25 февруари, София Хотел Балкан
Регистрирайте се
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.Разбрах

Събитието

Вторият конкурс “Иновации и добри практики в здравния сектор” събра 52 проекта от лекари, болници, неправителствени инициативи. Повечето от тях представят изключителни примери за иновации, които бихме искали да популяризираме. Тъй като състезанието беше оспорвано, а резултатите след гласуването на журито изключително близки, по време на шестата годишна конференция “Иновации и добри практики в здравния сектор” /12 ноември 2019 г./ ние обещахме да подготвим Алманах на иновациите в здравния сектор за 2019 г., в който да представим проектите на участниците в конкурса.
Вярваме, че обществото трябва да познава най-добрите лекари и болници и да отдаде заслужено уважение на техните постижения, които лекуват и спасяват човешки животи.
Алманахът ще бъде отпечатан и представен на 25 февруари 2020 г. от 9 часа в “София Хотел Балкан”. Междувременно ще поканим участниците в конкурса, които да изнесат лекции за своята работа и иновациите в тяхната област пред техните колеги, здравната общност, пациенти, институции и бизнеса.

Вижте отблизо постиженията на лидерите в медицината в България - запазете си датата 25 февруари 2020г. 
 
Кога:
25 февруари 2020 г.

Къде: София Хотел Балкан

Лектори

 • Проф. д-р Асен Балтов

  Проф. д-р Асен Балтов Изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов"

  Проф. Балтов е изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" от м. февруари 2017г. Преди това е началник на Първа травматологична клиника на университетската спешна болница. От 1 април 2019 г. е координатор на Експертния съвет по ортопедия и равматология към МЗ. Роден е на 19.09.1966 година в гр. София. През 1984 година завършва 22-ро ЕСПУ "Г. С. Раковски"-гр. София. През 1994 г. завършва Медицински университет-гр. София. Две години по-късно започва специализация по ортопедия и травматология към Втора травматологична клиника на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". Работи в спешната болница до месец декември 2006г. От края на 2006 до февруари 2013 година е ординатор в Катедра "Ортопедична травматология и Реконструктивна хирургия" – ВМА. Специалист в областта на оперативно лечение на фрактури и изкълчвания на крайниците и таза; на лечение на политравма и посттравматични увреждания на крайниците; ендопротезиране на стави на горен крайник – рамо и лакът. През месец юни 2016 г. продобива степен "професор". Към момента председателства Българската Ортопедо-травматологична асоциация, чийто член е от 1997г. Членува в EFORT – от 2003 г. 3. ; AO Алумни Асоциация България – от 2005 г. ; Международна Кюнчер Асоциация – от 2009 г. ; АО Травма България – от 2010 г. ; АО Травма Европа – от 2011г. Участвал е в над 100 международни конгреса и срещи с международно участие. Владее руски, френски и английски.
 • Проф. Асена Стоименова

  Проф. Асена Стоименова Председател на УС на Български фармацевтичен съюз

  Проф. Асена Стоименова е председател на Управителния съвет на Български фармацевтичен съюз.Била е изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лекарствата от юли 2014 г. до август 2018. Проф. Асена Стоименова е била член на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. Проф. Стоименова е преподавател в катедра "Организация и икономика на фармацията", Фармацевтичен факултет, Медицински университет-София. Специализирала е в областта на организацията на фармацевтичното производство, дистрибуторската и аптечната практика и управлението. През 2007 г. защитава докторант на тема "Проучване на основните промени в лекарствената регулация на България и влиянието им върху достъпа и разпространението на лекарства". Специализира Добра клинична практика в Brookwood International Academy of Healthcare Research. Автор и съавтор на над 100 научни публикации, учебници и монографии в областта на добрите фармацевтични практики, управление на качеството, фармакоикономика, лекарствена употреба и др. Одитор по стандарт ISO 9001. Консултирала разработването и внедряването на над 30 системи за управление на качеството в областта на фармацията. Има дългогодишен професионален опит във фармацевтичната индустрия в сферата на разрешаването на лекарствата за употреба, управление на качеството, лекарствена безопасност, търговия на едро с лекарства и др. Председател на Комисията по качество на Български Фармацевтичен Съюз (2007-2010 г.)
 • Проф. д-р Иво Петров

  Проф. д-р Иво Петров Медицински директор и Началник Клиника по кардиология и ангиология, Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ

 • Д-р Мила Елисеева

  Д-р Мила Елисеева Управител на Пфайзер за България и Украйна

  Д-р Мила Елисеева е Управител на Пфайзер за България и Украйна. Завършила е Медицински университет в град София и има 20 години опит във фармацевтичната сфера. Присъединява се към Пфайзер през февруари, 2011 г. с преки отговорности за Ваксинното портфолио на компанията и в последствие заема позицията Бизнес юнит мениджър "Специализирани продукти и ваксини". Тя поема ръководството на Пфайзер България като Управител и Ръководител на бизнес дивизия "Глобални иновативни продукти" през февруари 2014 г. Преди Пфайзер Мила е изпълнявала различни ръководни позиции в Авентис Пастьор България и Санофи Пастьор България. Д-р Мила Елисеева е член на Управителния съвет на Българска стопанска камара, заместник-председател на Сдружението на американските фармацевтични производители и член на борда на ARPharM.
 • Д-р Николай Недев

  Д-р Николай Недев Завеждащ Клиниката по лъчелечение и радиохирургия на УМБАЛ "Аджибадем Сити Клиник Младост"

  Д-р Николай Недев е завеждащ Клиниката по лъчелечение и радиохирургия на УМБАЛ "Аджибадем Сити Клиник Младост" от 2017 г. Преди това е работил 17 години като специалист и завеждащ отделението по радиационна онкология в болницата в Палмерстън Норт, Нова Зеландия. Специализирал е радиационна онкология в Groote Schuur Hospital, Кейп Таун, Южна Африка. Има лиценз за практикуване в САЩ. Член е на Американската и Европейската асоциации по терапевтична радиология и онкология, Австралийска и Новозеландска асоциация за лечение на тумори на глава и шия, Медицинския съвет на Нова Зеландия и др.
 • Проф. д-р Васил Червенков

  Проф. д-р Васил Червенков Завеждащ Клиниката по съдова хирургия на "Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда"

  Проф. д-р Васил Червенков, дм, е завеждащ клиниката по съдова хирургия на "Аджибадем Сити клиник болница Токуда" от 2006 г. Завършил е медицина в Медицинския университет - София, през 1987 г. Веднага след това започва работа по разпределение за една година в хирургично отделение в Силистра. От 1988 г. е асистент и след това главен асистент в клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ "Св. Екатерина". През 1992 г. покрива изисквания за клиничен достъп в Съединените щати и е сертифициран от ECFMG. Година по-късно покрива критериите на FLEX. След присъждане на специалност по обща хирургия в България продължава клинична специализация "Кардиоторакална и съдова хирургия" в Carolinas Medical Center, Charlotte, NC, под ръководството на проф. Франсис Робичек от 1995 до 1998 г. През 1999 г. му е присъдена специалност по съдова хирургия, след което през 2001-2002 г. специализира "Ендоваскуларно лечение на периферни съдови заболявания" в същия център в САЩ. След завръщането си в България защитава дисертационен труд в областта на хирургичното лечение на запушванията на подбедрените артерии и му е присъдена научно-образователната степен доктор по медицина. Има редица публикации в българския и чуждестранния печат, както и участия в международни медицински форуми. Редовен член е на Европейското дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия. Проф. д-р Васил Червенков е председател на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология и съпредседател на Българското дружество по ендоваскуларна терапия в периода 2014 - 2018, а в момента е член на УС на научното дружество.
 • Д-р Стоян Пеев

  Д-р Стоян Пеев Завеждащ Отделение по детска урология на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов"

  Д-р Стоян Пеев е завършил медицина през 2000 г. в Медицински университет - София. До 2001 г. отбива военна служба, след което до лятото на 2002 г. работи като лекар ординатор в Спешна помощ на София. След това специализира урология в периода 2002 - 2007 г. От 2005 г. е част от екипа на отделението по детска урология на "Пирогов". От есента на 2018 г. д-р Пеев оглавява отделението по детска урология.
 • Д-р Асен Келчев

  Д-р Асен Келчев Началник на отделението по кардиохирургия към Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ

 • Чл. кор. проф. д-р Чавдар Славов

  Чл. кор. проф. д-р Чавдар Славов УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ"

