21 ноември 2017, София Хотел Балкан
Регистрирайте се
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.Разбрах

Събитието

За пета поредна година Капитал организира конференция на тема Банките и бизнесът. Целта на събитието е да предостави възможност на водещите банки в България да се срещнат с представители на различни по мащаб компании с цел да им помогнат да изберат най-подходящите финансови инструменти, така че да управляват успешно парите си и да постигнат устойчив растеж за бизнеса си.

В рамките на отделни презентации и дискусионни панели ще бъдат показани различни инструменти за кредитиране, както и приоритети по сектори и продукти за предстоящата 2018 година.

На събитието ще има възможност и за бизнес срещи между представителите на бизнеса и банките.

Част от темите, които ще дискутираме в програмата:
Готови ли са банките за новите правила за оценка на риска и за провизиране
Да се готви ли бизнесът за смяна на посоката на лихвите
Европейските програми: от грантово финансиране към гаранционни схеми
Пазарът на необслужвани кредити - тенденции на развитие
Как продажбата на портфейлите помага на банките

Кога и къде:
21 ноември 2017, София хотел Балкан

За кого е подходящо събитието: представители на различни по мащаб компании, представители на банковия сектор – изпълнителни директори и експерти, представители на адвокатски кантори, консултанти

Такса за участие: 120 лв. с ДДС

Краен срок за регистрация: 17 ноември 2017 г.

Лектори

 • Нина Стоянова

  Нина Стоянова подуправител на БНБ, управление "Банково" и управление "Фискални услуги"

  Нина Стоянова e подуправител, ръководител на управление "Банково" и управление "Фискални услуги", и член на Управителния съвет на Българската народна банка, избрана на 29 юли 2015 г. от 43-тото Народно събрание за 6-годишен мандат.Преди това, в периода 2007-2015 г. е била главен юрист, директор на дирекция "Правна" в БНБ. По това време е и член на Правния комитет към Европейската система на централните банки. През септември-декември 2006 г. е юрисконсулт в Европейската централна банка в дирекция "Правни услуги" по програма за краткосрочни назначения в Европейската система на централните банки. В периода 2004-2015 г. е била правен съветник на борда на "Печатницата на БНБ", от 2001 г. до 2004 г. е член на съвета на директорите на печатницата.От 1994 г. до 1999 г. е юрисконсут в дирекция "Правна" на централната банка, а до 2006 г. - старши юрисконсулт.
 • Левон Хампарцумян

  Левон Хампарцумян Главен изпълнителен директор и председател на УС, Уникредит Булбанк, член на управителния съвет на Асоциацията на банките в България

  Левон Хампарцумян е главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк от 2001. Той е член на Управителния съвет на БОРИКА. В периода април 2005 – април 2008 г. и април 2011 - април 2015 той е председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България. Левон Хампарцумян е член на Управителния съвет на Института за пазарна икономикa. В периода 2008 – 2012 е Председател на Настоятелството на СУ "Свети Климент Охридски". Левон Хампарцумен е носител на Ордена на звездата на италианската солидарност (Ordine della Stеlla della Solidarietà Italiana) и получава титлата Комендаторе от Президента на Република Италия Джорджо Наполитано през 2008 г.  През 2007 г. фондация "Атанас Буров" му присъжда приза "Буров" за банково управление, той е обявяван два пъти за "Банкер на годината" – от списание Finance Central Europe през 2005 г. и от вестник "Банкеръ" през 2007 г. През 2012 г. пък списание "Мениджър" му връчи приза за "Мениджър на годината". През 2015 г. главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян е удостоен с Голям сребърен почетен знак за заслуги за Република Австрия. Левон Хампарцумян е дипломиран инженер-химик и професионалният му опит е свързан с ръководни позиции в PriceWaterHouse Coopers и Earnst&Young. В периода 1999 г. – 2001 г. той е бил последователно заместник-министър на икономиката и изпълнителен директор на Агенцията за приватизация. 
 • Петър Андронов

