10 октомври 2017, София Хотел Балкан
Регистрирайте се
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.Разбрах

Събитието

За събитието:
За четвърта поредна година вестник “Капитал” организира конференция, посветена на здравния сектор и проблемите в здравеопазването в България. Независимо от кризата, здравеопазването продължава да бъде един от растящите сектори на икономиката. Именно в здравните услуги и фармацията се срещат най-високите технологии, най-новите научни изобретения, най-добрите умения на лекари, медицински екипи, фармацевти и специалисти. Дали България може да разчита на здравния сектор като на значим двигател на икономиката и как да стане това? Кои са успешните рецепти за привличане на инвестиции в здравния сектор, за производство на лекарства, клинични изпитвания, за обучение и развитие и каква е възвръщаемостта? На тези теми ще бъде посветена конференцията на “Капитал” през 2017 г.
 
Аудитория:
300+ участника, здравни власти, народни представители, министри, представители на регулаторните органи, фармацевтични компании, директори и представители на здравни заведения, лекари,представители на бизнеса, представители на съсловните организации, представители на пациентските организации, представители на международни институции.
 

Лектори

 • ​Д-р Михаил Тиков

  ​Д-р Михаил Тиков Бизнесмен, собственик на "Булфарма" ООД, УМБАЛ "Софиямед" и редица здравни заведения в страната

  Д-р Михаил Тиков завършва Медицински университет - Пловдив, през 1988 г. През 1992 започва частен бизнес в сферата на здравеопазването и фармацията. През 1998 г. учредява и става управител на фирма БУЛФАРМА, която стартира с основна дейност дистрибуция на лекарства на едро за българския и международен пазар. Магистър е и по здравен мениджмънт. От 2000 г. БУЛФАРМА инвестира в областта на здравеопазването в България. Последната, най-успешна инвестиция фирмата прави в университетска болница "Софиямед" в столицата през 2012 г.
 • Д-р Красимира Чемишанска

  Д-р Красимира Чемишанска Изпълнителен Директор на Aмджен България

   Д-р Красимира Чемишанска е Изпълнителен Директор на Aмджен България oт откриването на филиала на компанията в България. Преди това тя работи на мениджърски позиции в мултинационални иновативни  фармацевтични компании, като  е дългогодишен  Директор "Маркетинг"  и Член на Борда на Директорите на AstraZeneca.
  Д-р Красимира Чемишанска завършва медицина в Медицинския университет в София и работи като научен сътрудник в областта на клиничната имунология. Следвайки предизвикателствата на своята професионална кариера, тя получава диплома по маркетинг, магистърска степен MBA  "General Management"  от  City University  Seattle, и магистърска степен по мениджмънт  от Международното Висше Бизнес Училище.
  От 2011 е член на  Борда на Директорите на AmCham, като от 2015 e президент на AmCham.  От 2013 е член  и на борда на директорите на ARPharM и Фондация "Junior Achievement". Тя е дългогодишен член на BBLF, и лектор в майсторските класове в областта на фармацевтичната индустрия.
 • Д-р Венцислав Грозев

  Д-р Венцислав Грозев Председател на Българския лекарски съюз

  Д-р Венцислав Грозев е председател на Българския лекарски съюз от 9 май 2015 г. Досега той беше председател на регионалната колегия на БЛС в Плевен. Завършил е Медицинския университет в Плевен през 1983 г., а през 1991 г. специализира в обща хирургия. По-късно придобива още няколко специалности - по изгаряния и пластично-възстановителна хирургия, лапароскопска хирургия и спешна хирургия при масов травматизъм и работи като хирург в Клиниката по хирургия и колопатология на УМБАЛ "Г. Странски". Д-р Венцислав Грозев е автор и съавтор в повече от 70 публикации в списания и сборници от конференции и конгреси.
 • Доц. Асена Стоименова

  Доц. Асена Стоименова Изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лекарствата

