17 май 2018, International Business School, зала Универсум, ул. "Винсент ван Гог" 7, София
Регистрирайте се
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.Разбрах

Събитието

Седма годишна кръгла маса
Bulgarian ICT Watch

17 май 2018 г.
International Business School, зала Универсум, 
улица "Винсент ван Гог" 7, София

Организатори: ICT Media и Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ)
 
Кръглата маса BULGARIAN ICT WATCH e мащабен проект на ICT Media и БАСКОМ, който има за цел да подобри диалога и възможностите за сътрудничество между държавата и ИТ бизнеса за износ на високотехнологични продукти. Представители на Държавата, браншовите организации, ИТ компании и консултанти традиционно взимат участие в обсъждане състоянието на българския ИТ износ, ролята на държавните институции в насърчаването на този процес и възможностите за износ на ИТ продукти на конкретни целеви пазари за българските ИТ фирми през 2018 г.

През годините инициативата по традиция е провеждана със съдействието на Министерство на икономиката на Република България, Българска агенция за инвестиции (БАИ), Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ), Българска аутсорсинг асоциация (БАА).
 

Лектори

 • Александър Манолев

  Александър Манолев Заместник-министър на икономиката на Република България

  Александър Манолев е завършил Професионалната гимназия по икономика и туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" в гр. Петрич с профил "Счетоводство и Контрол". Получил висшето си образование в един от водещите икономически университети в света University College London, Великобритания. Притежава редица специализации в България и чужбина, сред които: "Управление на структурни проекти на ЕС", организиран от ЕК, Будапеща; "Бизнес Комуникации и Връзки с медиите", University College London; "Инвестиции в развиващи се пазари", Джей Пи Морган, Лондон. Започва професионалната си кариера в Националното сдружение на общините в Република България, където отговаря за подготовката на проекти за европейско финансиране. Работил е в областта на маркетинга и е заемал позиции на средно и висше управленско ниво в редица компании. Назначен за заместник-министър на туризма във второто правителство с министър-председател Бойко Борисов. През 2016 г. поема управлението на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Ръководи агенцията до избирането му за народен представител на извънредните парламентарни избори на 26 март 2017 г.
 • Стамен Янев

  Стамен Янев Изпълнителен директор, Българска агенция за инвестиции

  Стамен Янев е изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции от януари 2015г. Той е юрист, специализирал в сферата на сливанията и придобиванията, както и в областта на инвестициите. Професионалният му път преминава през големите международни консултантски компании, сред които и българските подразделения на някои от четирите най-големи одиторски фирми в света. Магистър по право от СУ "Св. Климент Охридски". Стамен Янев е специализирал европейско и английско право в ASSER College Europe в Холандия, University of Cambridge, University College в Лондон, European University Institute във Флоренция. Г-н Янев е член на Софийската адвокатска колегия и главен асистент в Института за държавата и правото при БАН, секция по публично-правни науки.
 • Габриела Козарева

  Габриела Козарева Изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия

  Габриела Козарева е изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, назначена със заповед на Министъра на икономиката г-н Емил Караниколов от 20 февруари 2018 г. Тя има над десетгодишен управленски, административен и професионален опит в сферата на бизнеса и търговското право. Била е Директор на Дирекция "Спортна инфраструктура и управление на държавното участие" в Министерство на младежта и спорта, а от май 2017 г. до февруари 2018 г. заема поста заместник-министър в министерството. Преди това тя е била консултант в частния бизнес и съдебен помощник във Върховния Административен съд на Република България. Завършила е Класическата гимназия и Софийския университет СУ "Св. Климент Охридски", където е магистър по право.
 • Таня Койчева

