30 май 2018, Sofia Event Center
Регистрирайте се
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.Разбрах

Събитието

Защо Fintech 
Финансовата индустрия е изправена пред изпитанието да въвежда иновации с възможно най-бързо темпо, поради растежа на fintech сектора и промените в предпочитанията и поведението на потребителите. Този стремеж към технологиите кара финансовите институции да променят много процеси от своя бизнес, за да продължат да бъдат в крак с особеностите на средата. Всякo нововъведение обаче изисква не само прилагане на различна технология, но и цялостна трансформация в начина на мислене. Първата конференция Fintech Summit, която ще се провежда ежегодно, ще даде отговор на въпроса какво ще е бъдещето на финансовите услуги в региона в светлината на бързонавлизащите решения.
 
Защо София
Тук са установени голям брой финансови, технологични и стартъп компании, поради което София попада в топ 3 на най-популярните fintech дестинации в Централна и Източна Европа. Още две съставки са необходими, за да може този сбор от институционални играчи да се превърне в успешна екосистема – организации, които да създават практическо съдържание (Sophia Lab е един много добър пример) и форуми за редовни срещи и обмяна на идеи.

Част от темите, които ще се обсъждат в програмата:
- Fintech: Пазарни очаквания и практически трендове
- Предизвикателства пред местната fintech среда
- Успешни екосистеми
- Създаване на мостове и възможности, за превръщането на София в регионален fintech хъб

Къде и кога:
30 май 2018 г.
Sofia Event Center

Участници: Над 350 изпълнителни директори и мениджъри от финансовия сектор – банки, платежни оператори, застрахователни компании, пенсионни дружества, инвестиционни фирми, компании за рисков капитал, IT специалисти, основатели на fintech стартъпи, инвеститори, консултанти, юристи, одитори, представители на правителствени и регулаторни институции

Работен език: английски

Такса за регистрация: 150 лв. без ДДС

Краен срок за регистрация: 28 май

Притежателите на билет за DigitalK могат да посетят Fintech Summit безплатно. Моля, използвайте промо кода, който сте получили при потвърждението на вашата DigitalK регистрация.


 

Лектори

 • Калин Христов

  Калин Христов подуправител, Българска народна банка

  Калин Христов е подуправител, ръководител на управление "Емисионно", и член на Управителния съвет на Българската народна банка от 23 октомври 2009 г. Избран на 29 юли 2015 г. от 43-тото Народно събрание за втори 6-годишен мандат, считано от 24 октомври 2015 г. Господин Христов е роден в Плевен. Магистър е по макроикономика, "Университет за национално и световно стопанство", гр. София. Автор на множество самостоятелни публикации в страната и чужбина в областта на макроикономиката, паричната политика, паричен съвет, икономически и паричен съюз и въвеждането на еврото в България, както и съавтор в статии и публикации на икономическа и финансова тематика.
 • Левон Хампарцумян

  Левон Хампарцумян главен изпълнителен директор и председател на УС, Уникредит Булбанк, член на управителния съвет на Асоциацията на банките в България, член на FinTech Summit Advisory Board

  Левон Хампарцумян е главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк от 2001. Той е член на Управителния съвет на БОРИКА. В периода април 2005 – април 2008 г. и април 2011 - април 2015 той е председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България. Левон Хампарцумян е член на Управителния съвет на Института за пазарна икономикa. В периода 2008 – 2012 е Председател на Настоятелството на СУ "Свети Климент Охридски". Левон Хампарцумен е носител на Ордена на звездата на италианската солидарност (Ordine della Stеlla della Solidarietà Italiana) и получава титлата Комендаторе от Президента на Република Италия Джорджо Наполитано през 2008 г. През 2007 г. фондация "Атанас Буров" му присъжда приза "Буров" за банково управление, той е обявяван два пъти за "Банкер на годината" – от списание Finance Central Europe през 2005 г. и от вестник "Банкеръ" през 2007 г. През 2012 г. пък списание "Мениджър" му връчи приза за "Мениджър на годината". През 2015 г. главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян е удостоен с Голям сребърен почетен знак за заслуги за Република Австрия. Левон Хампарцумян е дипломиран инженер-химик и професионалният му опит е свързан с ръководни позиции в PriceWaterHouse Coopers и Earnst&Young. В периода 1999 г. – 2001 г. той е бил последователно заместник-министър на икономиката и изпълнителен директор на Агенцията за приватизация.
 • Филип Генов