  Доц. Асена Стоименова е изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лекарствата от юли 2014 г. Преди това е била член на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. Доц. Стоименова е преподавател в катедра "Организация и икономика на фармацията", Фармацевтичен факултет, Медицински университет-София. Специализирала е в областта на организацията на фармацевтичното производство, дистрибуторската и аптечната практика и управлението. През 2007 г. защитава докторант на тема "Проучване на основните промени в лекарствената регулация на България и влиянието им върху достъпа и разпространението на лекарства". Специализира Добра клинична практика в Brookwood International Academy of Healthcare Research. Автор и съавтор на над 100 научни публикации, учебници и монографии в областта на добрите фармацевтични практики, управление на качеството, фармакоикономика, лекарствена употреба и др. Одитор по стандарт ISO 9001. Консултирала разработването и внедряването на над 30 системи за управление на качеството в областта на фармацията. Има дългогодишен професионален опит във фармацевтичната индустрия в сферата на разрешаването на лекарствата за употреба, управление на качеството, лекарствена безопасност, търговия на едро с лекарства и др. Председател на Комисията по качество на Български Фармацевтичен Съюз (2007-2010 г.) В момента е заместник председател на Управителния съвет на Български Фармацевтичен Съюз. Член на делегацията на БФС в PGEU.
 • Проф. Асен Дудов

  Проф. Асен Дудов Председател на Българско онкологично научно дружество (БОНД) проф. Асен Дудов и Началник клиника Медицинска онкология, Acibadem City Clinic

  Професор Асен Дудов е водещ специалист с над повече от 25 години опит в областта на Медицинската онкология. Като национален консултант повече от 8 години и като председател на БОНД, той участва в изработването на Националните стандарти за системно противотуморно лечение на рака при възрастни вече 12 години. Той е създател и ръководител на първия в страната Център за лечение на невроендокринни тумори, Център за лекарствено лечение на стомашния карцином, първичен чернодробен карцином и Център за лечение на рак на простатата.
  Професор Асен Дудов завършва Медицинска Академия в София през 1989 година, след което придобива множество специалности – по Онкология, Вътрешни болести, Клинична фармакология. Магистър е по Икономика, като завършва УНСС със специалност Здравен мениджмънт. През 2002 година защитава докторантура, а през 2004 година придобива научното звание "доцент", а 10 години по-късно - "професор". От 1992 година започва работа в областта на клиничните изпитвания по онкология, като е първият специалист в това направление. Първото клинично изпитване при пациенти с онкологични заболявания е свързано с приложението в практиката на агонистите на лутеинизиращия хормон. След това е главен изследовател на повече от петдесет клинични изпитвания, при различни локализации на рак. Бил е Главен изследовател във Фаза 1 клинично изпитване на Johnson & Johnson, като единствен Център не само в страната, но и в Европа.
  Има специализации във Великобритания, Германия, Франция, Белгия, Италия и САЩ, едната от които е в Харвард Медикал Скуул.
 • Деян Денев

  Деян Денев Директор на ARPharM

  Г-н Деян Денев заема позицията на Директор на ARPharM от октомври 2003 г. Юрист по образование, дипломирал се от СУ "Св. Климент Охридски", експерт по фармацевтично законодателство и лекарствена политика. Като директор на асоциацията води активностите на научноизследователската фармацевтична индустрия по ключови въпроси, касаещи лекарствената политика и регулации, интелектуална собственост и развитие на фармацевтичния пазар.
  Представлява Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България в Надзорния съвет на НЗОК от януари 2014 г. Член на Комисията по прозрачност като представител на фармацевтичната индустрия в България от януари 2008 г. до 2013 г.
  Член на Националния координационен комитет за борба със спин и туберкулоза от юни 2008 г. 
  Член на специалната работна група за Централна и Източна Европа на Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации.
 • Д-р Морис Смит

  Д-р Морис Смит научен сътрудник, отговарящ за външните комуникации към Научноизследователски център на Филип Морис Интернешънъл, Нюшател, Швейцария