  Таня Койчева Ръководител на СТИВ в гр. Лондон

  Таня Койчева е ръководител СТИВ Лондон от м. октомври 2011 г. В продължение на над двадесет години работи за развитието на международните икономически връзки и ускоряване на икономическия растеж чрез насърчаване на търговията. Специализира в организирането на проекти за обучение по бизнес предприемачество и участва в създаването на Центъра за подпомагане на търговията към консорциум ФЛАГ. Като директор на британската агенция за търговия и инвестиции в България "UK Trade and Investment" съдейства за привличане и разрастване на британските инвестиции в България и повишаване нивата на двустраниия стокообмен. Разработва и прилага програми за създаване и усъвършенстване на млади бизнес лидери. Притежава магистърска степен от УНСС по стопанско управление и MBA от "Open University UK". Член на британския "Institute of Export".
 • Димитър Димитров

  Димитър Димитров Ръководител на СТИВ в Дубай

  Димитър Димитров, ръководител на Служба по търговско-икономическите въпроси в гр. Дубай към Генералното Консулство на Република България в Обединените Арабски Емирства. Димитър Димитров е назначен през месец октомври 2015 г. за ръководител на СТИВ Дубай. Бакалавър е по политология от Университета Бристол, в Обединеното Кралство. Придобил е магистърска степен по обществено здраве и мениджмънт в България. Работил е две години в Министерство на земеделието и храните, има опит като търговски представител в частния сектор в България за фирмата Бетаконсулт Фарма. През 2011 г. е назначен в Държавната комисия по сигурност на информацията, дирекция "Вътрешна Сигурност". През 2015 г. е назначен като Публично частно партньорство от Конфедерация на работодателите и индустриалците в България в Министерството на икономиката като ръководил СТИВ Дубай. От 2018 г. е част от екипа на Министерство на икономиката.
 • Димитър Гюлев

  Димитър Гюлев Член на УС на Българска асоциация на софтуерните компании, управител на Антиподес ЕООД

  Димитър Гюлев е завършил Мениджмънт в УНСС. От повече от десет години управлява фирма Антиподес. Има зад гърба си повече от 50 проекта, част от които за някои от най-големите компании и оранизации във Великобритания, САЩ и България. Разработеният от компанията Business Process Management софтуер Antipodes.Cubes е сред водещите решения от този клас на българския пазар. През 2005 г. Антиподес е отличена от българския президент с една от най-престижните награди в страната – "Иновативно предприятие на годината". Димитър Гюлев се занимава също така с предприемачество, иновации, бизнес анализ, бизнес консултиране, оптимизиране и реинжинеринг на бизнес процеси.
 • Димитър Димитров

  Димитър Димитров Представител на Българска асоциация по информационни технологии и изпълнителен директор, Алтерко АД

  Създател и основен акционер на Алтерко холдинг с дейност в над 20 държави и основни офиси в България, Сингапур и САЩ. Освен позицията на CEO в холдинга, заема и позицията R&D Manager в Алтерко Роботикс. Получил е множество награди за иновации през последните години, което само по себе си говори много за скоростта, с която се движат компаниите на Холдинга. Основен девиз на г-н Димитров е "Сънят е загуба на време" и смята, че един успешен мениджър няма работно време.
 • Пламен Цеков

  Пламен Цеков Член на Борда на директорите на Българска аутсорсинг асоциация и изпълнителен директор на ScaleFocus

  Пламен Цеков е с над 15 години опит в ИТ индустрията и позиционирането на българския талант на високо-конкурентния международен пазар на софтуерни и аутсорсинг услуги. Под негово ръководство е ScaleFocus, една от най-бързо растящите български софтуерни компании. С кратка двугодишна история, силен мениджърски екип и близо 100 висококвалифицирани специалисти, компанията се превърна в добре разпознаваема организация, заради способността й да предоставя на клиентите си отлично ниво на услуги и висока добавена стойност. Компанията се фокусира върху развойна дейност и нишови софтуерни и консултантски услуги, изискващи силно профилирана техническа и бизнес експертиза, с клиенти от Северна Америка, Европа и Близкия Изток, в телеком, ИТ, застрахователната и финансова сфера.
 • Цветан Алексиев

