Иновации и добри практики в здравния сектор 2018, 6 ноември, София Хотел Балкан
Регистрирайте се
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.Разбрах

Събитието

За участие в конкурс:
Първи годишни награди за иновации и добри практики в здравния сектор 

Капитал и биофармацевтична компания АбВи търсят най-добрите примери, които демонстрират иновации и добри практики в здравния сектор в България. До 15 октомври 2018 г. всички желаещи ще могат да кандидатстват със своите проекти, а най-добрите сред тях ще бъдат отличени по време на Пета годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“.

Участие в конкурса могат да вземат както физически, така и юридически лица и няма ограничение в броя на проектите, които всеки може да подаде. Най-високо ще бъдат оценени проектите, които демонстрират внедряването на иновация или добра практика, която до момента не е била реализирана у нас. Проектите трябва да показват ясно какви са ползите за пациентите и как дадената практика е подобрила или спасила техния живот. 
За повече информация вижте този файл и попълнете формата за участие в конкурса в срок до 15 октомври 2018.


За събитието:
За пета поредна година вестник “Капитал” организира конференция, посветена на здравния сектор и проблемите в здравеопазването в България. Независимо от кризата, здравеопазването продължава да бъде един от растящите сектори на икономиката. Именно в здравните услуги и фармацията се срещат най-високите технологии, най-новите научни изобретения, най-добрите умения на лекари, медицински екипи, фармацевти и специалисти. Дали България може да разчита на здравния сектор като на значим двигател на икономиката и как да стане това? Кои са успешните рецепти за привличане на инвестиции в здравния сектор, за производство на лекарства, клинични изпитвания, за обучение и развитие и каква е възвръщаемостта? Кои са технологиите, които променят сектора? Какво е бъдещето на медицината? На тези теми ще бъде посветена конференцията на “Капитал” през 2018 г.
 
Аудитория:
300+ участника, здравни власти, народни представители, министри, представители на регулаторните органи, фармацевтични компании, директори и представители на здравни заведения, лекари, представители на бизнеса, представители на съсловните организации, представители на пациентските организации, представители на международни институции.

Кога и къде:
6 ноември 2018, София Хотел Балкан

Цена за ранна регистрация (до 14 октомври): 150 лв. без ДДС
Регистрация след 14 октомври: 200 лв. без ДДС


 

Лектори

 • Д-р Дечо Дечев

  Д-р Дечо Дечев управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)

 • Проф. Илко Гетов

  Проф. Илко Гетов председател, Български фармацевтичен съюз

  Проф. Илко Николаев Гетов, д.ф. – завършва фармация през 1988 г., има две специалности за следдипломно обучение, трудов стаж в аптека и болнична аптека. През 1998 г. защитава дисертация за ОНС "доктор", последователно е асистент, главен асистент, доцент и професор във Фармацевтичен факултет на Медицински университет-София. Има специализации в Германия и Италия, член е на български и международни професионални и научни дружества и асоциации. Национален консултант по клинична фармация на МЗ, бил е член на НСЦРЛП. От юни 2013 г. е председател на Български фармацевтичен съюз, член на Изпълнителния комитет на Фармацевтичната група на Европейския съюз (PGEU), избран за вицепрезидент за 2016 г. Има над 100 научни публикации, автор и съавтор в учебници и книги. Член на редакционни колегии на 5 международни научни списания.
 • Д-р Иван Маджаров

  Д-р Иван Маджаров председател, Български лекарски съюз

  Д-р Иван Маджаров завършва Медицински университет - Пловдив. Притежава специалност по "Ушни, носни, гърлени болести" и Магистратура по Здравен мениджмънт. От 1994 г. до 2008 г. е ординатор в отделението по УНГ болести към МБАЛ "Пловдив" в Пловдив. От 2008 г. До 2013 г. е управител на МБАЛ "Първомай"ЕООД. От 2013 до 2014 година е директор на РЗОК Пловдив
 • Проф. Асена Стоименова

  Проф. Асена Стоименова член на Управителния съвет на Европейската агенция по лекарствата, член на CHMP (Комитет за лекарствените продукти в хуманната медицина)