  Филип Генов изпълнителен директор, F27 и съосновател, Sophia Lab

  Филип Генов е банкер с над 20 години опит на високи мениджърски позиции в България и по света. В момента ръководи проекта на УниКредит Булбанк за финансиране на стартиращи бизнеси, които освен кредит могат да получат високопрофесионална подкрепа в структурирането на работещ бизнес план и контакти с потенциални клиенти. Филип има голям опит в създаването и изпълнението на различни иновативни проекти за развитие на бизнес и инициативи за UniCredit в България, Италия, Германия и страните от Централна и Източна Европа. Той е бизнес ангел, ментор и инвеститор в стартиращи компании на млади предприемачи. Филип Генов има MBA от Stern School of Business на Нюйоркския университет и London School of Economics и магистърска степен от SDA Bocconi, Италия.
 • Тал Шарон

  Тал Шарон управляващ директор, Equitech

  Tal Sharon is member of the FinTech Summit Advisory Board. Tal Sharon is a FinTech consultant specializing in analyzing corporates and financial institutes requirements. Tal brings vast financial and legal knowledge in order to bridge the gap between corporates and innovative FinTech solutions. Tal has accumulated extensive knowledge in the FinTech industry and has been providing advisory services to FinTech ventures in various stages.
 • Вили Пиер Абал

  Вили Пиер Абал член на управителния съвет, изпълнителен директор, главен оперативен директор, Societe Generale Експресбанк, член на FinTech Summit Advisory Board

  Вили Пиер Абал е член на FinTech Summit Advisory Board.
  Господин Абал е член на управителния съвет, изпълнителен директор, главен оперативен директор на Societe Generale Експресбанк.
 • Румяна Тренчева

  Румяна Тренчева изпълнителен директор на "SAP България", и регионален директор на SAP за Югоизточна Европа, член на FinTech Summit Advisory Board

  Румяна Тренчева е изпълнителен директор на "SAP България", и регионален директор на SAP за Югоизточна Европа. Преди да застане начело на софтуерната компания, в продължение на по-малко от година е директор за България на испанската технологична компания Indra. Има опит на високи позиции в различни технологични компании - в Hewlett-Packard като акаунт генерален мениджър за публичния сектор, в Alcatel-Lucent като директор за стратегическите индустрии, в Ericsson като директор за корпоративните и правителствените ключови клиенти и като директор "Маркетинг и стратегия", в Orbitel като международен мениджър за продажби на едро и в ARC Fund като проектен мениджър. Завършила е Американския университет в България и притежава професионални управленски квалификации от Duke University и International Institute for Management Development (IMD).
 • Иравaн Хира

  Иравaн Хира генерален директор, Hewlett Packard Enterprise в България, Hewlett Packard Enterprise Глоубъл Деливъри България Център, член на FinTech Summit Advisory Board

  Иравaн Хира e член на FinTech Summit Advisory Board.
  Господин Хира е генерален директор на Hewlett Packard Enterprise в България и на Hewlett Packard Enterprise Глоубъл Деливъри България Център от януари 2009 година. Под ръководството на Ираван Хира, Хюлет-Пакард България е ултимативен лидер в ИТ сектора в страната ни и постига пазарни резултати, които извеждат българското подразделение на компанията на водеща позиция в региона на Източна Европа. През периода Хюлет-Пакард Глоубъл Деливъри България Център става най-големия работодател в ИТ индустрията в България с над 6000 служители и реализиран износ на услуги на стойност от 260 милиона лева само през 2014 г. Г-н Хира работи в Хюлет-Пакард България от създаването на компанията в страната ни през 1998г. и заема различни търговски и управленски позиции. За постигнати високи професионални успехи е отличаван два пъти с членство в "Клуб на победителите" на корпорацията Хюлет-Пакард. Сред приоритетите на г-н Хира са утвърждаването на лидерството на Хюлет-Пакард в България, внедряването на технологични иновации за постигане на устойчив икономически растеж, развитието и популяризирането на корпоративната социална отговорност като важна обществена функция на компаниите и стимулиране на предприемачеството в сферата на високите технологии в страната ни. Заради активната си дейност в тези направления, Ираван Хира е избран за председател на Български форум на бизнес лидерите през 2013 г. Член е на управителния съвет на Джуниър Ачийвмънт България, на Американската търговска камара в България (AmCham), на Експертен съвет към Софийски университет, Консултативен бизнес съвет към ВУЗФ и редица други водещи бизнес и образователни организации в страната. През 2010 г. и 2011 г. е финалист в престижния конкурс " Мениджър на годината".
 • Мирослав Вичев

