26 октомври 2017, София, хотел Балкан
Регистрирайте се
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.Разбрах

Събитието

13а национална конференция по е-образование
„Е-УМЕНИЯТА НА НОВОТО ДИГИТАЛНО ПОКОЛЕНИЕ“
26 октомври, 2017г., София Хотел Балкан

Организатор:
ICT MEDIA
С подкрепата на Представителството на Европейската комисия в България
Със съдействието на Министерство на образованието и наукатаСтатистиката показва, че безработицата в страните от ЕС намалява с показателни темпове, защото хората получават нови дигитални умения, които ги правят по-конкурентоспособни и увеличават възможностите за  работа в новите бизнес сфери. ИКТ оказват влияние върху различни аспекти на образователния процес, промените изискват нова организационна структура, създаване на нови учебни програми и нови компетенции.

Развитието на дигитални умения в началните, средните, висшите училища и колежите, свързано с последваща реализация, сътрудничеството между образователните институции и бизнеса, са малка част от стъпките  в посока към подобряване конкурентоспособността на младите хора в България и осигуряване на така необходимите на ИКТ бизнеса кадри.

В началото на тази година стана ясно, че общият бюджет на програма „Информационни и комуникационни технологии в системата на предучилищното и училищното образование“ за 2017 г. е с 3 милиона лева повече, отколкото през 2016 година, или общо 10 230 000 лв. Средствата ще бъдат сериозна подкрепа за осигуряване на съвременни информационни и комуникационни технологии и внедряване на иновативни методи на обучение в общо 700 училища и детски градини.

Днес дигиталните умения са от първостепенно значение за развитие на образованието, а по време на 13-ото издание на национална конференция по е-образование ще обърнем специално внимание на развитието на иновативните образователни технологии и на ролята им за адаптиране на образователната система към дигиталното поколение.

Как протече събитието през 2016 г.

Лектори

 • Проф. Ангел Смрикаров

  Проф. Ангел Смрикаров Русенски университет "Ангел Кънчев"

  Проф. д-р Ангел Смрикаров е създател и ръководител на Центъра за иновационни образователни технологии на Русенския университет. Той е автор и съавтор на 17 изобретения, 196 статии и доклада, 2 студии, 3 монографии, 12 учебника и учебни пособия, както и на няколко стихосбирки. Ръководител е на петнадесет успешно защитили докторанти. Координатор е на 4 Европейски тематични мрежи в областта на компютинга и на проекта "Български виртуален университет".
 • Елена Налбантова

  Елена Налбантова Директор, 81 СУ "Виктор Юго", София

  Елена Налбантова има над 16 години опит в образованието, като почти 7 от тях на ръководна длъжност: от юли 2010 до 28 юли 2016 г. като директор на ОУ "Кочо Честеменски", град Пловдив и от 29 юли 2017 като директор на 81 СУ "Виктор Юго". Г-жа Налбантова е два пъти носител на почетното отличие "Неофит Рилски" – през 2009 г. като учител в Хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил и Методий", град Пловдив и през 2015 г. – като директор на ОУ "Кочо Честеменски", град Пловдив. През последните 6 години г-жа Налбантова е била ръководител на проекти по Национални програми, програма Коменски и програма Еразъм+. През учебната 2015/2016 г. е ръководител по проект "Иновативни училища" на Община Пловдив и фондация "Световен образователен форум България". Част е от екипа създал наръчник за учителя по проект "Transnational collaboration and sharing our experience to improve the quality of education in school" 2014-2016 г, по програма Еразъм+, Стратегически партньорства.
 • Огнян Златев

  Огнян Златев Ръководител на Представителството на Европейската комисия в България

  Огнян Златев е ръководител на Представителството на Европейската комисия в България от 1 май 2013 г. Той се присъединява към Европейската комисия през декември 2011 г. като ръководител на комуникационното звено нa Главна дирекция "Заетост, социални въпроси и приобщаване". Има повече от 20 г. професионален опит в комуникациите, развитието на медиите и неправителствените организации. Неговите професионални ангажименти го отвеждат до различни точки от света, сред които Югоизточна Европа и Западните Балкани, Южен Кавказ, Централна Азия, Близкия Изток) където е работил като консултант на международни институции (ЮНЕСКО, OSCE, Световната банка) и BBC. Преди да се присъедини към ЕК Огнян Златев е бил член на Управителния съвет на Българска национална телевизия (БНТ). Преди това той създава и управлява Media Development Center в България, който е основан през 1998 г. с цел да промотира развитието на независимите медии в страната, да насърчава създаването на компетентни медии и да подкрепя комуникацията с Югоизточна Европа. Той е бил и директор на Информационния център към Институт "Отворено общество" в София, менижър на Центъра на BBC в България и директор "Обмен" в Британския съвет в България. Огнян Златев е член на Европейската асоциация на комуникационните директори (EACD) от 2008 г.
 • Людмила Дерменджиева