  Морис Смит има докторска степен по медицинска химия и е дипломант по токсикология на Кралския колеж на патолозите във Великобритания. След завършване на докторската си степен, той заема различни позиции в Института за изследване на ракови заболявания и Медицинския факултет на Юнивърсити Колидж в Лондон. През 1981 г. Морис започва работа като старши биохимик в отдела по токсикология на Министерство на здравеопазването на Великобритания в болница Св. Бартоломей (Лондон). През 1982 г. се присъединява към Unilever Research във Великобритания и става координатор на програмата за токсикология и безопасност на храните. През 1998 г. се премества в Холандия, където започва работа за Unilever Health Institute като мениджър регулаторни въпроси и работи по теми, свързани с храненето и свързаната с това комуникация относно влиянието върху здравето. Той се присъединява към Филип Морис Интернешънъл през 2006 г. и работи по оценката на нови продукти, разработени с цел предоставяне на по-малко рискови алтернативи на пълнолетните пушачи.
 • Мария Шаркова

  Мария Шаркова специалист по медицинско право

  Адвокат Мария Шаркова е основател и управляващ съдружник на специализираната кантора по медицинско право "Шаркова и партньори". В последните десет години нейната работа е свързана с консултиране на лечебни заведения, пациенти и неправителствени организации по проблеми, свързани с правното регулиране в здравеопазването и осъществяване на процесуално представителство по дела за "медицински грешки", административни и тъговски спорове. Мария Шаркова е завършила "Право" в СУ "Климент Охридски". През 2015-2016г. адвокат Шаркова специализира в областта на медицинското право в Университета Емори, Атланта, САЩ като стипендиант на Фулбрайт/Хюбърт Хъмфри и работи като стажант в Правната програма на Федералния център за контрол на заболяванията (CDC). Тя има допълнителни квалификации в областта на здравната и търговската медиация (САЩ и България), защита правата на децата (България и Швейцария) и добри практики в правосъдието (САЩ). Автор е на много статии в медии и научни списания и е лектор в Училището за адвокати към Висшия адвокатски съвет
 • Stephen Posey

  Stephen Posey Chief Executive Royal Papworth Hospital NHS Foundation Trust

 • Калоян Стайков

  Калоян Стайков Институт за пазарна икономика

  Калоян Стайков е икономист в Института за пазарна икономика, където се занимава с анализи в сферата на публичните финанси, енергетиката, здравеопазването, бизнес средата. Преди да се присъедини към екипа на ИПИ, е работил като икономист в Центъра за икономическо развитие. 
  Той е част от авторския колектив, подготвил издадената през 2015 г. книга "Анатомия на кризата", в която разглежда развитието на публичните финанси по време на и след икономическата криза. През последните години участва в изготвянето и представянето на ежегодния "Алтернативен държавен бюджет" на ИПИ. Завършил е международна икономика и бизнес със специализация по финанси в Амстердамския университет, Холандия. Член е на Българската макроикономическа асоциация. 
 • Проф. Красимир Антонов

  Проф. Красимир Антонов Началник на отделение " Диагностика, лечение и проследяване на болни с вирусни хепатити, порфирии и чернодробна патология при трансплантация " в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" – гр. София

  Началник на отделение "Диагностика, лечение и проследяване на болни с вирусни хепатити, порфирии и чернодробна патология при трансплантация" в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" – гр. София Проф. д-р Красимир Антонов завършва медицина в Медицинския факултет в гр. София през 1986 г. От 1986 г. до 1988 г. работи като общопрактикуващ лекар в СЗУ – с. Студена. От 1988 г. до 1997 г. е асистент в Катедрата по Вътрешни болести на Медицински факултет в гр. София. От 1992 г. до настоящия момент следват множество международни специализации на EASL в Атина, Копенхаген, Лисабон, Неапол, Прага. От 2004 г. е началник на отделение "Диагностика, лечение и проследяване на болни с вирусни хепатити, порфирии и чернодробна патология при трансплантация" в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" – гр. София. Дисертацията, с която става кандидат на медицинските науки през 2000 г., е на тема "Хроничен делта хепатит". Има публикувани 78 научни статии, над 100 съобщения в български и международни списания. Член е на Българското дружество по гастроентерология и на Европейската Асоциация за изучаване на черния дроб (EASL).
 • Д-р Станимир Хасърджиев