  Мирослав Вичев главен изпълнителен директор, БОРИКА, член на FinTech Summit Advisory Board

  Мирослав Вичев е главен изпълнителен директор на платежния и картов оператор БОРИКА. Има над 25 години опит в сферата на информационните технологии за банковия сектор. Преди да се присъедини към дружеството заема редица ръководни позиции: ръководител "Приложни системи" в Българска пощенска банка, старши мениджър "Управленско консултиране и ИТ" в Deloitte & Touche, ръководител на "Консултантски отдел" в "Майкрософт България" и консултант по избора на система РИНГС към БНБ, директор "Информационни технологии" в ТБ "Биохим", изпълнителен директор на Банка ДСК. Наред с това е член на надзорния съвет на пенсионна компания "ДСК Родина", член на съвета на директорите на "Дружество за касови услуги" и член на съвета на директорите на OTP Bank (Русия), зам.главен изпълнителен директор на OTP Bank (Унгария) и главен информационен мениджър на банковата група. Завършил е Техническия университет в София.
 • Теодор Захов

  Теодор Захов съиздател и председател на Съвета на директорите на Икономедиа АД

 • Даниел Дьодерлайн

  Даниел Дьодерлайн основател и изпълнителен директор, Auka

  Daniel is an award-winning serial tech entrepreneur with several successful startups under his belt. In 2010, he founded mCASH, the first mobile payments platform in Norway and the world's first payment company to run 100% on Google Cloud. In 2014 he was awarded ‘entrepreneur of the year’ in Norway by the Norwegian Venture Capital Association. Today, Daniel's company offers its cloud-based mobile payment solutions to banks wishing to fight the tech giant disruption globally under the name Auka, which means to increase and intensify in old norse, Viking language.
 • Красимира Райчева

  Красимира Райчева мениджър на Visa за България

  Красимира Райчева е мениджър на Visa за България и представлява бизнес интересите на компанията в страната. Нейната роля е да развива продуктите и услугите на Visa сред финансовите институции у нас. Тя управлява отношенията на компанията с банките и с други организации, които предлагат безналични разплащания. Красимира Райчева ръководи въвеждането на иновативните продукти на Visa в България. Г-жа Райчева работи за Visa от края на 2004 г. Преди това е ръководила множество проекти на IBM в банковия сектор. Тя има опит и в търговска банка като началник-отдел "Картови разплащания". Красимира Райчева има магистърска степен по Електроника от Технически университет – София и Магистърска степен по Project management от George Washington University. Завършила е мениджмънт в Henley Management College. Владее свободно английски и руски език. Омъжена е, с двама сина.
 • Златолина Мукова

  Златолина Мукова генерален партньор, NEVEQ

 • Питър Барон

  Питър Барон управляващ директор, TBIF (TBI Bank), член на изпълнителния комитет, 4finance

  Питър Барон е бизнес лидер с богат опит в потребителското банкиране с фокус върху дигиталната трансформация и бизнес развитие. Експерт в разработването на стратегически инициативи в областта на кредитирането, той е посветен на поддържането на репутация, основана на качество, обслужване и безкомпромисна етика. Във времето заема водещи консултантски и инвестиционни роли. За повече от 16 години професионална кариера участва в бордовете на множество мултинационални и местни компании в Обединеното кралство, Русия, Македония, по-късно и в Украйна, където заема позиции като главен изпълнителен директор на VAB Bank и VAB Group, член на TBIF Financial Services BV (TBIF), като успешно управлява трансформацията на корпоративната идентичност и създаването на първия украински финансов супермаркет в областта на финансовите услуги на дребно. От 2012 г. поема поста вицепрезидент "Стратегия" за TBIF, като съветник на управляващия директор по банковите и небанкови операции на групата в Централна и Източна Европа, подпомага 4finance Group S.A. в разработването на банкова стратегия и цели за придобиване. От 2016 г. Питър Барон е управляващ директор на TBIF, а наскоро е назначен за член на Изпълнителния комитет на 4finance Group S.A. Притежава бакалавърска степен по Инвестиции и управление на финансови рискове от Cass Business School, Великобритания.
 • Катарина Лует