  Проф. Асена Стоименова е член на Управителния съвет на Европейската агенция по лекарствата, член на CHMP (Комитет за лекарствените продукти в хуманната медицина). Преди това е била изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лекарствата от юли 2014 г. до август 2018.  Проф. Асена Стоименова е била член на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. Проф. Стоименова е преподавател в катедра "Организация и икономика на фармацията", Фармацевтичен факултет, Медицински университет-София. Специализирала е в областта на организацията на фармацевтичното производство, дистрибуторската и аптечната практика и управлението. През 2007 г. защитава докторант на тема "Проучване на основните промени в лекарствената регулация на България и влиянието им върху достъпа и разпространението на лекарства". Специализира Добра клинична практика в Brookwood International Academy of Healthcare Research. Автор и съавтор на над 100 научни публикации, учебници и монографии в областта на добрите фармацевтични практики, управление на качеството, фармакоикономика, лекарствена употреба и др. Одитор по стандарт ISO 9001. Консултирала разработването и внедряването на над 30 системи за управление на качеството в областта на фармацията. Има дългогодишен професионален опит във фармацевтичната индустрия в сферата на разрешаването на лекарствата за употреба, управление на качеството, лекарствена безопасност, търговия на едро с лекарства и др. Председател на Комисията по качество на Български Фармацевтичен Съюз (2007-2010 г.) В момента е заместник председател на Управителния съвет на Български Фармацевтичен Съюз. Член на делегацията на БФС в PGEU.
 • Д-р Лиза Янг

  Д-р Лиза Янг старши директор - Хемофилия, Pfizer Global Medical Affairs

 • Проф. Мондер Туми

  Проф. Мондер Туми професор по обществено здравеопазване, University of Aix-Marseille, основател и изпълнителен директор, Creativ-Ceutical

 • Катрин Мюре

  Катрин Мюре главен изпълнителен директор, Norway Health Tech

  Катрин Мюре създава клъстера в здравеопазването Norway Health Tech (преди: Oslo Medtech) през 2009 год. и оттогава е Главен изпълнителен директор на организацията. Клъстерът е сдружение с нестопанска цел, с фокус към иновации, създаване и интернационализиране на компаниите от сектора здравеопазване. Norway Health Tech е част от програмата на Иновация Норвегия за клъстерите от 2015 год. и е определен като Норвежки Експертен Център (Norwegian Centre of Expertise). От 2016 год. клъстерът има и златен етикет от Европейската организация на клъстерите. Катрин Мюре има бакалавърска степен по политология от Университета в Осло и магистърска степен по политология от Университета в Reading, Великобритания. От 2008 год. е Директор Иновации в компанията IT Fornebu. Катрин е инициирала и ръководила множество стратегически и иновативни проекти в сферата на анализ на пазара, създаване на бизнеси, работа с интелектуална собственост, маркетинг и продажби и улесняване на финансирането на ключови проекти и бизнеси.
 • Арил Кристенсен

  Арил Кристенсен директор здравеопазване, Validé

  Арил Кристенсен е директор здравеопазване в Validé, компания за регионално развитие в подкрепа на иновативни проекти, включващи процеса от научна и развойна дейност до пазарната реализация. Арил е член на борда на редица компании и е Главен изпълнителен директор на норвежкия Smart Care Cluster. Клъстерът е част от Норвежката програма за иновативни клъстери. Арил е завършил икономика и бизнес-администрация в Heriot-Watt University, Единбург, и има голям опит като мениджър, предприемач, и консултант в компании като IBM, Datus (iSolutions), Metier и Eskaler.
 • Д-р Славейко Джамбазов

  Д-р Славейко Джамбазов управляващ директор, HTA

  Д-р Джамбазов притежава международна експертиза като консултант за здравни политики, управление на мрежи от лечебни заведения, фармацевтично производство, стратегическо планиране и маркетинг. Доктор на науките в областта на оценката на здравните технологии, има МВА от Американския университет и магистратури по медицина и обществено здраве, завършен курс при Проф Портър и Проф Каплан в Harvard Business School за измерване на ползите в здравеопазването. Консултира в областта на оценката на здравните технологии, фармакоикономика, данни от реалния живот, измерване на значими за пациентите резултати. Д-р Джамбазов е ангажиран като консултант, член на борд, съветник или инвеститор в множество компании. Преподава здравен мениджмънт и оценка на здравни технологии, съавтор в книги за оценка на здравни технологии и клинични проучвания. От 2017 год. развива активна консултантска дейност в областта на развитие на здравеопазните и осигурителни системи в няколко Африкански държави.
 • Д-р Станимир Хасърджиев