  Проф. Д-р Чавдар Славов е роден през 1953 г в София. През 1979 г завършва медицина в Медицинска академия в София, а през 1984 г придобива и специалност "урология". От 1988 г е кандидат на медицинските науки, като през 1995 г става доцент по урология, завеждащ сектор. От 2007 г е доктор на медицинските науки, а от 2008 г е професор по урология. През 2010 г. получава степен магистър по "Здраве мениджмънт" в УНСС. От 2009 до 2013 г е Началник на Клиниката по Урология в УМБАЛ "Александровска" ЕАД, София. 2013 г – 2014 е Зам. Министър в МЗ. В момента е Началник Клиника по Урология и Андрология в УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ" – ЕАД София. Национален консултант по урология. Бил е зам.- декан на МФ при МУ София и дългогодишен член на Факултетния и Академичния съвети при МУ София. Бил е член на постоянния Комитет при регионалния съвет на СЗО. Бил е председател на експертен съвет по превантивна медицина; Председател на експертен съвет за редки болести и др. През 2014 е избран за чл. кореспондент на БАН. Специализирал е в Русия, Франция, Англия, САЩ, Германия, Белгия по проблемите на реконструктивната, трансплантационна и лазерна урология. Има разработени и въведени в практиката над 10 диагностични и над 15 оперативни методи. Един от първите в света разработва и въвежда в практиката уретропластиките с букална и лингвална лигавица. Дългогодишен член на екипите по бъбречна трансплантация. Научната продукция на проф. Славов включва над 415 научни труда със импакт фактор повече от 650, седем от публикациите са в престижното "Nature Genetics", като член на пансветовния проект PRACTICAL. Ръководител и участник в 10 научни проекта на МОН и МУ София. Издал е 18 монографии и учебници, някои от които и на английски език. Има 13 рационализации и изобретения. Цитиран е над 1600 пъти в едни от най-престижните списания в света с общ ИФ – над 8000. Член на редица международни и наши научни организации – AUA, EUA, SIU, БУД и др. Бил е главен и зам главен редактор на сп. "Българска трансплантология", сп. Андрология, сп. Хирургия и др. Награждаван многократно с наши и чужди награди.
 • Доц. д-р Теодор Атанасов

  Доц. д-р Теодор Атанасов Началник Клиника по лапароскопска хирургия в УМБАЛ "Софиямед"

  Завършва Медицински Университет София през 1998 г. От 2000г. до 2013г. работи в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" в IV-та Хирургична Клиника . От 1998 г. до 2013г. специализира в сферата на миниинвазивната хирургия в Испания, Швейцария, Италия, Франция, Германия, Холандия, Бразилия, Хърватска, САЩ, Румъния и България. Защитава докторска дисертация на тема: "Възможности и индикации за приложение на лапароскопска хирургия при остър апендицит". През 2017г. му е връчен сертификат за постижения в областта на херниалната хирургия "Master Surgeon".Той се издава от компанията "Surgical Review Corporation" (SRC), която разработва и администрира най-добрите програми за акредитация на лекари, болници и извънболнични структури по целия свят. Акредитацията "Master Surgeon in Hernia Surgery" означава, че в областта на херниалната хирургия доц. Атанасов и "Софиямед" покриват най-високите световни стандарти за качество и сигурност. Доц. д-р Атанасов е член на: *Българския лекарски съюз *Българското хирургично дружество *Европейската асоциация по ендоскопска хирургия *Европейската асоциация по кардиоторакална хирургия *Европейска асоциация за транслуминална хирургия *Европейска асоциация на храносмилателния тракт *Европейска онкологична асоциация за заболявания на храносмилателния тракт *Европейска херниална асоциация *Американски колеж на хирурзите
 • Доц. д-р Маргарита Кътева

  Доц. д-р Маргарита Кътева Началник отделение, Хирургия на ръка и реконструктивна хирургия в УМБАЛ "Софиямед"

  Д-р Кътева завършва медицина в МУ София през 1983г. От 1983 до 1987г. е завеждащ отделение на Спешна медицинска помощ в Районна болница гр. Елин Пелин. От 1987г. до 2013г. е ординатор в отделение "Хирургия на ръка" в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов". От 1991 до 1997г. специализира в Клиника за пластична и реконструктивна хирургия в Мюнхен, Германия при проф. Едгар Бимер. През 1992г. завършва курс и придобива право по микрохирургия в Клиника за пластична и реконструктивна хирургия в Мюнхен, Германия. От 2003г. до 2013г. специализира хирургия на периферна нервна система и реконструктивна хирургия на крайниците в Милези център, гр. Виена, Австрия и придобива правоспособност със сертификат за ръководство на център за хирургия на периферната нервна система и реконструктивна хирургия. Придобива научна степен Доктор по медицина през 2008г. Дисертационен труд на тема "Спешна реконструкция на травматични дефекти на пръстите на ръката с ретроградни хомодигитални и метакарпални островни ламба". Придобива академична длъжност Доцент по научна специалност Ортопедия и травматология през 2011г. През 2011г. придобива степента "магистър" по Здравен мениджмънт. 2012г. - 2013г. е началник на I-ва травматологична клиника в УМБАЛСМ "Н.П. Пирогов". 2013г. -сертификат за правоспособност по Хирургия на ръката-България. 2014г.-сертификат за правоспособност по Микросъдова хирургия-България. Членства: Член на Световното дружество по хирургия на ръката Член на Световното дружество по реконструктивна хирургия Член на Европейското дружество по хирургия на ръката Член на Българското дружество по ортопедия и травматология Председател на Българското дружество по хирургия на ръката
 • Боряна Маринкова