  Катарина Лует директор за Европа, Raisin

 • Кристоф Де Мил

  Кристоф Де Мил член на Кънтри тийма на КВС Груп за България, член на УС на ОББ и СИБАНК

  Кристоф Де Мил започва кариерата си в КВС Груп през 1995 г. След като 10 години заема различни мениджърски позиции в Ритейл и МСП клоновата мрежа на групата КВС, през 2006 г. се премества в Чешката република, за да оглави Ритейл и МСП клоновата мрежа на CSOB в продължение на 5 години. Кариерата на г-н Де Мил продължава в Управителния съвет на СИБАНК, където отговаря за следните направления: банкиране на дребно, клонова мрежа и дистрибуционни канали и разплащания. Владее фламандски, английски, френски, бизнес немски и основно ниво чешки.
 • Максимилиан Шаусбергер

  Максимилиан Шаусбергер ръководител на програмата Elevator Lab Райфайзен Банк Интернешънъл

 • Брад ван Льовен

  Брад ван Льовен ръководител партньорства, Railsbank

 • Михал Беззак

  Михал Беззак ръководител стратегия и партньорство, Meniga

 • Александър Петров

  Александър Петров партньор, McKinsey & Company

  Александър Петров е партньор в лондонския офис на американската консултантска компания McKinsey & Company и ръководи отдела за управление на риска за цяла Европа. Той помага на клиентите на фирмата с широк обхват от рискове, включително стрес тестове, планиране на финансово възстановяване и анализ на активите. Г-н Петров има голям опит в капиталови пазари, ценообразуване на деривативни инструменти, портфолио мениджмънт, той е член на Американския институт на финансовите анализатори (CFAI) и има докторска степен по финанси от Университета във Виена. Преди кариерата си в McKinsey & Company е натрупал 10-годишен опит в европейски компании, специализирани в структурирани финанси и фиксиран доход. 
 • Мирослав Божилов

  Мирослав Божилов генерален партньор, Paysafe Bulgaria

 • Марк-Алекзандър Крист

  Марк-Алекзандър Крист съосновател, SumUp

 • Мартин Заимов

  Мартин Заимов председател на НС на Societe Generale Експресбанк, член на Fintech Summit Advisory Board

  Мартин Заимов е завършил електроника в Техническия университет в София. Има магистърска степен по икономика от London School of Economics и диплома по икономика от колежа Birkbeck в Лондон. От 1997 до 2003 г. е подуправител на БНБ, ръководещ управление "Емисионно", което отговаря за валутния борд в страната. След централната банка преминава в частния сектор като закратко влиза в управлението на Пощенска банка, а сега е председател на НС на Societe General Експресбанк.
 • Тодор Брешков

  Тодор Брешков управляващ съдружник, LAUNCHub

 • Ивайло Иванов

  Ивайло Иванов изпълнителен директор, iuvo Group

  Ивайло Иванов е Fintech експерт с опит в професионалните услуги, бизнес развитието, консултирането, управлението на проекти, както и с изявена страст към предприемачеството. Работил е за Ernst&Young, Leinonen Group и PriceWaterhouseCoopers в областите на одит, M&A и стратегическо консултиране. Бил е член на Борда на Директорите на Европейската Краудфъндинг Асоциация (European Equity Crowdfunding Association), както и представител на България в редица уъркшопи с Европейската комисия и Европейския орган за ценни книжа и пазари (European Securities and Markets Authority) по темите за финансови технологии и краудфъндинг. Ивайло е патрон и водач на делегацията на България на най-големия европейски краудфъндинг форум, Crowd Dialog. Ивайло има бакалавърска степен от Стопанския факултет на Софийски Университет "Св. Климент Охридски" и MBA степен от Cotrugli Business School. Той е член на Британската Асоциация на Сертифицираните Счетоводители (Association of Chartered Certified Accountants (ACCA)). Ивайло Иванов е Изпълнителен директор на iuvo – една от най-бързо развиващите се платформи за peer-to-peer финансиране в Европа, която от своя старт през 2016 г. досега е успяла да набере оборот от над 14 млн. евро и инвеститори от над 50 страни от цял свят.
 • Георги Робев