  Петър Андронов Председател на Кънтри тийма на КВС Груп за България, Кънтри мениджър на КВС Груп за България, Председател на УС на СИБАНК и ОББ, Главен изпълнителен директор на СИБАНК и ОББ

  Петър Андронов е назначен за изпълнителен директор на СИБАНК през юли 2007 г. През март 2008г. става главен изпълнителен директор, а от март 2011 г. заема позицията и на кънтри мениджър на КВС Груп за България. След придобиването на ОББ от от белгийската банково-застрахователна група KBC Груп от юни 2017 г. Петър Андронов е избран за главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на ОББ.
  От 2008 г. е член на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България и неин представител в Комитета по банков надзор към Европейската банкова федерация. От май 2015 г. е избран за председател на УС на Асоциацията на банките в България.
  Преди назначението му в СИБАНК, г-н Андронов заема редица позиции както в частния банков сектор, така и в Българската народна банка. От  2002 г. до май 2007 г. е главен директор на управление "Банков надзор" в Българска народна банка.  От 2003 г. до май 2007 г. е член на Управителния съвет на Резервния обезпечителен фонд. Г-н Андронов е член и на Инвестиционния комитет на БНБ.
  В периода 2005 – 2007 г. е наблюдател и член на Европейския банков комитет и на Комитета на европейските банкови надзорници към Европейската комисия. В същия период е наблюдател и член на Банковия надзорен комитет към Европейската централна банка.
  Г-н Андронов участва в изготвянето на действащото надзорно банково законодателство, в това число Закона за кредитните институции, Закона за допълнителния надзор върху финансовите конгломерати, надзорните наредби на БНБ, указания и др.
  Петър Андронов има магистърска степен по Финанси и Банково дело от Университета за световно стопанство. От 1995 г. е лектор в УНСС, във Висшето училище по застраховане и финанси и в Нов Български университет / Международен банков институт - преподава дисциплини "Основи на финансите" и "Банково регулиране".
  Владее английски, немски и руски език.
 • Петя Димитрова

  Петя Димитрова Главен изпълнителен директор и председател на УС на Пощенска банка, член на УС на Асоциацията на банките в България

  Г-жа Петя Димитрова е главен изпълнителен директор и председател на УС на Пощенска банка. Професионалният й път в Пощенска банка започва през 2003 г. като главен финансов директор на осемте дъщерни компании на "Юробанк И Еф Джи Груп" в България. През 2005 г. заема и длъжността прокурист на Пощенска банка. През 2007 г. е назначена за изпълнителен директор и член на УС на ДЗИ Банк. След юридическото сливане на ДЗИ Банк и Пощенска банка тя става изпълнителен директор и член на УС на обединената банка. През 2012 г. г-жа Димитрова става главен изпълнителен директор и председател на УС на Пощенска банка. Под нейно ръководството през 2016 г. Пощенска банка придобива и интегрира дейността на Алфа Банк - клон България.
  Г-жа Димитрова е член на УС на АББ, на КРИБ, на фондация "Атанас Буров", на "Борика" АД, на сдружение "Ендевър България", на Международния банков институт, на Университетския съвет на Американския университет в България, както и член на Индустриалния консултативен съвет по промишлеността на CITY College към университета в Шефийлд, Великобритания. Също така е член на Young Presidents’ Organization (YPO); член на Форума на младите световни лидери (Young Global Leaders Forum) към Световния икономически форум; член на Gerson Lehrman Group Accounting Council, Лондон; член на Chartered Management Institute, Великобритания и съосновател на Обществения съвет на жените в бизнеса.
  Г-жа Петя Димитрова е дипломиран експерт-счетоводител от ACCA в Лондон, има EMBA степен от Университета в Шефийлд, Великобритания и две магистърски степени по "Финанси и банково дело" и "Туризъм" от УНСС и СУ "Св. Климент Охридски". Притежава още дипломи и сертификати от международни университети, както е носител на редица награди и отличия.
 • Мартин Заимов

