката промишленост, здравни заведения, държавни структури и организации, компании в областта на транспорта и логистиката, търговията и услугите, телекомуникациите, банки, финансови, застрахователни и пенсионни дружества, учебни заведения и др.

Целевата аудитория на Cloud Sofia Summit са висши мениджъри (управители, изпълнителни директори, оперативни директори, финансови директори), държавни служители и експерти, ИТ директори, ИТ експерти, ръководители на проекти, одитори, консултанти, програмисти и разработчици на софтуерни решения, BI анализатори, и др.

Как протече събитието през 2018 г.
 

Лектори

 • Владимир Кавалов

  Владимир Кавалов Председател, ISACA Sofia Chapter

  Владимир Кавалов има над 25 години опит в ИТ сферата, като половината от тях са във финансовия сектор. През годините е работил като системен администратор, специалист по информационна сигурност, ръководител на ИТ отдел и ИТ одитор. Има интереси в областта на информационните технологии, по-специално в: развитието, внедряването, одита и консултациите. Ръководил е значими проекти, свързани с осъществяване на миграция и внедряване на ERP системи, внедряване на MS Active Directory, както и различни решения за управление и мониторинг на информационни системи и процеси и информационна сигурност. Член е на ISACA Sofia Chapter от 2008 г., през 2015 г. е избран за член на Управителния съвет, а от октомври 2016 г. е президент на организацията.
 • Стамен Кочков

  Стамен Кочков Член на УС на Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ)

  Член на Управителния съвет на Българската асоциация на софтуерните компании – БАСКОМ, Ръководител на Център за развойна дейност Lidl Digital. От май 2014 г. до май 2018 г. е председател на БАСКОМ. Стамен Кочков има повече от 20 години опит в софтуерната индустрия. Заемал е технически и ръководни длъжности в български и чуждестранни софтуерни компании. Завършил е "Информатика" във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски" и Executive MBA към University of Sheffield.
 • Митко Карушков

  Митко Карушков Член на Star Audit Legal Advisory Board, EuroCloud Europe

  Митко Карушков е съдружник и ръководител на практиката Технологии, Медии и Телекомуникации на Адвокатско дружество "Камбуров и съдружници" и е член на Star Audit Legal Advisory Board, EuroCloud Europe. През 2018 г. г-н Карушков е включен в "Залата на Славата" на международната директория за ранкиране на адвокати "Legal 500", където практикуващи юристи биват включвани за тяхното постоянно високо ниво, основано на обратна връзка, давана от клиенти. Също така е и препоръчан експерт в областта на поверителността от Bloomberg BNA, САЩ. Митко Карушков е придобил значителен опит при предоставянето на съвети на водещи местни и международни компании в областта на корпоративно структуриране, транзакции, поверителност, информационна сигурност, защита на бази данни и други технологични сфери. Автор е на редица публикации в български и чуждестранни издания, посветени на сигурността на данните, бизнес и правните аспекти на данни, включително лични данни, информационната сигурност и други.
 • Никола Няголов, CGEIT, CISA, PMP

  Никола Няголов, CGEIT, CISA, PMP Principal Consultant, ITNL Bulgaria

  Никола Няголов е главен консултант в ITNL България и притежава следните сертификати - Project Management Professional (PMP), Certified in the Governance of Enterprise IT (CGEIT) and Certified Information Systems Auditor (CISA). Господин Няголов има богат практически и лидерски опит в следните области - ИТ стратегия, системна интеграция, разработване и внедряване на софтуерни решения, киберсигурност, съответствие и одит. Ръководил е технологични и оперативни проекти в международни и местни компании в телекомуникационния, енергийния и комуналния, индустриалния и финансовия сектор. Ангажиран е в областта на ИТ икономиката, технологичната интеграция и консултиране, архитектура на бизнеса и технологиите, организация и структуриране на ИТ, оценяване на системи и киберсигурност.
 • Дарко Месарош

  Дарко Месарош Специалист Архитектурни Решения, AWS

  Дарко Месарош е Специалист Архитектурни Решения в AWS, Берлин, Германия. В ролята си на SA в AWS той помага за формиране на стратегията и създава възможности за широко приложение на Amazon услугите за работа в Облака, работейки съвместно с клиентите. Дарко отговаря за технологичните решения и дизайна на архитектурите на имплементациите, развивайки дълбока експертиза в AWS технологиите, както и обширен ноу-хау за това как приложенията и услугите са конструирани в AWS платформата и по-специално в AWS Management Tools, DevOps и AWS Marketplace.
 • Борислав Мирчев

