28 юни 2018, Технически университет Габрово, ул. Х. Димитър No 4
Регистрирайте се
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.Разбрах

Събитието

Дискусия

Среща на бизнеса в Габрово и региона

28 юни 2018 г.
Технически университет Габрово, фоайе на университетската библиотека

Капитал Градове е информационна платформа за развитие на местните икономики и на важните градски центрове на България.

Целите са:
« Да разкажем за проектите, предизвикателствата и успехите на местния бизнес;
« Да създадем формати за диалог между активните компании във всеки регион;

Целеви градове през 2018 г.:

« Бургас - 29 март 
« Варна - 7 юни
« Габрово - 28 юни
« Стара Загора - 11 септември
« Плевен - 29 ноември

Лектори

 • Таня Христова

  Таня Христова Кмет, Община Габрово

  През 2011 г. е избрана за кмет на община Габрово и в момента е във втория си мандат. От 2011 г. е председател на Общинската мрежа за енергийна ефективност, организация, която утвърждава местното енергийно планиране и управление като основен инструмент във формирането на енергийната политика на общините. От 2012 г. е ръководител на българската делегация в Комитета на регионите на ЕС и е редовен член на Комисията по политика на териториално сближаване и бюджет на ЕС (COTER), както и на Комисията по социална политика, образование, заетост, научни изследвания и култура (SEDEC). Таня Христова има 10-годишна практика в подготовката и управлението на евро проекти, в сферите на регионалното развитие, социалните дейности, образованието и туризма. Тя притежава дългогодишен опит във водене на международни преговори и ключово участие в процесите, свързани с определяне на приоритетите в контекста на Европейската политика за сближаване. През 2017 г. организацията на обединените нации за образование, наука и култура – ЮНЕСКО обяви Габрово за творчески град на занаятите и фолклорното изкуство. Габрово е вторият български град след София, избран да бъде част от мрежата Творчески градове на ЮНЕСКО и един от деветте града в Европа, избрани от Комитета по култура към Обединените градове и местни власти (ОГМВ), за участие в Програмата "Пилотни градове".
 • Томислав Дончев

  Томислав Дончев Заместник министър-председател на Република България

  Томислав Дончев е избран за заместник министър-председател от 44-ото Народно събрание на 4 май 2017 г. Преди това, на 7 ноември 2014 г., е избран за заместник министър-председател по европейските фондове и икономическата политика от 43-ото Народно събрание. В периода май – ноември 2014 г. е член на Европейския парламент от групата на ЕНП / ГЕРБ. В периода май 2013 – май 2014 г. е народен представител от ГЕРБ в 42-ото Народно събрание. През март 2010 г. става министър по управление на средствата от Европейския съюз в правителството на Бойко Борисов. През 2007 г. е избран за кмет на Габрово. Основен приоритет в работата му като кмет е привличането на външно финансиране и разработването на качествени проектни предложения, с които община Габрово се утвърждава като един от най-успешните бенефициенти в България по отношение управление на проекти с европейско финансиране във всички сфери на социално-икономическия живот. Само за две години са подготвени 21 проектни предложения, от които 19 са получили финансиране. През 1997-1999 г. работи като учител в Хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий" в град Велико Търново, където преподава психология, логика, етика, философия. През 1999-2000 г. е редактор в радио Габрово. През 2000-2004 г. е изпълнителен директор на организацията Високотехнологичен бизнес инкубатор Габрово, а през 2004-2007 работи като програмен директор в Институт "Отворено общество". Томислав Дончев има магистърска степен по философия във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Завършва и втора специалност – журналистика. По късно, през 2006 г., получава и втора магистърска степен по стопанско управление от същия университет. През 1998 г. Томислав Дончев специализира политически науки в Международното лятно училище по политически науки и международни отношения в Полша. През 2001 г. специализира "Подпомагане на високотехнологични малки и средни предприятия и научно-развойни стартиращи фирми" в Института в Негев, Израел. През 2005 г. завършва курс по бизнес менторинг в Академията по бизнес менторинг в Оксфорд, Великобритания. В периода 1995 – 2000 г. работи като доброволец, член на ръководството и служител в различни неправителствени организации от сферата на образованието и науката; бил е сътрудник и на агенция за социологически изследвания.
 • Александър Манолев