  Боряна Маринкова Изпълнителен директор на БАРПТЛ

  Боряна Маринкова e изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства (БАРПТЛ). Маринкова отговоря за изпълнението на целите на БАРПТЛ, които са обезпечаване на достъпа на българските пациенти с качествени и ефективни лекарствени продукти при конкурентни условия, иницииране на промени за бърз паралелен внос на лекарства в недостиг и изграждане на електронна система, която в реално време да индикира намаляващи наличности от лекарства на националния пазар. Има 11 години опит като маркетинг директор на "Токуда болница" от самото откриване на най-голямата частна болница в България в управлението на маркетинговата стратегия, комуникациите и стратегическото развитие на лечебното заведение. В периода 2012 – 2017 година оглавява връзките с обществеността и взаимоотношенията със заинтересованите страни на Националното сдружение на частните болници. Завършила е магистратура по маркетинг в УНСС през 2004 след бакалавърска програма по икономика на масмедиите отново в УНСС. Преминала е две сертификационни програми в BEIED - Professional Marketing Management и Professional Executive Management през 2015. В момента е докторант по Публична администрация и преподавател по Интегрирани комуникации в УНСС.
 • Проф. д-р Ивайло Търнев

  Проф. д-р Ивайло Търнев Началник на Клиника по нервни болести и Ръководител на Експертния център по наследствени нервни и метаболитни заболявания, УМБАЛ "Александровска"

 • Д-р Асен Меджидиев

  Д-р Асен Меджидиев УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" и председател на Столична лекарска колегия

 • Гьонюл Хайредин

  Гьонюл Хайредин Център за психично здраве - Русе

 • Проф. д-р Мая Аргирова

  Проф. д-р Мая Аргирова Координатор на Специализиран комплекс по изгаряне и пластична хирургия и началник Клиника по изгаряне и пластична хирургия, УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов"

 • Ивайло Дачов

  Ивайло Дачов CheckPoint Cardio

 • д-р Марин Бенкин

  д-р Марин Бенкин Управител, Play Reha Ltd.

 • Проф. д-р Христина Групчева

  Проф. д-р Христина Групчева УМБАЛ "Св. Марина" Варна

 • Доц. д-р Петър Марков, дм

  Доц. д-р Петър Марков, дм Началникът отделение "Обща и онкологична гинекология, тазова хирургия и акушерство" в "Аджибадем Сити клиник Болница Токуда"

  Доц. д-р Петър Марков, дм, завършва медицина в Медицински университет - София през 2002 г. с отличен успех. През 2003 - 2007 г. провежда специализация по акушерство и гинекология към Катедрата по акушерство и гинекология в МУ - София - СБАЛАГ "Майчин дом". През 2007 г. придобива специалност акушерство и гинекология. През 2009 г. печели конкурс за асистент към Катедрата по акушерство и гинекология на МУ - София. Обучава студенти по медицина и стоматология, лектор е на курсове за следдипломно обучение и квалификация към МУ - София. От същата година работи като АГ специалист в Първа клиника по гинекологична, тазова и ендоскопска хирургия към СБАЛАГ "Майчин дом". От 2012 г. обучава специалисти по здравни грижи и акушерки като преподавател във Факултета по обществено здравеопазване към Медицински университет - София. През 2015 г. придобива образователна и научна степен доктор, а през 2017 г. - академична длъжност доцент. Има над 180 научни труда, включително публикации и цитирания в реномирани чуждестранни списания с висок импакт фактор в областта на акушерството и гинекологията. От 2018 г. е началник отделение "Акушерство, обща и онкологична гинекология, тазова хирургия" към "Аджибадем Сити клиник болница Токуда", София. Доц. Марков е член на Българското дружество по акушерство и гинекология, Българската асоциация по ултразвук в акушерството и гинекологията; Българска асоциация по онкогинекология.
 • Д-р Иван Маджаров