  Людмила Дерменджиева Директор, Първо ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", град Гоце Делчев

  Людмила Дерменджиева е директор на Първо ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", град Гоце Делчев от учебната 2016/ 2017 година - година, наситена с много постижения на ученици, учители и лично нейни. Разработени и спечелени са много проекти. Учениците имат високи постижения на състезания и олимпиади в различни области на науката и спорта. Училището е обявено за Училище на годината в община Гоце Делчев, а директорът – Директор на годината. Заради високите постижения в областта на ИТ Ученик на годината също е от Първо. Училището е първото и единственото иновативно основно училище в област Благоевград, което залага на различни методи на преподаване и учене, използване на облачни технологии и естествената потребност на всяко дете да успява.
 • Доц. д-р Камен Спасов

  Доц. д-р Камен Спасов Факултет по математика и информатика на Софийски университет "Св. Климент Охридски"

  Камен Спасов е магистър инженер по Автоматизация на производството от Химико-технологичен и металургичен университет – София. Завършва висшето си образование през 1984 година, а през 1992 г. вече е доктор (кандидат на техническите науки) в същото висше училище. Камен Спасов е международен магистър по бизнес администрация (International MBA) като в периода 1998-1999 г. се обучава в Бизнес училището към Университета на Южна Каролина, Колумбия, САЩ и Стопанския Университет във Виена, Австрия. Има специализация за висши държавни служители в областта на информационните технологии за въвеждане на електронно правителство към Корейската агенция за насърчаване на възможностите за дигитализация. Професионалният му опит започва през 1985 г. с преподавателска и научна дейност в Университета по химични и металургични технологии – София. През 1992 г. заема длъжността редактор във в. Computerworld Bulgaria, а през 1993 г. става заместник-главен редактор на сп. PC Magazine Bulgaria. В периода 1994 – 1998 г. Камен Спасов работи като акаунт мениджър в IBM Bulgaria, а от 1999 до 2000 г. е продуктов маркетинг мениджър в MediaMap, Кеймбридж, САЩ. Година по-късно става ръководител и редактор на портала TechReviews, в CMP Media Internet Group, Бостън, САЩ. От 2002 до 2003 г. Камен Спасов е изпълнителен директор на Сиприим, след което от 2004 до 2005 г. е ИТ консултант в Уникредит Булбанк. Професионалното му развитие продължава в периодите 2003-2004 г. и 2006-2007 г. като координатор в Координационен център за информационни, комуникационни и управленски технологии към Министерски съвет. Там Камен Спасов е ръководител на екип за разработване на електронни услуги за областна администрация. За периода 2005-2006 г. е териториален мениджър на Тъмбълуийд Комюникейсънс. От 2007 до 2011 г. е директор на направление CRM в ТехноЛогика ЕООД. През този период той е ръководител на екип за разработване на електронни услуги за общинската администрация. Професионалният му опит включва и поста заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в Служебното правителство през 2014г. От 2009 г. досега Камен Спасов е доцент в Софийски университет "Св. Климент Охридски", Факултет по математика и информатика, както и ръководител на магистърска програма "Електронен бизнес и електронно управление". В този период той е и ръководител на Майсторски клас по CRM – Американски университет в България и Юкономикс. От 2013 г. под негово ръководство се разработват и изпълняват проекти свързани с електронно управление към Лаборатория по електронно управление, БАН.
 • Инж. Георги Христов

  Инж. Георги Христов Заместник-началник на Център за дистанционно обучение, Национален военен университет "Васил Левски"