  Д-р Станимир Хасърджиев Председател на Националната пациентска организация

  Д-р Станимир Хасърджиев е роден на 17 октомври 1978 година в гр. Сливен. Завършва медицинското си образование през 2003 година в МУ-София. Още като студент участва в редица проекти и инициативи свързани със здравето. Бил е редактор на здравното радио-предаване "Инвестиция за здраве" по Дарик Радио и водещ на телевизионното реалити шоу по бТВ – "Реално". Като мениджър в МЕД Комюникейшънс е автор и ръководител на множество здравни проекти свързани със социално-значими заболявания - програма "Протекция", "Високият холестерол убива!", антиаборт кампанията "От теб зависи!", рак на маточната шийка "Кажи на някой", "С няколко килограма по-млади!", "Лекувай остеопорозата!" и редица други.През 2005 година основава Национално сдружение за борба с хепатита Хепасист, а през 2009 година е избран за председател на сдружението. Член е на Управителния съвет на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания, един от инициаторите и основатели на Световния хепатитен алианс, представител за България на Европейската медицинска асоциация и на Борда за превенция на вирусен хепатит. Носител на редица български и международни награди, сред които ПР през 2009 и най-добра медийна кампания в света за Световния ден за борба с хепатита.
  През месец октомври 2009 г. напуска MED Communications, а през ноември 2009 г. и другите фирми, в които има дялово участие. В момента участва в новорегистрирана малка семейна фирма, която все още не извършва дейност, но има намерение да се занимава с оползотворяване на слънчева енергия.
  Д-р Хасърджиев изцяло се е посветил на работата си в неправителствения сектор и на защита правата на пациентите. 
 • Проф. Илко Гетов

  Проф. Илко Гетов Председател на Български фармацевтичен съюз

  Проф. Илко Николаев Гетов, д.ф. – завършва фармация през 1988 г., има две специалности за следдипломно обучение, трудов стаж в аптека и болнична аптека. През 1998 г. защитава дисертация за ОНС "доктор", последователно е асистент, главен асистент, доцент и професор във Фармацевтичен факултет на Медицински университет-София. Има специализации в Германия и Италия, член е на български и международни професионални и научни дружества и асоциации. Национален консултант по клинична фармация на МЗ, бил е член на НСЦРЛП. От юни 2013 г. е председател на Български фармацевтичен съюз, член на Изпълнителния комитет на Фармацевтичната група на Европейския съюз (PGEU), избран за вицепрезидент за 2016 г. Има над 100 научни публикации, автор и съавтор в учебници и книги. Член на редакционни колегии на 5 международни научни списания.
 • Д-р Славейко Джамбазов

  Д-р Славейко Джамбазов Управител, НТА

  Д-р Славейко Джамбазов е основател и управляващ съдружник в над 20 компании, пионери в сферата на здравеопазването. През последните 6 години работи по различни проекти като частен инвеститор, консултант, ментор, експерт и приятел. Има международен опит в областта на управлението на болници, здравно осигуряване, фармацевтично производство, стратегическо планиране и маркетинг. Възпитаник на Американския университет – MBA, а освен медицина, е завършил и здравен мениджмънт. Преподавател и автор на учебници по оценка на здравни технологии, запален по телемедицината.
 • Проф. д-р Асен Гудев

  Проф. д-р Асен Гудев Началник на Клиника по кардиология, УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ"

  Проф. д-р Асен Гудев беше назначен за председател на Борда на директорите на Университетската многопрофилна болница "Царица Йоанна - ИСУЛ". Проф. Гудев е избран за президент на Съюза на медицинските специалисти в България. Преди това той оглавяваше Дружеството на кардиолозите в България. От 2004 г. проф. Гудев е завеждащ Клиниката по кардиология в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ". Oт 1988 г. е университетски преподавател.