  Д-р Иван Маджаров Председател на УС на БЛС

  Д-р Иван Маджаров е избран за председател на съсловната организация на 68-ят редовен отчетно-изборен събор на БЛС през юни 2018 г. Преди да оглави БЛС е бил управител на МБАЛ "Пълмед" в Пловдив и председател е на УС на Българска болнична асоциация. От 2013 до 2014 година е директор на РЗОК Пловдив. От 2008 г. до 2013 г. е управител на МБАЛ "Първомай" ЕООД. От 1994 г. до 2008 г. е ординатор в отделението по УНГ болести към МБАЛ "Пловдив" в Пловдив. Д-р Иван Маджаров е завършил Медицински университет - Пловдив. Притежава специалност по "Ушни, носни, гърлени болести" и магистратура по Здравен мениджмънт.

Програма


Работна програма

8.30 - 9.00 ч.  Регистрация  и кафе

9.00 ч. Официално откриване
Доц. д-р Лъчезар Иванов, зам.-председател на Комисия по здравеопазване в Народно събрание
Министерство на здравеопазването (п)
Национална здравноосигурителна каса (п)
Д-р Иван Маджаров, председател на УС на Български лекарски съюз 
Проф. Асена Стоименова, дф, председател на УС на Български фармацевтичен съюз 
Д-р Мила Елисеева, управител на Pfizer за България и Украйна
 
9.15 - 10.45 ч. Първи панел – хирургия
Модератор: проф. д-р Асен Балтов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Пирогов" и член на журито
 
Иновации в детската урология и ортопедия - д-р Стоян Пеев, УМБАЛСМ "Пирогов", проф. д-р Диян Енчев, УМБАЛСМ "Пирогов"
Иновации в съдовата хирургия - проф. д-р Васил Червенков, Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, доц. д-р Петър Марков, Началник отделение "Обща и онкологична гинекология, тазова хирургия и акушерство", "Аджибадем Сити клиник Болница Токуда"
Иновации в кардиохирургията - д-р Асен Келчев, Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ
Иновации в лечението на урологични заболявания - чл. кор. проф. д-р Чавдар Славов, УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ"
Иновации в хирургията на ръка - доц. д-р Маргарита Кътева, УМБАЛ „Софиямед“
Лапароскопска хирургия - д-р Теодор Атанасов, УМБАЛ „Софиямед“
 
10.45 – 12.00 ч.  Втори панел – терапия
Модератор: проф. Асена Стоименова, дф, председател на БФС и член на журито 

Иновации в лечението на генетични заболявания - проф. д-р Ивайло Търнев, Началник на Клиника по нервни болести и Ръководител на Експертния център по наследствени нервни и метаболитни заболявания, УМБАЛ "Александровска"
Програма "Детско здраве" - д-р Асен Меджидиев, УМБАЛСМ "Пирогов" и председател на Столична лекарска колегия
Лечение на Синдром на късото черво - д-р Иван Янков, УМБАЛ "Св. Георги"
Иновации в лечението на онкологични заболявания - д-р Николай Недев, Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост
Иновации в грижите за психично болни пациенти - Гьонюл Хайредин, ЦПЗ - Русе

12.00 - 12.15 ч. Кафе пауза

12.15 – 14.00 ч. Трети панел - дигитални решения и пациентски проекти
Модератор: проф. д-р Иво Петров, Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ, носител на първата награда за иновации и добри практики в здравния сектор
 
Фонд "Млад лекар" на СЛК - д-р Асен Меджидиев, УМБАЛСМ "Пирогов" и председател на Столична лекарска колегия
Как да се предпазим от изгаряния - проф. д-р Мая Аргирова, УМБАЛСМ "Пирогов"
Платформа за търсене на лекарства на ФБПФ и БАРПТЛ - Боряна Маринкова, БАРПТЛ
Чекпойнт кардио или как работят онлайн холтерите - Ивайло Дачов, CheckPoint Cardio
Плейреха или рехабилитация у дома след ортопедични операции - д-р Марин Бенкин, Play Reha Ltd.
Присаждане на роговица - проф. д-р Христина Групчева, УМБАЛ "Св. Марина"
 

Контакти

Свържете се с нас за въпроси относно това или други събития на Икономедиа.

 • HealthPR:
  events@healthpr.bg

  Икономедиа:
  event@economedia.bg