  Завършва висшето си образование през 2001 г. във ВВОВУ "Васил Левски", гр. Велико Търново, специалност "Съобщителна техника". През 2016 г. завършва Военна академия "Г. С. Раковски", гр. София, специалност "Комуникационни и информационни системи", образователно-квалификационна степен магистър. От 2016 г. е на длъжност "Заместник-началник на център "Дистанционно обучение" в Национален военен университет "Васил Левски". Основните му отговорности са планирането, организацията и провеждането на учебно-възпитателния процес. Дейността му е свързана с цялостната организация на дистанционното обучение, изграждането и поддържането на връзките между управленския състав на Университета, преподаватели и студенти. Интересите му са в областта на комуникационните и информационните технологии, езиците за програмиране, различни електронни платформи и начините за прилагането им в образователния процес.
 • Георги Кисьов

  Георги Кисьов Зам. управител по развойната дейност, Риск Електроник

  Георги Кисьов е заместник управител по развойната дейност на РИСК Електроник. Занимава се с проектиране на ИТ решения и стратегическо планиране. Завършил е информатика в KIT – Karlsruhe Institut of Technology в Германия.
 • Филип Раденовски

  Филип Раденовски Маркетинг Мениджър, Дахуа Технолъджи България

  Филип Раденовски е Маркетинг Мениджър в Дахуа Технолъджи България с 10 годишен опит в сферата на маркетинга и продажбите. Присъединява се към Дахуа от екипа на Поликомп, където заема длъжността Продуктов Мениджър на системи за сигурност Bosch и HiWatch. Основната задача пред него е налагането и развитието на марката на нашия пазар.
 • Мартин Желев

  Мартин Желев Продуктов Мениджър, Хуауей Технолоджис България

  Мартин Желев е Продуктов Мениджър в Хуауей Технолоджис България с над 15 години опит в сферата на ИТ и телекомуникациите. Задълженията му в Българския офис включват технически консултации в процеса на генериране на решения, покриващи в максимална степен изискванията на клиентите на Хуауей. Преди да стане част от екипа на Хуауей, Мартин е работил, в Байнет Дейтакомюникейшънс България и Нютек БТ, и е участвал в редица проекти в България и Централна и Източна Европа. Завършил е Техническия Университет в София.
 • Искра Калчева

  Искра Калчева Консултант по електронно и дистанционно обучение, "Център по електронно и дистанционно обучение", Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" – Варна

  След получаване на степен Магистър по "Тонрежисура и мултимедиен дизайн" в Университет Макгил, Канада, Искра Калчева работи в сферата на мултимедийния дизайн от 2009. Освен това завършва магистърска степен по "Европейска литература и чуждоезиково обучение" в Университет Уелва, Испания през 2016. Притежава сертификат от Кеймбридж за "Преподаване на английски за възрастни" от 2014. От февруари 2017, Искра Калчева е активен член на екипа в "Център по дистанционно и електронно обучение" в Медицински университет – Варна и разработва разнообразни интерактивни елементи, подпомагащи усвояването на учебното съдържание и консултира студенти и преподаватели.
 • Доц. Д-р Иван Мерджанов

  Доц. Д-р Иван Мерджанов Директор на Центъра за електронно и дистанционно обучение и на Департамента по чуждоезиково обучение, комуникации и спорт, Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна

  Доц. Д-р Иван Мерджанов е завършил "Немска филология" във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", гр. Велико Търново, и Университет Росток, Германия. От 1992 г. работи в Медицински университет - Варна като старши преподавател по специализиран немски език за медицински цели. Защитава дисертация в СУ "Св. Климент Охридски" по електронно обучение в областта на специализирания език. Има над 45 публикации и участия в научни конференции, специализирал е в Залцбург, Гьотинген, Дюселдорф, Мюнхен и Кремс в областта на специализирания немски език и приложението на електронното обучение в академична среда. От 2014 г. е директор на департамента по чуждоезиково обучение, комуникации и спорт, а от май 2014 г. и ръководител на Центъра по електронно и дистанционно обучение на университета.
 • Д-р Милена Крумова

  Д-р Милена Крумова Предприемач в сферата на образованието (entrepreneur and intrapreneur)