  Георги Робев управляващ директор за България, SAS Institute

  Георги Робев е технологичен мениджър с над 15 години стаж в ИТ индустрията в България. Заемал е ключови ръководни длъжности в компании като IBM и SAP, а от началото на 2018 година ръководи бизнес на SAS Institute в България. Притежава богат опит в областта на бизнес развитието на start up обществото в България и един от идеолозите за създаването на Националния Център по Суперкомпютърни Приложения – част от Пан-Европейската Суперкомпютърна Мрежа (PRACE). Специализира в областта на моделирането на риска в New York Institute of Finance.
 • Даниел Томов

  Даниел Томов съосновател и партньор, Eleven Ventures

Програма


09:00 – 09:30 Регистрация и кафе

09:30 – 09:45 Официално откриване
Мартин Заимов, основател и управляващ директор, Sophia Lab
Теодор Захов, съиздател, вестник “Капитал”
Калин Христов, подуправител на БНБ

09:45 – 10:00 Гост лектор
Обзор на банковата и fintech средата: Водещи тенденции за 2018 г.
Александър Петров, партньор, McKinsey&Company, London

10:00 - 10:10 Гост лектор: Колаборация: заедно по пътя към иновациите
Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България

10:10 – 11:10 Първи дискусионен панел
Fintech: Пазарни очаквания и практически трендове
Колко голямо е значението на новите технологии във Fintech индустрията
Какво могат да очакват крайните потребители в близко бъдеще

Участници:
Мирослав Вичев, главен изпълнителен директор, “Борика”
Мирослав Божинов, генерален мениджър, Paysafe Group
Марк-Александър Крайст, основател, SumUp
Питър Барон, управляващ  директор, TBIF (TBI Bank), член на изпълнителния комитет, 4finance
Мей Мишелсън, ръководител бизнес развитие за Европа, PayKey

Модератор: Филип Генов, основател и управляващ директор, Sophia Lab, старши мениджър „Специални проекти”, Уникредит Булбанк

11:10 – 11:40 Кафе пауза

11:40 – 12:40 Втори дискусионен панел
Предизвикателства пред София за изграждане на развита fintech екосистема
Кратко представяне на стартъпи и проекти от региона
Какви са основните пречки по пътя на местните компани в бранша

Участници:
Златолина Мукова, генерален партньор, NEVEQ
Вили-Пиер Абал, член на Управителния съвет, изпълнителен директор, главен оперативен директор, Сосиете Женерал Експресбанк
Ираван Хира, управляващ директор, HPE
Максимилиан Шаубергер, мениджър по иновациите, RBB, проджект мениджър, Elevator Lab
Кристоф де Мил, член на кънтри тийма на КВС Груп за България, кънтри финансов директор, член на УС на СиБанк и ОББ, изпълнителен директор Финанси на СиБанк и ОББ

Модератор: Тодор Брешков, партньор, LauncHub Ventures

12:40 – 13:40 Трети дискусионен панел
Успешни екосистеми
Мнения на успешни професионалисти от бранша от водещите пазари по света

Участници:
Тал Шарон, управляващ директор, Equitech
Михал Безак, ръководител “Стратегия и партньорства”, Meniga
Даниел Дьодерлайн, основател и главен изпълнителен директор, Auka
Катарина Лут, ръководител за Европа, Raisin
Брад ван Лойвен, ръководител на отдел “Партньорства”, Railsbank

Модератор: Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор,  Uникредит Булбанк

13:40 - 14:30 Обяд

14:30 – 15:30 Четвърти дискусионен форум
Създаване на мостове и възможности за превръщането на София в регионален fintech хъб
Какво е необходимо, за да стане София регионален център за fintech индустрията
Стъпки към стабилна и конкурентна среда

Участници:
Артур Дервизински, ръководител финансови услуги, ЦИЕ, SAP 
Георги Робев, управляващ директор за България, SAS Institute
Ивайло Иванов, основател и директор, Iuvo Group
Даниел Томов, съосновател и партньор, Eleven Ventures
Валентин Михов, консултант и съветник финансови услуги, основател, Valor Advisors​

Модератор: Тал Шарон, управляващ директор на Equitech

15:30 – 16:00 Закриваща дискусия
Филип Генов, основател и управляващ директор на Sophia Lab, старши мениджър „Специални проекти” в Уникредит Булбанк
 

Партньори

Elevator Lab Visa TBIBank SAP HPE Борика Paysafe iuvo Group SAS Auka Адвокатска кантора Пенков - Марков и партньори