  Мартин Заимов председател на НС на Societe Generale Експресбанк

  Мартин Заимов е завършил електроника в Техническия университет в София. Има магистърска степен по икономика от London School of Economics и диплома по икономика от колежа Birkbeck в Лондон. От 1997 до 2003 г. е подуправител на БНБ, ръководещ управление "Емисионно", което отговаря за валутния борд в страната. След централната банка преминава в частния сектор като закратко влиза в управлението на Пощенска банка, а сега е председател на НС на Societe General Експресбанк.
 • Александер Грилихес

  Александер Грилихес Изпълнителен директор, Фронтекс Интернешънъл и член на УС на АКАБГ (Асоциация на Колекторските Агенции в България)

  Александер има над 10-годишен опит в управлението на компании в сферата на финансовите услуги. От 3 год. е изпълнителен директор на Фронтекс Интернешънъл, водеща компания за управление на просрочени задължения. За това време, Фронтекс Интернешънъл осъществи преход от предоставянето на услуги по извънсъдебно и съдебно събиране на вземанията на свои партньори, към изкупуване на портфейли от банки, небанкови финансови институции и търговски дружества и понастоящем е сред трите най-активни компании на този пазар. Фронтекс Интернешънъл е въвела редица иновативни практики за оценка и събиране на задължения, като спазва стриктен етичен кодекс на поведение, за да гарантира запазване достойнството на личността и ненакърняване на репутацията на своите партньори.
  Александер е член на управителния съвет на Асоциацията на Колекторските Агенции в България (АКАБГ), която обединява основните компании на местния пазар, предоставящи услуги по управление на задължения. Асоциацията има за цел да утвърждава сред своите членове добрите бизнес практики и етично поведение при събирането на вземания, да подпомага инициативи за подобряване информираността на потребителите по свързани с това теми, както и да участва активно в обсъждането на адекватни мерки за осигуряване на прозрачност и етичност в сектора. АКАБГ е член на FENCA, обединението на асоциации от бранша в европейските страни.
 • Д-р Кирил Величков

  Д-р Кирил Величков Ръководител на Управление "Европейски проекти и финансови институции", СИБАНК и Мениджър на Център за компетенции на КВС Group за Европейски Финансови Инструменти

  Д-р Кирил Величков представлява KBC Group в работната група за кредитни гаранции по линия на Vienna Initiative, както и Асоциацията на банките в България при програмиране на еврофондовете 2014-2020. Tой е член на Комитета за корпоративна социална отговорност на KBC в България.
  Д-р Величков има над 19 години опит в работата с европейски програми. Той е работил по програмите ФАР и Сократ, както и в Института Гьоте, където е отговарял за европейските проекти в рамките на Югоизточна Европа. Кирил е консултирал български и чуждестранни министерства и е бил независим експерт към Европейската Комисия. Има и опит като университетски преподавател.
  Д-р Величков има над 40 публикации. През 2003 г. получава Докторска степен по въпросите на Европейски Структурни и Предприсъединителни Фондове.
 • Добромир Добрев

  Добромир Добрев Заместник-председател на УС на Райфайзенбанк с ресор "Корпоративно банкиране и капиталови пазари"

  Добромир Добрев е избран за член на Управителния съвет на Райфайзенбанк с ресор "Корпоративно банкиране и капиталови пазари" през февруари 2013г. Господин Добрев работи в Групата Райфайзен от 2003 г., като през 2005 г. е назначен за началник отдел Корпоративно банкиране среден пазар. От 2006 г. до 2013 г. той оглавява Райфайзен Лизинг България ООД, като понастоящем е председател на Контролния съвет на лизинговото дружество.
  Добромир Добрев е магистър по "Финанси и Банково дело" от Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".
  Говори английски, немски и руски език.
 • Илко Стоянов