  Милена притежава над 15 години професионален опит в областта на образованието. През 2015 г. Милена основава ЕдуТехФлаг, компания чиято мисия е да създава и подпомага ефективното използване на интелигентни (Smart) и модерни практики в областта на образованието. Тя е инициатор на националия конкурс за STEM науки в училище "Кой е SUPER STEM в твоето училище ". От 2011 г. тя е доктор Икономика, а през 2014 г. става доктор по Електротехника, електроника и автоматика, ТУ – София. Милена има над 60 научни публикации като автор и съавтор, както и участие в множество научно-изследватески проекти. Работила е в училище по изкуства, колеж по дизайн и преподава в ТУ-София. От 2013 г. е доброволец за NASA International Space Apps Challenge. През 2015 г. печели конкурс на Групата на осемте (Go8) водещи университети в Австралия, като е избрана сред кандидати от десет Източно Европейски държави за провеждане на изследване в областта на Отворените данни в Образованието в Университета Куинсланд, Бризбън. Тя е избрана (2016) за първи път като педагог, който да представя България и да участва в летния лагер за обучители NASA Space Camp в Хънтсвил, Алабама. Като управител на EduTechFlag Ltd. организира и едно от най-иновативните и творчески събития у нас - Музикални Хакатони България, с което печели национална награда в категория "Дигитални иновации" на ПроКултура 2017, а през 2018 г. предстои да проведе и първия Спортен Хакатон в България.
 • Проф. д.ик.н.инж. Валентин Кисимов

  Проф. д.ик.н.инж. Валентин Кисимов Директор на Център за компютърни иновативни системи, Университет за национално и световно стопанство (УНСС)

  Проф. Кисимов е директор на Център за компютърни иновативни системи в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Длъжностите, които проф. Кисимов е заемал в УНСС през годините са декан на факултет "Приложна информатика и статистика", ръководител катедра ИКТ, доцент към катедра "Машинна обработка на икономическата информация", директор на учебния изчислителен център, асистент към катедра "Машинна обработка на икономическата информация".  Други заемани длъжности от проф. Кисимов са ръководител на изследователска лаборатория по мрежови защитни продукти и услуги, създадена от IBM, Cisco, T-Systems, University of Johannesburg and University of Cape Town, Johannesburg South Africa; главен ИКТ архитект, T-Systems SA, Johannesburg, South Africa; архитект на стратегическо развитие, Net 1 Applied Services (APLITECH) (Pty) Ltd., Johannesburg, South Africa; главен консултант, ръководител на мрежови и инфраструктурни консултации, IBM South Africa; гост-професор, Computer Science Department, Universite Laval, Quebec, Canada; преподавател, Computer Science Department, University of the Witwatersrand; главен директор и впоследствие генерален директор, Национален Център "Инфома" към комитета за национално стопанство, София, България; ръководител на секция по цифрова обработка на изображения, Централен институт по изчислителна техника, София, България; компютърен инженер на Мултимикропроцесорни системи, Институт по техническа кибернетика и роботика, БАН, София, България; компютърен инженер на големи ЕИМ, Централен институт по изчислителна техника, София, България.
 • Инж. Василиса Павлова

  Инж. Василиса Павлова Старши експерт по Информатика и Информационни технологии, Регионално управление на образованието (РУО), Благоевград

  Инж. Василиса Павлова е старши експерт по Информатика и Информационни технологии. В Регионално управление на образованието (РУО) в Благоевград. Магистър – инженер "Компютърни системи и технологии", квалифицирана в обучението по Информатика и ИТ и специализация по Икономика. Дейността й е свързана с инспектирането, контрола и методическата подкрепа на учители по информационни технологии както и с организацията и провеждането на множество национални и регионални състезания по ИТ в региона, има над 18 години практически опит в системата на средното образованието. От 2016 година е и асистент в Технически факултет на ЮЗУ "Неофит Рилски", Благоевград. Има апробирани иновативни модели за подобряване на професионалните компетентности на учителя в системата на училищното образование. Приоритетни области – интерактивността в електронното и мобилното обучение, използването на облачните услуги, тримерно моделиране, разширена реалност.
 • Румяна Костадинова

  Румяна Костадинова Главен експерт, дирекция "Професионално образование и обучение", Министерство на образованието и науката

  От началото на 2002 г. до момента, Румяна Костадинова се занимава с консултации по прилагането на нормативните актове, свързани с организацията на дейностите по провеждането на професионалното образование и обучение в съответствие със законовите и подзаконовите нормативни актове и специфичните нормативни актове в областта на образованието и в професионалните направления "Компютърни науки", "Електротехника и енергетика" и "Електроника, автоматика, комуникационна и компютърна техника". Г-жа Костадинова участва в дейностите по разработването и прилагането на нормативни и поднормативни актове, отнасящи се за професионалното образование и обучение; организация на дейностите по координация, разработване, актуализиране и прилагане на типови учебни планове и учебни програми; на национални изпитни програми за провеждане на държавни изпити за придобиване на професионална квалификация. Преди това, от 1991 до 2002 г. е била учител по теория и практика на професията и специалността, учител-методик, помощник директор по учебно-производствената дейност в Професионална гимназия по битова и електротранспортна техника, София. От 1983 до 1991 г. е старши преподавател, завеждащ секция "Професионална подготовка" към Център за следдипломна квалификация и усъвършенстване на учителите – София (ЦСКУУ), филиал на СУ " Св. Климент Охридски". От 1978 до 1983 г. е била учител в Професионална гимназия по аудио-, видео- и телекомуникация "А. С. Попов", София.