  Цветан Алексиев Главен изпълнителен директор на Сирма Груп Холдинг АД

  Цветан Алексиев започва работа в Сирма като софтуерен инженер през 1993 г. Завършил е магистърска степен по "Компютърни системи" в Техническия университет София. Преди присъединяването си към Сирма работи като софтуерен инженер на свободна практика за различни научно-изследователски проекти, включително софтуер за Българската космическа програма, инсталации за йонно азотиране, високотемпературни пещи, медицински съоръжения и др. След присъединяването си към компанията през 1993 г., преминава през различни позиции – ръководител на екип, мениджър проекти, ръководител на отдел. Той има водеща роля в създаването на Сирма Солюшънс АД, Сирма Медия, АД Сирма Бизнес Кансълтинг АД, Датикум АД и придобиването на Сирма АйТиТи. От 2002 г. е изпълнителен директор на СГХ АД, преименувано по-късно в Сирма Груп Холдинг АД. Цветан Алексиев инициира преструктурирането на Сирма в холдингова организация и префокусирането на дейността от чисто сървис ориентирана компания към холдингова структура, която управлява инвестиции в различните бизнеси на групата, инкубира и създава нови бизнес единици, привлича инвестиции и придобива нови компании. Цветан Алексиев отговаря за цялостното управление на холдинговата структура, бизнес развитието на най-голямата компания в групата – Сирма Солюшънс АД и стратегическото развитие на когнитивнита система SENPAI. Той е главен изпълнителен директор ИД на Сирма Груп Холдинг АД, изпълнителен директор и председател на СД на Сирма Солюшънс АД, председател на СД на Сирма БК АД, член на СД на Онтотекст АД, Датикум АД и Sirma USA Inc.

Програма


12:30 – 13:00 Регистрация

13
:00 – 13:10 Официално откриване
                              Александър Манолев, заместник-министър на икономиката на Република България

           
13:10 – 14.30 I част: Цели и предизвикателства пред българския ИТ експорт за 2018 г.
Акценти на обсъждане: 
« Национални насърчителни политики и държавни механизми за подкрепа на ИТ експорта;
« Предизвикателствата пред технологичния бранш;
« Добри практики за износ на ИТ продукти и услуги от български компании;

Участници: 
« Модератор: Димитър Гюлев, член на УС на Българска асоциация на софтуерните компании, управител на Антиподес ЕООД
« Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции
« Габриела Козарева, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия
« Пламен Цеков, член на Борда на директорите на Българска аутсорсинг асоциация и изпълнителен директор на ScaleFocus
« Димитър Димитров, представител на Българска асоциация по информационни технологии и изпълнителен директор на Алтерко АД
« Цветан Алексиев, главен изпълнителен директор на Сирма Груп Холдинг АД

14:30 – 16:00 II част: Целеви пазари през 2018 г. за експорт на ИТ продукти - Великобритания и Обединени Арабски Емирства
Акценти на обсъждане: 
« Данни за експорта на ИТ продукти на целевите за българските компании през 2018 г. пазари;
« Съвети от българските СТИВ-ове за проучване на пазара – тенденции в развитието, специфични нужди, законодателство, покриване на стандарти, необходими сертификати;
« Предоставяне на информация за доказано ефективни канали за навлизане на конкретните пазари;
« ИТ експортът във Великобритания след Brexit;

Участници: 
« Модератор: Димитър Гюлев, член на УС на Българска асоциация на софтуерните компании, управител на Антиподес ЕООД
« Таня Койчева, ръководител на Служба по търговско-икономическите въпроси в гр. Лондон, Великобритания
« Димитър Димитров, ръководител на Служба по търговско-икономическите въпроси в гр. Дубай, Обединени Арабски Емирства
 
16:00 – 17:00 Възможност за нетуъркинг
 

Партньори

Контакти

Свържете се с нас за въпроси относно това или други събития на Икономедиа.

 • За допълнителна информация за събитията на ICT Media: ​events.ictmedia@idg.bg,тел: 02/ 461 54 21

  За спонсорства и партньорства: sales@idg.bg

  За счетоводни въпроси: radka.tankova@idg.bg