Програма


08:30 - 09:00 Регистрация

09:00 - 09:30 Официално откриване

д-р Даниела Дариткова, председател, парламентарна Комисия по здравеопазване 
генерал-майор проф. д-р Николай Петров, дмн, министър на здравеопазването 
проф. д-р Камен Плочев, управител, Национална здравноосигурителна каса - поканен
д-р Венцислав Грозев, председател, Български лекарски съюз
Димитрия Стайкова, заместник-председател, Български фармацевтичен съюз
Деян Денев​, изпълнителен директор, ArPharm


09:30 - 11:00 Първи панел
Здравна политика

Модератор: д-р Станимир Хасърджиев, председател, Национална пациентска организация


Здравна политика на правителството​
генерал-майор проф. д-р Николай Петров, дмн, министър на здравеопазването

Намаляването на вредата от тютюнопушенето. Решението – продукти с намален риск
д-р Морис Смит, научен сътрудник, отговарящ за външните комуникации към Научноизследователски център, Филип Морис Интернешънъл

Иновативни технологии в медицината  - ползи и предизвикателства​
д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор, Amgen Bulgaria

Захарният диабет – еквивалент на сърдечно-съдово заболяване
проф. д-р Ивона Даскалова, дмн, началник, Клиника по ендокринология и болести на обмяната, Военномедицинска aкадемия

Адекватен ли е погледът върху цената спрямо ползата при съвременното противотуморно лекарствено лечение
проф. д-р Асен Дудов, медицински директор и началник, Клиника по медицинска онкология, Аджибадем Сити Клиник 

Какво здравеопазване искаме
Калоян Стайков, икономист, Институт за пазарна икономика 

11:00 - 11:30  Кафе пауза

11:30 - 13:00 Втори панел
Лекарствена политика

Модератор: Юлиан Узунов, управител, Top Management Advisors


Какви са акцентите в лекарствената политика на правителството
Лидия Нейчева, заместник-министър на здравеопазването

Холистичен подход в лекарствената регулация
доц. Асена Стоименова, изпълнителен директор, Изпълнителна агенция по лекарствата

Предизвикателствата пред профилактиката и доброто качество на живот на пациентите
Николаос Ксидиас, генерален директор, GlaxoSmithKline за България 

Лечението на хепатит С в България - модел за успех в здравеопазването
проф. д-р Красимир Антонов, специалист „Вътрешни болести” и „Гастроентерология” в Клиника по гастроентерология, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ 

Оценка на здравните технологии за медицинските дейности и изделия
Славейко Джамбазов, управител, НТА 

13:00 - 14:00 Обяд

14:00 - 15:40 Трети панел
Управление на здравния сектор

Модератор: д-р Венцислав Грозев, председател, Български лекарски съюз

Предизвикателствата пред частния здравен сектор в България
д-р Михаил Тиков, бизнесмен, собственик на "Булфарма" ООД, УМБАЛ "Софиямед" и редица здравни заведения в страната

Успешното управление на държавна болница 
проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник, ВМА

Съдебните спорове за медицински грешки - актуални тенденции
адвокат Мария Шаркова, адвокат по медицинско право

Какви са моделите за болничен мениджмънт във Великобритания
Стивън Поузи, CEO, Royal Papworth Hospital 

Партньори

Novo Nordisk Amgen GlaxoSmithKline Pfizer Novartis AbbVie Astellas Philip Morris British Embassy Sofia Clinica.bg

Контакти

Свържете се с нас за въпроси относно това или други събития на Икономедиа.

 • Отдел "Събития"
  event@economedia.bg

  тел: 02/ 4615 451
 • За счетоводни въпроси
  krasimira.ganchina@economedia.bg

  тел:02/ 4615 458