Програма


08:30 - 09:00 Регистрация

09:00 - 09:30 Официално откриване
Зала Средец

Бойко Благоев
, ръководител отдел Комуникации, Представителство на Европейската комисия в България
Представител на Парламентарна комисия по образованието и науката, 44-о НС на РБ
Валентина Цонева, управител, ICT Media

СЕСИЯ 1. От е-Образование към е-Култура
Зала Средец

09:30 - 09:50 Стремеж към високо ниво на умения в българското професионално образование.
Мария Тодорова, директор и Румяна Костадинова, главен експерт, дирекция „Професионално образование и обучение“, Министерство на образованието и науката

09:50 - 10:10 Учене чрез анотации, използване на отворени данни в учебния процес и Обучение 3.0. Защо е важно знанието за управление на промяната в образованието? д-р Милена Крумова, предприемач в сферата на образованието (entrepreneur and intrapreneur)

10:10 - 10:40 КАФЕ ПАУЗА
 
Зала Средец
СЕСИЯ
2.1. Автоматизирано и дигитализирано българско образование
МОДЕРАТОР: инж. Василиса Павлова, старши експерт по Информатика и ИТ, РУО Благоевград

10:40 - 11:00
Сигурна среда на обучение чрез методите  на видеонаблюдението. Йоанна Алексиева, главен експерт в отдел „Информационно осигуряване“, дирекция ПСРИО, Министерство на образованието и науката

11:00 - 11:20 Интелигентни и безопасни училища с решенията на Дахуа. Филип Раденовски, маркетинг мениджър, Дахуа Технолъджи България

11:20 - 11:40
Интелигентна образователна екосистема. Георги Кисьов, заместник-управител по развойната дейност, Риск Електроник/ Партньор на Хуауей Технолоджис България

11:40 - 12:00 Училищна система за безжичен интернет /Wi-Fi/. Елена Налбантова, директор, 81 СУ „Виктор Юго“

12:00 - 12:20
Облачни технологии в обучението. Людмила Дерменджиева, директор, Първо ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Гоце Делчев
 
Зала Сердика
СЕСИЯ 2.2. Бизнесът и висшето образование в партньорство за генериране на ценни кадри
МОДЕРАТОР: Проф. д.ик.н. инж. Валентин Кисимов, директор на Център за компютърни иновативни системи, Университет за национално и световно стопанство (УНСС)

10:40 - 11:00
Образованието като бизнес. Доц. д-р Камен Спасов, Факултет по математика и информатика на Софийски университет „Св. Климент Охридски”

11:00 - 11:20
Интелигентни решения във висшето образование. Мартин Желев, продуктов мениджър, Хуауей Технолоджис България

11:20 - 11:40
Концепция за адаптиране на образователната система към дигиталното поколение. Чл. кор. проф. д.т.н. Христо Белоев, председател на Общото събрание на Русенски университет „Ангел Кънчев“ и проф. Ангел Смрикаров, ръководител на Център по иновационни образователни технологии към Русенски университет „Ангел Кънчев“

11:40 - 12:00
Институционална среда за провеждане на дистанционна форма на обучение в Национален военен университет "Васил Левски“. Майор Георги Христов, заместник-началник на Център за дистанционно обучение, Национален военен университет "Васил Левски"

12:00 - 12:20
Електронната платформа като част от университетската инфраструктура и като инструмент за развиване на интерактивния компонент в обучението. Доц. д-р Иван Мерджанов, директор на Център по електронно и дистанционно обучение и на Департамент по чуждоезиково обучение, комуникации и спорт и Искра Калчева, консултант по електронно и дистанционно обучение, Център по електронно и дистанционно обучение, Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ - Варна
12:20 - 13:20 ОБЯД 12:20 - 13:20 ОБЯД

Партньори

Контакти

Свържете се с нас за въпроси относно това или други събития на Икономедиа.