  Д-р Станимир Хасърджиев председател на Националната пациентска организация

 • Мария Шаркова

  Мария Шаркова специалист по медицинско право

  Адвокат Мария Шаркова е основател и управляващ съдружник на специализираната кантора по медицинско право "Шаркова и партньори". В последните десет години нейната работа е свързана с консултиране на лечебни заведения, пациенти и неправителствени организации по проблеми, свързани с правното регулиране в здравеопазването и осъществяване на процесуално представителство по дела за "медицински грешки", административни и тъговски спорове. Мария Шаркова е завършила "Право" в СУ "Климент Охридски". През 2015-2016г. адвокат Шаркова специализира в областта на медицинското право в Университета Емори, Атланта, САЩ като стипендиант на Фулбрайт/Хюбърт Хъмфри и работи като стажант в Правната програма на Федералния център за контрол на заболяванията (CDC). Тя има допълнителни квалификации в областта на здравната и търговската медиация (САЩ и България), защита правата на децата (България и Швейцария) и добри практики в правосъдието (САЩ). Автор е на много статии в медии и научни списания и е лектор в Училището за адвокати към Висшия адвокатски съвет
 • Руи Миньос

  Руи Миньос ръководител по научните въпроси, Филип Морис Интернешънъл

  Руи Миньос завършва фармация и притежава магистърска степен по регулация на лекарствени продукти и медицински изделия от Факултета по фармация на Университета на Лисабон. Руи членува в Съюза на фармацевтите от 2003 г. и е член на Колегията на специалистите по регулаторни въпроси от 2009 г. Руи започва кариерата си през 2000 г. във Факултета по фармация на Университета на Лисабон, като асистент по физиология на човека и стипендиант по кожна физиология и дермално биоинженерство в Лабораторията по физиология на човека. От 2000 г. до 2003 г. той участва като съавтор в 25 публикации/текстове за конференции, научни списания и книги по теми като псориазис, кожна физиология и дермално биоинженерство. След като се дипломира от 2003 г. до 2010 г. Руи е поканен за преподавател по физиология на човека в Университета Лисофона. Преди да започне работа през 2010 г. като Мениджър по регулаторните въпроси във Филип Морис Интернешънъл, Руи натрупва сериозен опит във фармацевтичната индустрия: от 2003 г. до 2005 г. – ръководител на проект и по-късно партньор в консултантска фирма; от 2006 г. до 2007 г. – директор по технически и регулаторни въпроси в Омега Фарма, Португалия; от 2007 г. до 2009 г. – директор по регулаторни въпроси и експерт в Genzyme, Португалия; от 2009 г. до 2010 г. – директор на бизнес звено в областта на персонализираното генетично здравеопазване в Genzyme, Португалия. От март 2015 г. Руи започва работа в екипа по Корпоративни отношения за регион Европа като Mениджър по регулаторни въпроси за ЕС в Оперативния център на Филип Морис Интернешънъл в Лозана, а през януари 2018 г. става Директор по регулаторни и научни въпроси. От май 2018 г. той е назначен за регионален Ръководител по научни въпроси в отдела по Научни и обществени комуникации, като отговаря за регионите Европа, Източна Европа и Близък изток и Африка.
 • проф. д-р Силва Андонова

  проф. д-р Силва Андонова директор лечебно-диагностична дейност, началник на Втора неврологична клиника, УМБАЛ "Св. Марина" – Варна

  Проф. д-р Силва Андонова е директор лечебно-диагностична дейност и началник на Втора неврологична клиника в УМБАЛ "Св. Марина" – Варна. Проф. Андонова е и Национален консултант по Интервенционална неврология, национален представител за България от 2015 г. по проекта на Европейската организация по инсулт ESO-EAST и национален координатор на международния регистър за инсулти SITS от 2013 г.