  Александър Манолев Заместник-министър на икономиката на Република България

  Александър Манолев е завършил Професионалната гимназия по икономика и туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" в гр. Петрич с профил "Счетоводство и Контрол". Получил висшето си образование в един от водещите икономически университети в света University College London, Великобритания. Притежава редица специализации в България и чужбина, сред които: "Управление на структурни проекти на ЕС", организиран от ЕК, Будапеща; "Бизнес Комуникации и Връзки с медиите", University College London; "Инвестиции в развиващи се пазари", Джей Пи Морган, Лондон. Започва професионалната си кариера в Националното сдружение на общините в Република България, където отговаря за подготовката на проекти за европейско финансиране. Работил е в областта на маркетинга и е заемал позиции на средно и висше управленско ниво в редица компании. Назначен за заместник-министър на туризма във второто правителство с министър-председател Бойко Борисов. През 2016 г. поема управлението на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Ръководи агенцията до избирането му за народен представител на извънредните парламентарни избори на 26 март 2017 г.
 • Иво Прокопиев

  Иво Прокопиев Съсобственик на "Икономедиа" АД, Председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на "Алфа финанс холдинг"

  Иво Прокопиев е завършил УНСС със специалност "Финанси" и Executive MBA в INSEAD. Г-н Прокопиев е мажоритарен акционер, председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на "Алфа финанс холдинг". Той също е и съсобственик на "Икономедиа" АД - най-голямата издателска група за бизнес медии в страната. "Икономедиа" издава деловия всекидневник "Капитал дейли", най-влиятелния седмичник - "Капитал" и бизнес сайта Дневник.бг. Между 2006 г. и 2010 г. г-н Прокопиев е председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), най-влиятелната работодателска организация в страната, произвеждаща две трети от БВП на България. Иво Прокопиев е Почетен Консул на Канада в България, и е бивш член на Съвета на настоятелите на Софийски университет "Св. Климент Охридски".
 • Огнян Георгиев

  Огнян Георгиев Редактор, Капитал

  Огнян Георгиев е редактор "Икономика" в Капитал. Бил е ръководещ редактор на онлайн съдържанието на "Капитал", както и редактор "Свят". Занимава се отдавна с европейската икономика, еврофондовете и ефектите от тях, регионална политика, индустриални стратегии за регионално развитие.
 • Калоян Иванов

  Калоян Иванов СЕО АМК Задвижваща и управляваща техника ЕООД, Габрово

  Калоян Иванов е завършил магистратура в Техническия университет - Габрово със специалност "Електротехника и електроенергетика" и Executive MBA в Cotrugli Business School. От 2015 г., г-н Иванов е управител на "АМК Задвижваща и управляваща техника", Габрово. Той започва кариерата си в АМК преди 17 години, заемайки позициите ел. конструктор, заместник-управител технически въпроси и прокурист. Фирмата е част от холдинга AMK Group, Германия - пазарен и технологичен лидер на електрозадвижващи системи и предлага иновативни решения за автомобилната индустрия. АМК България произвежда компоненти за електродвигатели, като над 90% от годишния оборот е с клиенти от Западна Европа.
 • Владимир Тодоров

  Владимир Тодоров Съосновател и CFO на Графиксофт ООД

  Владимир Тодоров е завършил електронно инженерство в Технически университет – Габрово със специалност "Електронна техника и микроелектроника" през 1994 г. След 4 години стаж като програмист, през 1998 г., заедно с колеги от Техническия университет основават Графиксофт ООД – компания специализирана в областта на софтуерно инженерство, аутсорсинг и ИТ консултантски услуги. Графиксофт работи основно с партньори от Англия, Норвегия, Германия и Канада, като в момента компанията наброява над 60 висококвалифицирани компютърни специалисти и консултанти. През 2013 г., заедно с колеги от Графиксофт ООД той започва работа по проекта CREATIF финансиран по рамкова програма 7 за създаване на нова технология за печат на "умни" тъкани. Координатор на проекта е University of Southampton – Англия, а партньори са RWTH Aachen University – Германия, Zaha Hadid Architects – Англия, Grafixoft Ltd – България, DIFFUS – Дания, Base Structures – Англия и Ardeje – Франция. След успешно приключване разработването на технологията през 2017 г., резултатите от проекта са представени в различни научни публикации и технологични изложения като AVANTEX – Париж, Wearable Technology Show – Лондон, LOPEC – Мюнхен и др.
 • Николинка Хинкова