  Борислав Мирчев Изпълнителен директор, Виском БГ АД

  Борислав Мирчев е с над 15 години опит в управлението на бизнеса и с акцент върху финансовите процеси. Неговите основни работни отговорности са свързани с организиране, управление и контролиране на процесите, свързани с осъществяването на цялостната дейност на Виском БГ АД, която по своята същност е търговска, както и контрол върху дъщерните дружества, които работят в балканския регион. Предизвикателствата, които среща Борислав като изпълнителен директор на Виском БГ АД, са динамичната работна среда и постояно изменящите се условия. В тази връзка бързото усвояване на ново ноу-хау и прилагането му в различни страни, с различни нива на развитие, до постигането на единна функционираща стистема той вижда като основна задача пред себе си и екипа.
 • Илтер Аксенджер

  Илтер Аксенджер Ръководител на екип "Софтуерни проекти", Hugo Boss

 • Даниел Манчев

  Даниел Манчев Основател, Serverless Bulgariа User Group; AWS Solutions Architect

  Даниел работи в ИТ сферата още от ученик. В крариерата си се е сблъсквал както с малки, така и с големи ентърпрайс бизнеси, консумиращи огромни сървърни ресурси. В момента разработва иновативни решения за e-commerce гиганти, като често е сред най-ранните потребители на различни експериментални технологии, включително и Serverless. Даниел е основател на българската потребителска сървърлес група Serverless Bulgariа и като част от нея често организира networking срещи на различни локации в София.
 • Иван Велков

  Иван Велков Директор "Развитие на продукти и услуги", БОРИКА

  Иван Велков е директор на дирекция "Развитие на продукти и услуги" в платежния и картов оператор БОРИКА. Има над 25 години опит в сферата на информационните технологии за банковия сектор. Преди да се присъедини към дружеството заема редица ръководни позиции: ръководител "Внедряване и експлоатация в пощенски представителства" в Българска пощенска банка, ИТ мениджър на Арома ЕООД, директор "ИТ Развитие" в HVB Bank Biochim, началник управление "Развитие и внедряване на ИТ системи" на Банка ДСК. Завършил е като магистър Софийски университет факултет "Математика и Информатика" и Университета за национално и световно стопанство, магистър в специалност "Маркетинг и Мениджмънт".
 • Георги Хира

  Георги Хира Търговски директор, Оракъл България

  Георги Хира работи в Оракъл България от 2010 год. на позиция Търговски директор, като отговаря за корпоративни клиенти на компанията – банки, телекоми и други водещи организации. Преди да постъпи в Oracle, той е заемал сходни позиции в компании като Cisco и Siemens. Има магистърска степен по изчислителна техника от Технически университет в София.
 • Марио Арабистанов

  Марио Арабистанов Член на EuroCloud

  Марио Арабистанов е част от екипа, специализиран в Технологии, Медии и Телекомуникации на Адвокатско дружество "Камбуров и съдружници". Марио е член на Eurocloud с фокус защита на данните в облачна среда. Марио е препоръчан експерт в областта на данните от Bloomberg BNA, САЩ, а също така е отличен като "препоръчан адвокат" в международната правна класация "Legal 500".
 • Сергей Бурушкин

  Сергей Бурушкин Продуктов маркетинг експерт, Нетера

  Сергей Бурушкин е продуктов маркетинг експерт в Нетера с близо 10-годишен опит в телекомуникациите и бизнес решенията, с фокус върху разработването на иновативни услуги и партньорства. Негова страст е внедряването на точните решения за бизнеса, автоматизацията на процесите и дигитализацията. Завършил е Университета за национално и световно стопанство със специалност "Публична администрация" и програма за развитие на мениджъри на Шефийлдския университет.
 • Борис Соколов

  Борис Соколов Управител, Микроуебър

  Управител на софтуерна фирма и система за изграждане на сайтове и онлайн магазини от ново поколение - Микроуебър. Борис е UI / UX дизайнер на софтуер, уебсайтове и онлайн магазини от 15 години. Занимава се с разработване на иновативни решения, които прилагат в софтуерните си разработки. Добър вдъхновител и мениджър, а целта му е да спомогне за развитието на Българското IT общество. Компанията Микроуебър, на която е управител, си партнира със световни гиганти като Digital Ocean, Alibaba, Microsoft Azure, а в България е ексклузивен партньор с Neterra.
 • Иван Иванов

  Иван Иванов Ръководител група "Софтуер и хардуер за тестери", Фесто Производство

 • Анатолий Богданов

  Анатолий Богданов Старши технически акаунт мениджър, Samsung R&D Poland

  Завършил Факултета по ИТ, физика и математика на Държавния Педагогически Институт "Глазов". Работи за B2B решенията на Samsung от 5 години. Експерт по Knox облачни услуги.
 • Анита Стоянова