  Илко Стоянов Управляващ партньор, Schoenherr Bulgaria

  Илко Стоянов е съдружник в софийския офис на Schoenherr и работи в областите на търговското право, сливания и придобивания, и защита на конкуренцията. Той има магистърски степени по право от Софийския университет Св. Климент Охридски и Колумбийския университет.
  Илко Стоянов редовно консултира международни клиенти в различни индустрии: телекомуникации, високи технологии, медии и реклама, фондове за дялово инвестиране, застраховане, производство и енергетика. Редовно е канен за лектор на конференции, свързани с чуждестранни инвестиции в България. Автор е на множество публикации за сливанията и придобиванията в България, включително The International Comparative Legal Guide to: Mergers & Acquisition (Global Legal Group, 2008, 2009, 2010, 2011).
 • Христо Стоянов

  Христо Стоянов представител на Европейски инвестиционен фонд за България

  Христо Стоянов управлява дейностите по бизнес развитие на Европейския Инвестиционен Фонд в България. Той се присъединява към екипа на ЕИФ в София през 2011г. и отговаря за операциите на български холдингов фонд, предоставящ финансиране за малкия и среден бизнес от структурните фондове на ЕС посредством финансови инструменти като кредитни гаранции, стартъп акселератори и фондове за рисков капитал. Той е член на директорския борд на ДЖЕРЕМИ България – инвестиционно дружество, финансиращо диверсифицирано портфолио от дялови фондове за рискови инвестиции и продукти за защита от кредитен риск в банкови институции. 
 • Кристоф Де Мил

  Кристоф Де Мил изпълнителен директор "Финанси" и иновационен лидер на КВС Груп в България

  Кристоф Де Мил започва кариерата си в КВС Груп през 1995 г. След като 10 години заема различни мениджърски позиции в Ритейл и МСП клоновата мрежа на групата КВС, през 2006 г. се премества в Чешката република, за да оглави Ритейл и МСП клоновата мрежа на CSOB в продължение на 5 години. Кариерата на г-н Де Мил продължава в Управителния съвет на СИБАНК, където отговаря за следните направления: банкиране на дребно, клонова мрежа и дистрибуционни канали и разплащания. Владее фламандски, английски, френски, бизнес немски и основно ниво чешки.
 • Бранислав Вуйович

  Бранислав Вуйович Oсновател и президент, New Frontier Group

  Бранислав Вуйович е основател и президент на "New Frontier Group". Компанията е създадена през 2006 г. и днес е с водещи позиции на пазара на дигитална трансформация в
  Централна и Източна Европа. Днес тя има над 2000 високо-квалифицирани служители в 15 страни по света - в Европа, Близкия изток, Русия, САЩ. Лидер е в ЦИЕ в подпомагането на организациите
  да се възползват от възможностите на дигиталната икономика. Бранислав е един от най-търсените говорители на престижни конференции в Европа. Ръководи инициативите на "New Frontier Group" за дигитална трансформация  в Европа. Той е експерт в областта на дигиталните възможности и реалната стойност на цифровите бизнес модели. В своите презентации и лекции в университети, г-н Вуйович  дава конкретни примери. Те са енергични, мотивиращи и вдъхновяващи. Възприет е като гуру на дигиталната трансформация. Със своя опит и идеи е помогнал на многобройни компании в процеса на дигитална трансформация на бизнеса. Брансилав е автор на множество статии в икономически и политически списания. В своята организация г-н Вуйович отговаря за стратегията със специален фокус иновациите и дигиталната трансформация. Преди "New Frontier Group" г-н Вуйович работи в две мултинационални компании в Централна и Източна Европа: от 2000 до 2006 EMC като регионален мениджър и от 1986 до 2000 г. в Computer Associates (CA) като старши вицепрезидент. Първата работа на г-н Вуйович е в ИТ на администрацията на Белград като системен програмист. Г-н Вуйович е завършил Факултет на организационните науки в Белградския университет. Той е женен и горд баща на две дъщери.
 • Франк Нозек