  Николинка Хинкова Председател на Съвета на директорите на "ЛС тюбс" АД

  Николинка Хинкова е управител на "СТС Пак Холдинг" ООД. Член е на Съвета на директорите на "Мехатроника" АД и директор на ЦПО към "Мехатроника" АД. Председател е на Съвета на директорите на "ЛС тюбс" АД. Г-жа Хинкова завършва английска гимназия в град Видин през 1981 година и машинно инженерство в Технически университет Габрово специалност "Хидравлика и пневматика" през 1986 година. Работи в държавни и частни фирми с различен производствен профил. Специализира в Япония за мениджър Човешки ресурси и за мениджър на глобално предприятие. Председател е на настоятелството на Технически университет Габрово. Инициатор и организатор на младежки форум "Открий таланта си за утрешния бизнес" и на летни детски научно-технически лагери "Млад техник, изследовател и изобретател", целящи ранната професионална ориентация на децата и насочване на вниманието им към науката и техниката. Има опит в управление на различни проекти.
 • Георги Стоев

  Георги Стоев Председател на УС на "Тракия Тех"

  Георги Стоев е съосновател на Industry Watch и стратегически консултант на Тракия икономическа зона, както и един от създателите на образователната програма Предприемачът като откривател. Образованието си получава в Университета Лувен, Белгия, и Института за пазарна икономика, където започва професионалната си кариера. Той е част от кръга икономисти, които през последните 20 години упорито настояват за ниски данъци, про-пазарни реформи и съкращаване на държавното присъствие в стопанството.
 • Мартин Заимов

  Мартин Заимов Изпълнителен директор на "Регионален фонд за градско развитие" АД

  Мартин Заимов е изпълнителен директор на Регионалния фонд за градско развитие от 2011 г. Фондът е финансирал досега 22 проекта за подобряване на градската среда в Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, Русе и Стара Загора. Бил е общински съветник в София и като такъв е ръководил групата, създала Генералния план за организация на движението. Един от основателите на Българската асоциация електрически превозни средства, създадена през 2010 г. Асоциацията е допринесла много за популяризирането на електромобилите в България. От 2015 г. е акционер на еМобилити АД, фирма изграждаща мрежа зарядни станции за електромобили и създала услугата за споделено наемане на електромобили Spark.bg. Между 1997 и 2003 ръководи въвеждането на валутния борд в България. След това е бил в ръководствата на търговски банки, първо на Пощенска банка, а от 2007 г. до момента на Сосиете Женерал Експресбанк.
 • Доц. д-р инж. Илия Железаров

  Доц. д-р инж. Илия Железаров Заместник-ректор "Научноизследователска работа", Технически университет - Габрово

  Илия Железаров е завършил Машинно инженерство в Технически университет – Габрово със специалност "Механично уредостроене". През 1995 г., след година стаж в индустрията, постъпва като асистент в университета, а от 1999 г. е управител на Българо-германски институт по управление на качеството и промишлен мениджмънт ООД. От 2012 г. е заместник-ректор по научноизследователската работа и ръководител на университетския център по научни изследвания и технологии. Участник, координатор и ръководител на множество научни, научно-приложни и приложни проекти съвместно с бизнеса.

Програма


10:00 - 10:30 Регистрация

10:30 - 12:00 Сесия 1. Стратегия и посока на развитие на Габрово
Модератор: Огнян Георгиев, редактор, Капитал

Акценти:
« Стратегии и политики за конкурентоспособност на региона;
«
Индустриален профил и визия за развитие;
« "Smart city" и условие за устойчив растеж;

Панелисти:
Таня Христова, кмет на община Габрово
Томислав Дончев, заместник министър-председател на Република България
Александър Манолев, заместник-министър на икономиката на Република България
Мартин Заимов, изпълнителен директор на „Регионален фонд за градско развитие” АД
Николинка Хинкова, председател на Съвета на директорите на "ЛС тюбс" АД 
Красимира Йорданова, заместник-кмет на община Севлиево

12:00 - 12:15 Кафе пауза

12:15 - 12:30 Key-note:
 Иво Прокопиев, съсобственик на "Икономедиа" АД, Председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на "Алфа финанс холдинг"
Дигиталната трансформация и предизвикателствата за бизнеса

12:30 - 13:30 Сесия 2. Бизнес климатът в Габрово
Модератор: Георги Стоев, председател на управителния съвет на "Тракия Тех"

Акценти:
« Бизнес средата в Габрово и възможностите за привличане на нови инвеститори;
« Осигуряване на привлекателни условия за живот (развита транспортна мрежа, културен и социален живот);
« Привличане на
висококвалифицирани кадри и "формула" за задържането им в региона. Подготовката на кадрите съобразно изискванията и целите на бизнеса в региона;

Панелисти:
Kалоян Иванов, CEO на АМК Задвижваща и управляваща техника ЕООД, Габрово
Владимир Тодоров, съосновател и CFO на Графиксофт ООД
Доц. д-р инж. Илия Железаров, заместник-ректор "Научноизследователска работа", Технически университет - Габрово

13:30 - 14:30 Бизнес обяд

Партньори