  Анита Стоянова Продуктов мениджър, TESY

  Анита Стоянова е продуктов мениджър в TESY – най-големият в България и водещ европейски производител на електрически бойлери, бойлери с индиректно загряване и електрически отоплителни уреди. , който реализира продукцията си в близо 60 държави в цял свят. Тя отговаря за цялостния процес по развитие и пускане на пазара на иновативни решения за топла вода. Приоритетни проекти за нея са разработването и въвеждането в домакинствата на облачни технологии, самообучаващи се алгоритми и ефективното управление на бази данни, с цел осигуряване на върхово клиентско изживяване при ежедневната употреба на домакински електроуреди. Анита е завършила ТУ-София и притежава магистърска степен по "Индустриален мениджмънт", със специализация "Маркетингов мениджмънт".
 • Анатолий Атанасов

  Анатолий Атанасов Продуктов Мениджър, СТО Офис, Вистеон

  Анатолий Атанасов се присъедини към Вистеон през 2016 г. в ролята на Мениджър, отговорен за платформата за облачни услуги на компанията за продуктите Infotainment и автономно шофиране. Преди това той е заемал позиция на софтуерен инженер в Uber и Cisco. Има магистърска степен по компютърни науки от Техническия университет в София.
 • Владимир Владков

  Владимир Владков Главен редактор, NetworkWorld България

 • Даниел Ранков

  Даниел Ранков Съорганизатор, AWS Bulgaria User Group; Cloud and DevOps Manager

Програма


8:30 - 9:00 Регистрация
9:00 - 9:10 Официално откриване
Владимир Кавалов, председател, ISACA Sofia Chapter
СЕСИЯ 1: Технологични иновации в облака
Mодератор: Стамен Кочков, член на УС на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ)
9:10 - 9:30 Облачни технологии. Бизнес данни. Информационна сигурност. Митко Карушков, член на Star Audit Legal Advisory Board, EuroCloud Europe, и Марио Арабистанов, член на EuroCloud

9:30 - 10:00 AWS Успешни клиентски практики: Фокусирайте се върху стойността, която създавате! Дарко Месарош, специалист архитектурни решения, AWS. Представено от AWS с помощта на Адастра България

10:00 - 10:2Oracle Втора генерация облак – напредничав, високонадежден и сигурен. Георги Хира, търговски директор, Оракъл България

10:20 - 10:40 Презентация на Microsoft

10:40 - 11:00 Клауд или Колокация. Ползи за бизнеса. Сергей Бурушкин, продуктов маркетинг експерт, Нетера, и Борис Соколов, управител, Микроуебър

11:00 - 11:05 QA
11:05 - 11:30 Кафе пауза
СЕСИЯ 2: Cloud и IoT в очите на бизнеса, индустрията и потребителите
Mодератор: Никола Няголов, CGEIT, CISA, PMP, Principal Consultant, ITNL Bulgaria
11:30 - 11:50 Пътят на умната фабрика на Hugo Boss. Илтер Аксенджер, ръководител на екип "Софтуерни проекти", Hugo Boss

11:50 - 12:1Новите измерения за сигурност и доверие онлайн: автентикация с облачен квалифициран електронен подпис B-Trust и B-Token от БОРИКА. Иван Велков, директор "Развитие на продукти и услуги", БОРИКА


12:10 - 12:30 Samsung Knox. Анатолий Богданов, старши технически акаунт мениджър, Samsung R&D Poland

12:30 - 12:50 Serverless - повече изчисления, по-малко сървъри. Даниел Манчев, основател, Serverless Bulgariа User Group; AWS Solutions Architect

12:50 - 13:10 Как IoT променя очакванията на хората и готови ли са за „поумняването“ на електроуредите? Анита Стоянова, продуктов мениджър, TESY

1
3:10 - 13:15 QA
13:15 - 14:10 Обяд
СЕСИЯ 3: Оптимизация на процесите чрез облачни решения
Mодератор: Владимир Владков, главен редактор, NetworkWorld България
14:10 - 14:30 Как облачните технологии ще променят колата утре? Анатолий Атанасов, продуктов мениджър, СТО Офис, Вистеон

14:30 - 15:00 Преминаване към Клауд - практическо ръководство. Даниел Ранков, съорганизатор, AWS Bulgaria User Group;
Cloud and DevOps Manager

15:00 - 15:20 Мониторинг система за проследяване на OPEX параметри. Иван Иванов, ръководител група "Софтуер и хардуер за тестери", Фесто Производство

15:20 - 15:40​ Виском БГ АД по пътя към дигитална трансформация. Борислав Мирчев, изпълнителен директор, Виском БГ АД


15:40 - 15:45 QA
15:4Закриване

* ICT Media си запазва правото да извършва промени по предварителната програма.

Партньори

NETERRA BORICA ORACLE Amazon Web Services Adastra SAMSUNG Knox Pixel Media Logistika

Контакти

Свържете се с нас за въпроси относно това или други събития на Икономедиа.