  Франк Нозек Управляващ директор, B2 Kapital

 • Крум Алексиев

  Крум Алексиев Директор управление Корпоративни клиенти, УниКредит Булбанк

  Крум Алексиев e директор на управление "Корпоративни клиенти" от 1 юли 2017 г. Той стартира кариерата си в УниКредит през 2002 г. като кредитен инспектор. В продължение на 3 години се развива в областта на корпоративното банкиране. От началото на 2008 г. се присъединява към екипа на "Банкиране на дребно" като заместник регионален директор за Регион София, а през 2011 г. поема управлението на Регион Варна. В края на 2014 г. Крум Алексиев става директор на управление "Маркетинг и клиентски сегменти" в УниКредит Булбанк, което управлява до средата на 2017 г.
 • Марвин Рамке

  Марвин Рамке Марвин Рамке, управляващ директор на EOS Group и член на борда на EOS Holding GmbH

  Марвин Рамке е Управляващ директор на EOS Group и член на Борда на EOS Holding GmbH. В тази си функция той отговаря за развитието на повече от 30 компании в 14 страни в региона на Източна Европа и е пряко ангажиран в сделките с необслужвани заеми в региона. Г-н Рамке има диплома по икономика и бакалавърска степен по търговия. Той се присъединявакъм EOS Group през 2007 г. и е повишен на длъжността Управляващ директор през 2010 г., а през 2017 г. става член на Борда на EOS. Преди да се присъедини към групата на EOS, г-н Рамке работи 6 години за компанията Оtto в Германия, като последната му функция еръководител "Финанси и бизнес икономика".
 • Джок Нюнан

  Джок Нюнан ръководител "Одит услуги", PwC България

  Джок Нюнан ръководи банковата практика на PwC България. Той има над 25 години опит в PwC, като 20 от тях са свързани с работа с банки в региона. Джок Нюнан е заемал различни позиции в офисите на компанията в Мелбърн и Лондон, работейки по международни проекти във финансовия сектор.
 • Татяна Иванова

  Татяна Иванова Ръководител "Маркетинг и дигитално банкиране", Societe Generale Expressbank

  Татяна Иванова има богат опит в сферата на маркетинга и банкирането на дребно. Започва кариерата си в Сосиете Женерал Експресбанк през 2000 г., а от 2007 г. насам заема различни ключови длъжности в групата Сосиете Женерал, вкл. Ръководител "Банкиране на дребно" в Охридска банка, Македония и Ръководител "Търговски дейности" в Росбанк – Русия. Отговаряла е за внедряването на мулти-каналната стратегия на филиалите на Сосиете Женерал в чужбина.Татяна притежава EMBAот HEC– Париж. Говори свободно френски, английски и руски.
 • Андреас Даун

  Андреас Даун Главен директор "Информационни технологии", TBI Bank

  Германският ИТ гуру Андреас Даун има над 25-годишен опит в разработването на фин-тех решения и иновации. Той се присъединява към TBI Bank като лидер на дигиталната трансформация на банката. От позицията главен директор "Информационни технологии" отговаря за изпълнението на цялостната дигитална стратегия, разработена съвместно с международен екип от професионалисти в областта на финансите и технологиите.
  Преди да стане част от екипа на TBI Bank, заема позиции като главен информационен директор (CIO) и член на борда на Fidor - една от най-иновативните FinTech банки в света. В тази роля той отговаря за всички операции на центровете за данни, разработката на приложения и вътрешната ИТ инфраструктура, ръководи екипи, отговорни за развитието на множество иновативни концепции. През годините работи за редица банки и компании за финансови услуги като Unicredit, Direkt Anlage Bank, HypoVereinsbank, Probank и др. 
 • Свилен Станчев

  Свилен Станчев търговски директор, IBS

  Свилен Станчев е търговски директор в Ай Би Ес България. Преди да се присъдени към екипа на IBS, Свилен е работил 3 години в търговския екип на IBM България. Има опит във внедряването на сървърна и сторидж виртуализация, системи за бизнес анализ и управление на съдържанието в компаните. Интересува се от иновативни методи за управление, съхранение и анализ на данни в реално време, интеграция на бизнес системи и нови дигитални бизнес модели.