Програма


Работна програма

8.30 – 9.00 Регистрация и сутрешно кафе

9.00 – 9.45 Откриване
Представител на Комисия по здравеопазване, Народно Събрание
Представител на Министерство на здравеопазването
д-р Иван Маджаров, председател, Български лекарски съюз
проф. Илко Гетов, председател, Български фармацевтичен съюз
Обявяване на резултатите от конкурса “Иновации и добри практики в здравния сектор” на АбВи и "Капитал” и връчване на наградите

9.45 – 11.00 Първи панел
Промени в здравноосигурителния модел

Промени в здравноосигурителния модел
Представител на Министерство на здравеопазването
Новите идеи за управление на здравната каса
д-р Дечо Дечев, управител, Национална здравноосигурителна каса
Лекция от победителя в конкурса “Иновации и добри практики в здравния сектор”
Представител на GSK
Създаване на бъдеще без дим чрез иновации
Руи Миньос, ръководител по научните въпроси, Филип Морис Интернешънъл

Модератор: д-р Станимир Хасърджиев, председател, Национална пациентска организация

11.00 – 11.30 Кафе пауза

11.30 – 12.30 Втори панел
Тенденции в плащанията за здраве

Каква реформа в модела на здравно осигуряване и плащанията за лекарства би могло да има
д-р Славейко Джамбазов, управител, НТА
Практиките за търгове и контракти за фармацевтични продукти в Европа
д-р Тодор Финков
Представител на Novo Nordisk
Здравословното пазаруване или как потребителите се ориентират към по-здравословни продукти
АC Nielsen

12.30 - 14.00 Трети панел
Нови терапевтични хоризонти - бъдещите генни терапии

Генната терапия
д-р Лиза Янг, старши директор хемофилия, Pfizer Global Medical Affairs
Подходи за оценка на генна терапия и гл.т. на оценяващите институции
проф. Мондер Туми, професор по обществено здравеопазване, University of Aix-Marseille, основател и изпълнителен директор, Creativ-Ceutical

Модератор: проф. Асена Стоименова

14.00 – 15:00 Обяд

15.00 – 16:00 Четвърти панел
Иновации в здравеопазването в Норвегия

Създаване на устойчиви решения за предизвикателствата в здравеопазването
Катрин Мюре, главен изпълнителен директор, Norway Health Tech
Научна и развойна дейност, иновации и развитие на бизнеса в Smart Care
Арил Кристенсен, главен изпълнителен директор, Norwegian Smart Care Cluster
Норвежки финансов механизъм  2014-2021, Програма „Бизнес развитие, иновации и МСП в България“ – първа покана за проектни предложения, компонент Welfare Technology
Венцеслава Янчовска, мениджър, Innovation Norway Sofia

Модератор: Кнут Рингста, програмен директор, Иновация Норвегия

16:00 – 17:15 Пети панел
Болнична помощ и проблемите в управлението на лечебни заведения

Ролята на съсловната организация в сектора
д-р Иван Маджаров, председател, Българския лекарски съюз
УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна – Европейското лице на българското здравеопазване
проф. д-р Силва Андонова, директор лечебно-диагностична дейност, началник на Втора неврологична клиника, УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна
Частното здравеопазване и промените
Представител на УМБАЛ "Софиямед"
Ръководство на юриста за пациентска безопасност
адвокат Мария Шаркова, адвокат по медицинско право

Модератор: д-р Иван Маджаров, председател, Български лекарски съюз
 

Партньори

Abbvie ПЪРВИ ГОДИШНИ НАГРАДИ - ИНОВАЦИИ И ДОБРИ ПРАКТИКИ В ЗДРАВНИЯ СЕКТОР Astellas Amgen Pfizer GSK Novo Nordisk SOFIAMED Philip Morris Innovation Norway Norway grants Dr. Biomaster

Контакти

Свържете се с нас за въпроси относно това или други събития на Икономедиа.

 • Отдел "Събития"

  event@economedia.bg

  тел: 02/ 4615 370
 • За счетоводни въпроси:

  krasimira.ganchina@economedia.bg тел: 02/ 4615 458