Програма


Работна програма

9:00 – 09:30 Регистрация и кафе

09:30 – 09:45 Официално откриване:
Нина Стоянова, подуправител на БНБ, управление "Банково" и управление "Фискални услуги"

09:45 – 10:45
Пазарни и регулаторни предизвикателства пред банките през 2018 г.
Идва ли краят на рекордно ниските лихви
Ще има ли по-активно кредитиране

Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБАНК и ОББ, кънтри мениджър за България на KBC, председател на УС на АББ
Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на УС, Уникредит Булбанк, член на УС на АББ
Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на УС, Пощенска банка, член на УС на АББ
Мартин Заимов, председател на НС на Societe Generale Експресбанк


Модератор: Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на УС, Уникредит Булбанк, член на УС на АББ

10:45 - 11:00 Специален гост:
Христо Стоянов, представител за България, Европейски инвестиционен фонд
Европейски програми за стимулиране на бизнес кредитиране: тенденции и инструменти

11:00 – 11:30 – Кафе пауза

11:30 – 12:15 Първи дискусионен панел:
Да се готви ли бизнесът и как за смяна на посоката на лихвите и покачване на цената на финансиране
Европейските програми: Нови възможности и предимства

Участници:
Крум Алексиев, директор управление „Корпоративни клиенти“, Уникредит Булбанк
Кирил Величков, директор Европейски проекти и финансови институции в ОББ и СИБАНК
Добромир Добрев, зам.-председател на УС, Райфайзенбанк

Модератор: Кирил Величков, директор Европейски проекти и финансови институции в ОББ и СИБАНК

12:15 – 13:00 Втори дискусионен панел:
Пазарът на необслужвани кредити 2.0
Нова ниша на пазара на необслужвани кредити - портфейли от корпоративни обезпечени заеми - тенденции на развитие, предлагане, търсене
Отварят ли се банките към продажба на дълг
Как продажбата на портфейлите помага на банките

Участници:
Марвин Рамке, управляващ директор на EOS Group и член на борда на EOS Holding GmbH
Александер Грилихес, член на УС на Асоциацията на колекторските агенции, управител на Фронтекс Интернешънъл
Франк Нозек, управляващ директор, B2 Kapital

Модератор: Илко Стоянов, партньор, Шонхер

13:00 – 13:45 Обяд

13:45 – 14:30 Трети дискусионен панел:
Бъдещето на банковия сектор. Иновации и решения

Участници:
Джок Нюнан, ръководител "Одит услуги", PwC България
Кристоф Де Мил, изпълнителен директор Финанси на ОББ и СИБАНК, Кънтри финансов директор на KBC Груп в България
Тaтяна Иванова, Ръководител "Маркетинг и дигитално банкиране", Societe Generale Експресбанк
Андреас Даун, главен директор "Информационни технологии", TBI Bank

Модератор: Свилен Станчев, търговски директор, IBS

14:30 – 14:45 Гост лектор: Бранислав Вуйович, основател и президент, New Frontier Group
Какво е истинското дигитално банкиране

--- --- ---

УЪРКШОП

15:00
 - 17:30 Активите на дигиталните бизнес модели в банковия сектор
Бранислав Вуйович,
основател и президент, New Frontier Group

Теми:
Идентифициране на основните активи на дигиталните бизнес модели в сравнение с традиционните бизнес модели
Автоматизация и ефективност
Стойност на информацията
Omni-Channel
Трансформация от традиционен към дигитален бизнес модел
Инструменти за трансформация в банковия сектор
  
Формат на уъркшопа:
Презентация на бизнес методологии 
Екипна работа (2-3 екипа)
Групова презентация/ дискусия

Уъркшопът е предназначен за 20-25 участника, представители на банковия сектор.
За записване, моля изпратете имейл до event@economedia.bg

Партньори

PWC Post Bank IBS Jeremie Mtel Schoenherr EOS Solutions FMFIB MBL TBI Bank

Контакти

Свържете се с нас за въпроси относно това или други събития на Икономедиа.

 • Отдел "Събития"

  event@economedia.bg

  тел: 02/ 4615 451
 • За счетоводни въпроси

  krasimira.ganchina@economedia.bg

  тел:02/ 4615 458